„Pokalbiai prie švyturio“ – nauja tinklalaidė

(2)

Įgyvendinant Švyturių metams 2024 dedikuotą „Vakarų ekspreso“ projektą „Mūsų švyturiai – jūrinės kultūros ambasadoriai“ bus pasitelktas dar vienas žanras minėtai temai atskleisti: tai – tinklalaidės.

Viename populiariausių Lietuvoje naujienų portalų VE.lt jau galima mėgautis ekskliuzyviniais vaizdais ir skaityti įdomiausius pasakojimus apie senovinius Klaipėdos krašto švyturių atvirukus, su minėtais navigaciniais objektais susijusias muziejines, kolekcines vertybes.

„Neužilgo portalo lankytojai galės pasinerti į dar vienus marinistinio pasaulio vandenis: tinklalaides, pavadintas „Pokalbiai prie švyturio“. Viso bus sukurta vienuolika filmuotų epizodų su labai skirtingų profesijų herojais, kurie vienaip ar kitaip susiję su jūrine kutūra“, - teigė tinklalaidės vedėjas ir Švyturių metų 2024 iniciatyvos autorius, žurnalistas Denisas Nikitenka.

Anot jo, Švyturių metai 2024 apima daug platesnį temų spektrą, nei vien dėmesys jūroje ar mariose, Nemuno deltoje laivams ir upeiviams kelią rodžiusiems švyturiams.

„Jie yra tarsi tiltai į pajūrio, pamario etnokultūrinio pasaulio pažinimą. Per švyturius atsiveria įdomiausi ir netikėčiausi mūsų krašto istorijos rakursai, slėpiniai, galima papasakoti ir sužinoti detalių mažai liestomis temomis. 

Štai, kodėl į improvizuotą, „Vakarų ekspreso“ redakcijoje įrengtą jūrinės kultūros ambasadą bus kviečiami ateiti ir savo įžvalgomis pasidalyti ir su švyturiais tiesiogiai nieko bendro neturintys laidų herojai“, - intrigavo jis.

Projekto vadovas įvardijo politikus, muziejininkus, istorikus, paveldosaugininkus, inžinierius, kultūros vadybininkus ir kt.

„Mes kalbėsimės ne tik apie švyturių fenomeną, bet ir apie aplinką, kuri juos supa, pridėtinę vertę, kurią jie sukuria arba gali sukurti. Gilinsimės į marinistinės kultūros Klaipėdoje probematiką, nukeliausime į burlaivių epochą, tarpukarį, kai Lietuva jūrą bandė prisijaukinti.

Švyturiai mums taps kelrodžiais, vedančiais prie nuostabaus mūsų krašto istorijos gelmių. Temų, kurias galima aktualizuoti.

Žinoma, bus laidų ir vien apie švyturius: vienas iš herojų – tarsi chirurgas, kuris prieš kameras vieną po kito tarsi išoperuos Nidos, Pervalkos, Ventės rago ir kitus švyturius. Ir, atvirkščiai, kitas laidos svečias panirs į semantiką, filosofiją gilinantis į Klaipėdos-uostamiesčio identitetą, jūrinio miesto tapatumo ženklus.“, - turinio įvairialypiškumą atskleidė D. Nikitenka.

Pirmoji tinklalaidė portale VE.lt pasirodys netrukus. Joje – lietuvis, aplankęs daugiausiai pasaulyje švyturių ir vienintelis šalyje, kurį galima pristatyti išskirtinai skambančiu epitetu. Kokiu? Sekite naujienas Švyturių metams 2024 skirtoje rubrikoje portale VE.lt!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder