Labą dieną, monsieur Miltini!

(3)

Jau 27 metai, kai režisieriaus Juozo Miltinio nebėra mūsų tarpe, bet maestro vardas ir jo darbai gyvi.

Sustokime ir tylos minute pagerbkime jo atminimą. Toks žmogus  gimsta vieną kartą per šimtmetį, o gal ir rečiau. 

Pasisekė Lietuvai, pasisekė Panevėžiui, kad 1940-aisiais metais čia buvo įkurtas teatras. Gabus jaunuolis, baigęs Kauno valstybės teatro studiją, sėmęsis žinių Paryžiuje, Londone ir kitur, sugrįžęs į Lietuvą realizavo savo svajonę. 

J. Miltinio įkurto teatro studija veikė iki pat režisieriaus išėjimo iš teatro. Čia išugdytas Lietuvos aktorių žvaigždynas ne tik kūrė vaidmenis savajame teatre, bet ir buvo graibstomas kino studijų pagrindinėms rolėms.

O režisieriaus statyti garsieji spektakliai tapo nemirtingais - ir dėl šio teatro aktorių indėlio.

Pavyzdys – J. Miltinio režisuotas Šekspyro  „Makbetas“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko aktorius Stasys Petronaitis. Tai aktorinio genialumo viršūnė, kai aktoriaus visiškai  „ištirpsta“ vaidmenyje, atiduodamas visas jėgas  tiesos išsakymui.

Kitas pavyzdys  - W. Borcherto  drama „Lauke už durų“ - Donatas Banionis sukūrė  Bekmano  vaidmenį. Epochos skausmo, žmonijos tragedijos ir asmeninės kančios atskleidimas, atiduodant visas fizines ir protines jėgas. 

Tokį patį vaidmens įtaigumo  lygį yra pasiekę aktoriai Bronius Babkauskas, Algimantas Masiulis. Gediminas Karka ir kt.  

Kyla klausimas: kaip atsiranda tokia jėga ir tiesa, sklindanti iš scenos būtent J. Miltinio išugdytų aktorių vaidmenyse? Kažkoks stebuklas. Tai tarsi yra virš žmogaus galimybių ribos.

Tiesa paprasta. Ją savo knygoje užrašė  Stasys Petronaitis: „Dėkoju Juozui Miltiniui, kad nemokė vaidinti, bet skatino būti mąstančiu“.

Tik J. Miltinio proto ir patirties dėka sukurtas unikalus  asmenybės ugdymo kelias - studijuojamos gyvenimo dramos, nugalimi sunkumai,  improvizuojama ugdant asmenybes. Skatinamas smalsumas, pastangos  kuo  daugiau sužinoti, gilintis į žmonijos pasiekimus istorijos, filosofijos, meno, mokslo, kultūros ir kt. srityse.

Tomas Sakalauskas knygoje „Miltinio apologija“ analizavo ir aprašė  J. Miltinio kūrybą ir  asmenybės ugdymo sistemą.  Joje įamžinta maestro didybė,  jo originalus mokymas ir nepakartojama kūryba. 

Panevėžio centre stovi J. Miltinio teatro pastatas. Šalia jo - maestro skulptūra, sukurta skulptoriaus Regimanto Midvikio.

Mieste veikia Gabrielės Petkevičaitės Bitės  bibliotekos skyrius „Juozo Miltinio palikimo studijų centras“.

Dar gyvena ir dirba keli buvę J. Miltinio mokiniai.  Vienas iš jų - kino režisierius Antanas Maciulevičius yra sukūręs dokumentinį filmą „Labas vakaras, monsieur Miltini“.

Ir viskas. 

Vis tik dar gyvos šio didžiojo žmogaus  mintys ir palikimas. Ant praeitin nuėjusio tako kalasi daigai. Štai jie:

Jau dešimtį metų veikia Vilniuje įkurta moksleivių studija  „Išdrįsk mąstyti pats“ (I. Kantas), pavadinta „Kastalija“. Tai kūrybinių galių ugdymo studija. Jau ketveri  metai, pagerbiant J. Miltinio veiklą, studija perkelta į Panevėžį - maestro idėjų lopšį. 

Remiantis klasikiniu  švietimu bei J. Miltinio studijos patirtimi,  čia moksleiviams diegiama dialogo kultūra,  stiprinama vaizduotė, dėmesys, valia. Sykiu studijuojamos literatūros, gyvenimo dramos, improvizuojama  asmenybės ugdymo tema.  Sezono pabaigoje parodomas spektaklis, sukurtas puoselėtų vertybių pagrindu.

Studijai vadovauja buvęs J. Miltinio studijos auklėtinis, kino režisierius Antanas Maciulevičius.

Dvejus metus dirbau Panevėžio dramos teatre šalia Juozo Miltinio,  mačiau jo garsiuosius spektaklius,  diskutavau su jo išugdytais aktoriais.

Dabar sergu nostalgija. Ilgiuosi to didingo teatro, laiko, kai į Panevėžį plūste plūdo žiūrovai iš visos „plačiosios tėvynės“. Tuomet sąjunginė spauda rašė, kad mažame mieste ant Nevėžio kranto stovi mažas, be jokių scenos techninių galimybių, teatras, aplink vaikšto žąsys. Bet jis kuria stebuklus -  analogų neturinčius spektaklius.

Ir tai buvo tiesa.

O šiandien mažas Panevėžio teatro ir J Miltinio idėjų daigelis - kūrybinių galių ugdymo studija „Kastalija“ - taip pat kuria stebuklus. 

Apie studijos spektaklius rašyta ir kalbėta  dar prieš pandemiją. Dviejų metų darbą „Kastalijoje“ suėdė koronavirusas. Spektakliai, rodyti Panevėžio bendruomenės rūmuose „ Tarp embriono ir Fausto“ (2018 m.) ir „ Dvasinė terapija arba šokis su likimu“ (2019 m.) aprašyti ir garsaus Lietuvos filosofo Kristencijaus Stoškaus straipsniuose:

https://alkas.lt/2018/06/12/k-stoskus-tarp-embriono-ir-fausto/

https://alkas.lt/2019/07/04/k-stoskus-dvasine-terapija-arba-sokis-su-likimu-nuotraukos/

https://alkas.lt/2016/11/07/k-stoskus-eksperimentinis-spektaklis-ar-lietuvisko-andergraundo-gimimas/

K. Stoškus  pateikia išsamią studijos ir jos vadovo – režisieriaus, pedagogo, psichologo, filosofo ir šiuolaikinio mąstytojo veiklos analizę, prasmę. Tekstus ir siužetus „Kastalijos“ spektakliams kuria pats vadovas, naudodamasis antikos, klasikinės literatūros  bei filosofijos protų išmintimi.

Šis kolektyvinės  kūrybos produktas – kur kas daugiau, nei spektaklis. Tai puiki erdvė bendravimui, mąstymo ugdymui, kalbėjimui „iš širdies gelmių“.

Pasak studijos vadovo A. Maciulevičiaus, eiti  šiuo teatro keliu - produktyviausias  būdas ugdyti  jauno žmogaus smalsumą,  norą tobulėti, sugebėjimą mąstyti  ir reikšti savo mintis. Čia negaminami aktoriai teatrams, čia ugdomi mąstantys žmonės, sugebantys įvertinti savo talentus ir juos ugdyti.

Susipažinusi su K. Stoškaus mintimis, ištariau: „Kastalija“ turėtų atsirasti visuose Lietuvos miestuose.

Deja, tai sunkiai įgyvendinama - Antanas Maciulevičius Lietuvoje yra tik vienas. Bet realu, kad „Kastalija“ atsirastų ir Klaipėdoje.

Pasiūlius tinkamas sąlygas, galėtume prisivilioti vadovą kurti tokią studiją pas mus, Klaipėdoje.

Manau, kad norinčių joje tobulėti ir šviestis atsirastų.

Tai būtų didžiausias paminklas maestro J. Miltinio atminimui.

IŠDRĮSK MĄSTYTI PATS

Kviečiame 9-12 klasių moksleivius į kūrybinių galių ugdymo studiją KASTALIJA

Pirmas susitikimas 2022 rugsėjo 24 d., 11 val.

Karalienės Luizės jaunimo centre, Puodžių g. 1, Klaipėda

Lavinsime dialogo kultūrą, vaizduotę, dėmesį, valią, studijuosime gyvenimo ir literatūros dramas, improvizuosime.

Puoselėtų vertybių pagrindu sukursime spektaklį, kuriame parodysime mąstančius studijos

KASTALIJA jaunus žmones.

Registracija telefonu  8 647 29940;

el paštu: [email protected]

arba FB paskyroje Studija Kastalija

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder