Naujas tarptautinis Klaipėdos festivalis žiūrovams vėl dovanos „Skrajojantį olandą“

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras (KVMT) penktadienį spaudos konferencijoje pristatė naujieną - pirmąjį tarptautinį Klaipėdos festivalį. Šią vasarą festivalis pakvies į septynis aukšto lygio renginius, tarp kurių bus ir kritikų bei tarptautinės publikos pripažinimo sulaukęs „Skrajojantis olandas“.

„Šiandien yra nepaprastai džiugi ir, sakyčiau, unikali akimirka, nes mes galime pristatyti gimstantį projektą, būti jo ištakose – pirmąjį tarptautinį Klaipėdos festivalį. Festivalis, kuris turi labai gražų ir ambicingą tikslą tapti reprezentaciniu festivaliu, kuris reprezentuotų ne tik Klaipėdą, Vakarų Lietuvos regioną, Lietuvą, bet ilgainiui prisistatytų Europai ir pasauliui“, - sakė KVMT vadovė Laima Vilimienė.

Naujojo Klaipėdos festivalio pagrindas – beveik tris dešimtmečius vykęs festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“.

“Inspiracija ir idėja, kuri leido mums pasiryžti pradėti naują festivalį, buvo pernai metų didžiulė sėkmė – Vagnerio operos „Skrajojantis olandas“ pastatymas senajame laivų elinge. Festivalio simboliu turėtų tapti būtent elingas, nes ten vyks visi festivalio renginiai“, - sakė L. Vilimienė.Festivalis šiais metais planuojamas liepos 29 - rugpjūčio 14 dienomis. Per šį laikotarpį publikai bus pristatyti septyni aukšto lygio renginiai. Keturi iš jų bus sugrįžtantis “Skrajojantis olandas”. „Auksiniais scenos kryžiais“ apdovanotas Vagnerio operos pastatymas bus rodomas liepos 29 ir 31 d., rugpjūčio 1 ir 4 dienomis.

„Labai džiaugiamės ir didžiuojamės šiuo pastatymu <...>. Visai neseniai jį transliavo ir „OperaVision“ platforma. Iš ten sulaukėme nepaprastai didelio pripažinimo, tad „olandas“ skrieja į tolį, nešdamas žinutę apie unikalų, nepaprastai gražų pastatymą unikalioje aplinkoje, taip pat nešdamas ir žinutę apie Klaipėdą kaip aukštos kultūros miestą“, - akcentavo L. Vilimienė.

Operoje bus pristatomi atlikėjai, kurie yra gimę, užaugę Klaipėdoje ir sėkmingai tęsia savo karjerą ir užsienyje: Almas Švilpa, Tadas Girininkas, Dalia Kužmarskytė. Taip pat į kūrybinę komandą įsilieja nauji atlikėjai iš Vokietijos ir Latvijos.

Įdomu tai, kad keisis viena pagrindinių „žvaigždžių“ - vietoje įspūdingai atrodžiusio laivo „Nordwind“ bus kitas, mat pirmasis „olandas“ išplaukė į tikruosius vandenis.

Rugpjūčio 6 d. vyks simfoninės muzikos koncertas, kuriame uostamiesčio klausytojams pasirodys rusų smuikininkas Maksim Fedotov, diriguos Robertas Šervenikas.

Rugpjūčio 13 ir 14 dienomis vyks vienaveiksmių šokio pastatymų premjeros: „Stabat mater“ ir Igorio Stravinskio „Šventasis pavasaris“. Tai bus tarptautiniai pastatymai, prie kurių dirba komanda iš Slovėnijos, jai vadovauja žymus šiuolaikinio baleto kūrėjas, Slovėnijos nacionalinio baleto teatro trupės vadovas Edward Klug. Šios premjeros bus įtrauktos ir į KVMT repertuarą bei bus vėliau rodomos Žvejų rūmų scenoje.

KVMT vyriausiasis dirigentas Tomas Ambrozaitis sakė, kad iššūkiu festivalio metu bus gamta – marios ir praplaukiantys laivai yra gražu, tačiau niekas nežino, kokie bus orai. Tačiau, pasak jo, pernai vykusi „Skrajojančio olando“ premjera atlikėjams, solistams ir visai komandai leido suprasti, kur jie yra ir ko reikia.

„Manau, šis festivalis bus jau prisitaikęs, su tam tikrais sprendimais, išvadomis žinant aplinką ir žinant vietą“, - sakė T. Ambrozaitis.

Operos režisierius Dalius Abaris teigė, kad antras kartas būna sudėtingesnis nei pirmas. 

„Pirmą kartą kai kurių dalykų nežinai, visų didesnis susikaupimas, koncentracija. Antrą kartą leidžiama sau šiek tiek atsipalaiduoti. Bet šis atvejis - ne toks. Antras kartas bus žymiai sudėtingesnis ne tik dėl to, kad viską iš naujo reikia pradėti – infrastruktūra, repeticijos, nauji solistai, bet per keturias dienas gali nepavykti lengvai praslysti, kaip praėjusiais metais, turint omenyje orą. Ruošiamės ir galvojame, kad gali būti įvairių stichijų, reikės pasiruošti dar didesniems netikėtumams nei praėjusiais metais“, - spaudos konferencijoje kalbėjo D. Abaris.

Pasak organizatorių, išskirtinėje aplinkoje – elinge tarp miesto ir gamtos – vyksiantis festivalis įkvėpė atkreipti dėmesį ir į gamtą, ekologiją.

Kartu su Lietuvos jūrų muziejumi bus rengiamos ekoprovokacijos, skatinančios susimąstyti apie tvarų santykį su gamta.

 

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder