„Skrajojančio Olando“ laivas keliauja atgal į praeitį

Jau liepos 29 dieną bus rodoma pernai sužibėjusi opera „Skrajojantis Olandas“. Netikėtoje operos erdvėje - elinge - jau dabar aidi triukšmas ir statybų darbai. Ten intensyviai vyksta laivo sendinimas, nes siekiama laivą vizualiai sugrąžinti į XX amžių.

Kruizinių laivų terminale iš visų pusių sklinda statybų garsai ir ne visi jie susiję su savaitgalį vyksiančia Jūros švente. Priartėjus prie XX a. viduryje veikusio Paulo Willy Lindenau laivų statyklos komplekso - elingo, galima išvysti iš pažiūros įprastą vaizdą: senas laivas bandomas prikelti naujam gyvenimui.

Bet tiesa kitokia. Praėjusiais metais žiūrovus stebinusi „Skrajojančio Olando“ operos pagrindinė dekoracija vėl sendinama. Laivas po premjeros buvo atnaujintas, dėl to dabar siekiama, kad jis vėl primintų nuskendusį laivą.

„Tokia režisieriaus idėja, bandoma laivą priderinti prie elingo, todėl tenka viską sendinti“, - dalijasi scenografė Sigita Šimkūnaitė. Ji pasakoja, jog viskas gaminama iš šiuolaikinių medžiagų, bet bandoma apgauti žiūrovą, nes laivas turi priminti praeito šimtmečio vidurį.

Laivas jau perėjo kardinalią transformaciją ir pernai. Prieš pradedant darbus jis atrodė per gerai, kad primintų seną laivą, todėl prireikė nemažai pastangų, jog atitiktų sumanymą. „Jis buvo optimistinis ir labai linksmas, o mūsų Olando personažas yra labai liūdnas, praradęs viltį, jog jį kažkas pamils ir jis sugrįš į krantą. Tas laivas turėjo atrodyti kaip išniręs iš jūros dugno“, - pasakoja scenografė.

Laivą ir šiais metais tenka iš naujo sendinti, nes per metus jį kardinaliai atnaujino ir pasirodymui jis netiko. Tad visi procesai vėl vyksta iš naujo tam, jog žiūrovas patikėtų, kad Olandas galėjo atplaukti būtent šiuo laivu.

Sendinimo darbai iš viso turėtų trukti savaitę. Iki penktadienio planuojama darbus užbaigti. Taip pat vykdomi ir pasiruošimo, montažo darbai. Ir jau sekmadienį vyks pirmoji repeticija.

Kad laivas vėl primintų senus laikus, reikia nemažai laiko ir pastangų. Prie šių pokyčių dirbantis Kasparas Karalius kaip sunkiausią dalį įvardija raudonos spalvos išgavimą. Siekiama, jog ji nebūtų per daug kontrastinga ir tiktų prie visos scenografijos.

Svarbiausia sendinimo dalis yra sluoksniavimas. „Laivo apačia reikalauja daugiau nubėgimo, nes ji daug laiko praleidžia vandenyje. Viršus reikalauja daugiau surūdijusio įvaizdžio, viskas bandoma išgauti kuo realistiškiau“, - teigia Kasparas Karalius.

Paklausus, ar užteks laiko baigti darbus, vyras juokiasi: „Turime spėti, nėra kito kelio.“ Ir iš tikrųjų jau liepos 29 dieną nestandartinėje erdvėje žiūrovai galės išvysti neapsakomą pasirodymą.

Opera „Skrajojantis Olandas“ pirmą kartą buvo parodyta praėjusią vasarą. Šiemet elinge ji bus parodyta keturis kartus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder