Klaipėdos dramos teatras atidarė 86-ąjį sezoną

Naujo, 86-ojo, sezono atidarymo proga antradienio vakarą Klaipėdos dramos teatras atvėrė įprastai uždarytas senąsias teatro paradines duris priešais Teravos Anikę, o žiūrovai buvo supažindinti su teatro užkulisiais.

Teatras susideda iš daugelio skirtingų detalių, tačiau dažniausiai žiūrovai išvysta jau nušlifuotą ir paruoštą produktą. Klaipėdos dramos teatras atidarydamas 86-ąjį sezoną nusprendė žiūrovams atverti užkulisius ir parodyti tai, ko dažniausiai žiūrovai neišvysta - kaip gimsta spektakliai.

Itin svarbi spektaklių dalis - kostiumai, tad žiūrovai sezono atidarymo metu buvo supažindinti su Klaipėdos dramos teatro siuvėja Loreta Paugiene, kuri pasakojo, jog siuvėjas privalo atrasti bendrą kalbą su visų norais.

"Drabužis gimsta kostiumų dailininkų galvoje, jie atvažiuoja su eskizais, mums pateikia, mes išstudijuojame, audinius pritaikome, kerpame, matuojame ir siuvame. Vėliau, žinoma, būna ir pakeitimai, visko pasitaiko.

Kartais būna, jog drabužis dar repeticijų metu suplyšta, tad tenka taisyti.

Dažnai kostiumas nuo pradinės vizijos iki galutinio varianto tikrai pasikeičia", - pasakojo L. Paugienė.

Klaipėdos dramos teatro aktorė Toma Gailiutė tikino, jog bėgti pas siuvėją tenka dažnai, nes pradėjus repetuoti su kostiumais kartais būna suvaržomi aktorių judesiai.

„Dažnai būna, jog kostiumas vienaip atrodo popieriuje ir visai kitaip, kai jau būna užsivilkęs aktorius, ir nebūtinai aktoriui būna patogu judėti. Tada bėgame pas Loretą ir ieškome kompromisų“, - juokėsi T. Gailiutė.

Žiūrovams pasiteiravus, kas nutinka kostiumams, kai spektaklis nebebūna vaidinamas, T. Gailiutė patikino, jog tuomet kostiumai keliauja į sandėlį.

„Kartais aktoriai ten bėga paieškoti repeticijoms tinkamo rūbo, kuris padėtų geriau įsijausti į vaidmenį, pavyzdžiui, sijono. Būna, jog kartais tų rūbų paprašo renginiams, o įdomesnius kostiumus, jei spektaklis jau yra nebevaidinamas, pasiima Lietuvos teatro ir kino muziejus“, - apie kostiumų likimą pasakojo T. Gailiutė.

Klaipėdos dramos teatro siuvėjos tikinimu, aktoriai spektaklio rūbus nori gauti kuo anksčiau, tad dažniausiai jie būna pasiuvami dar 2-3 savaites iki spektaklio premjeros.

„Aktoriai nori rūbus gauti kuo anksčiau, jog dar prieš premjerą galėtų repetuoti su jais, kad žinotų, kaip nusirengti, apsirengti“, - pasakojo L. Paugienė.

SCENOGRAFIJA. Spektaklių aptarnavimo dalies vadovas R. Veverskis pasakojo apie spektaklių dekoracijas ir scenografijos kūrimo eigą.

SCENOGRAFIJA. Spektaklių aptarnavimo dalies vadovas R. Veverskis pasakojo apie spektaklių dekoracijas ir scenografijos kūrimo eigą.

Supažindino su scenografija

Didžiojoje teatro salėje žiūrovai buvo supažindinti su scenografija, dekoracijomis ir su kokiais iššūkiais susiduriama juos kuriant.

Klaipėdos dramos teatro spektaklių aptarnavimo dalies vadovas Rytis Veverskis tikino, jog scenografijų teatre buvo pačių įvairiausių, nuo 6 kubinių metrų purvo iki pūkų ir sniego.

"Esame turėję scenografijoje pūkus, kurie krito iš viršaus po visą sceną.

Vėliau mūsų valytojos tuos pūkus pusantrų metų traukė iš visų kampų, vyrai traukė pūkus iš scenos technikos įrenginių, kurie yra apačioje.

Tie pūkai mums buvo pridarę aibių tiek, kad teko keisti tepalus, įrenginius. Esame turėję ir sniego - iš putplasčio. Tai su juo panaši situacija, tik ne pusantrų metų, o dvejus su puse", - juokėsi R. Veverskis.

Jis žiūrovus supažindino ne tik su scenografijos apibrėžimu Lietuvių enciklopedijoje, bet ir pademonstravo įspūdingas teatro apšvietimo ir technikos galimybes.

„Svarbūs elementai yra techniniai įrenginiai ir šviesos efektai. Darbiniame apšvietime dekoracija atrodo nekaip, kažkoks metalo gabalas, lankas, mokyklinės kėdės ar stalas. Tačiau pasitelkus teatro galimybes - sukuriama magija. Kiekvienai scenografijai sukurti ir padaryti yra naudojama nepaprastai daug energijos bei žmogiškųjų resursų“, - tikino R. Veverskis.

Atsidarė nauja kavinė

Šventės metu buvo pristatyta ir viena iš labai lauktų naujienų - kavinė „Drama-Cha-Cha“. Žiūrovų patogumui, kavinė dirbs ne tik prieš spektaklius, bet ir jų metu bei po jų.

Nuo spalio mėnesio kavinė veiks kasdien, tad žiūrovai drąsiai galės pasigrožėti Klaipėdos dramos teatru vėlyvų pusryčių ar kavos pertraukėlių metu. Kavinė veiks antradienį-penktadienį nuo 12 iki 19 val., šeštadienį-sekmadienį nuo 11 iki 16 val.

 IŠBANDYMAS. Žiūrovai turėjo galimybę trims minutėms tapti aktoriais ir suvaidinti trumpą etiudą.

 IŠBANDYMAS. Žiūrovai turėjo galimybę trims minutėms tapti aktoriais ir suvaidinti trumpą etiudą.

KAVINĖ „Drama-Cha-Cha“ nuo spalio mėnesio veiks kasdien.

KAVINĖ „Drama-Cha-Cha“ nuo spalio mėnesio veiks kasdien.

Vitos JUREVIČIENĖS nuotr.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder