Tarptautinis žydų kultūros festivalis vėl taria Klaipėdai „Šalom“

Rugsėjo 8-28 d. Klaipėdoje, Gargžduose ir Salantuose vyks jau ketvirtasis Tarptautinis žydų kultūros festivalis „Šalom visuos kraštuos“. Šiais metais jis dedikuotas žydų muzikai ir padovanos daug nuostabių muzikinių patirčių, akiratį plečiančių paskaitų, filmų.

Tarptautinių žydų kultūros dienų idėjos autorė, festivalio steigėja ir vadovė menotyrininkė Rūta Jakštonienė prieš renginių maratoną „Vakarų ekspresui“ sakė, kad šių metų festivalis - išskirtinio žmonių sutelktumo ir vienybės galios pavyzdys.

„Man buvo didelis šokas ir nusivylimas, kai sužinojau, kad Klaipėdos miesto savivaldybė neskyrė šiam festivaliui finansavimo. 

Festivalio programoje buvo priplanuota daug daugiau fantastiškų koncertų su atlikėjais iš JAV, Lenkijos, Vokietijos ir kt., nes žydų muzika - tai ne tik klezmeriai, kuriuos mes šiek tiek žinome, tai - daug daugiau.

Esu labai sujaudinta institucijų, dosnios širdies žmonių, geranoriškai nusiteikusių atlikėjų, festivalio partnerių palaikymo. 

Liūdna, kad nebus daugelio kruopščiai planuotų renginių, neatvyks dalis garbių, talentingų atlikėjų, o festivalio komanda dirbs be jokio atlygio, tačiau festivalis „Šalom visuos kraštuos“ įvyks", - sakė R. Jakštonienė.

Liūdna, kad nebus daugelio kruopščiai planuotų renginių, neatvyks dalis garbių, talentingų atlikėjų, o festivalio komanda dirbs be jokio atlygio, tačiau festivalis „Šalom visuos kraštuos“ įvyks.

Pašnekovė pridūrė, kad šiųmetis išbandymas ne tik nepalaužė, tačiau dar labiau sustiprino festivalio komandą ir bendraminčių ratą. 

Jau planuojamas festivalis ateinančiais metais, kuris bus skirtas žydų literatūrai.

Festivalį jau šį sekmadienį, rugsėjo 8 d., 20 val. Klaipėdoje, Malūno tvenkinio teritorijoje tarp Kooperacijos, Mokyklos ir Tilžės gatvių, pradės įdomus, žiūrovus įtraukiantis garso meno performansas „Plaukikai (Neplaukiantys)“ su menininkais Rochus Aust ir Verena Barie iš Vokietijos.

Kitą savaitę - išskirtiniai koncertai

Rugsėjo 11 d. 19 val. Klaipėdos šventojo Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno bažnyčioje vyksiantis koncertas „Žydų malda“ kvies išgirsti pakankamai retą, dviejų muzikos instrumentų - vargonų ir alto - muzikinį dialogą. Išskirtinę garso patirtį dovanos smuikininkas Semjon Kalinovsky ir vargonininkas prof. Torsten Laux (Vokietija).

Rugsėjo 12 d. 17.30 val. Klaipėdos tautinių kultūrų centre mecosopranas Andrea Schwab ir pianistė Joanna Niederdorfer (Austrija) publikai pristatys žymių Austrijos žydžių moterų kompozitorių Josefine Auspitz-Winter (1873-1943), Hilde Loewe-Flatter (1895-1976), Anita Lelewer (1915-2012) ir kitų kūrybą.

Rugsėjo 13 d. 17 val. Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos Muzikos ir scenos menų skaitykloje (Audiotekoje) muzikologė doc. dr. K. Rupeikaitė paskaitoje „Tarp poezijos, muzikos ir dailės: Arno Nadelio (1878-1943) fenomenas“ papasakos apie Karaliaučiuje gyvenusį fenomenalų menininką Arną Nadelį (1878-1943).

Jis garsėjo įvairiais talentais ir visapusiškomis veiklomis: buvo poetas, dramaturgas, vertėjas, aranžuotojas, muzikologas, muzikos publicistas ir kolekcininkas, kompozitorius, chormeisteris, pianistas, vargonininkas, dailininkas.

Gilindamasis į jam rūpėjusį Europos žydų muzikinį paveldą, savo kūryboje A. Nadelis išlaikė prigimtines litvakiškas šaknis, kartu autentiškai įtraukdamas ir vokiškąją kultūrą.

Filmas Sauliaus Sondeckio atminimui

Rugsėjo 18 d. Klaipėdos m. sav. I. Kanto viešosios bibliotekos Pempininkų padalinyje bus rodomas dokumentinis filmas „Mūsiškiai žydai muzikai“ (2017 m.), sukurtas Sauliaus Sondeckio jaun. ir skirtas anapilin išėjusio pasaulinio garso dirigento maestro Sauliaus Sondeckio atminimui.

Filme, kuriame pristatomi 26 muzikai litvakai nuo XX a. pirmosios pusės iki šių dienų, gausu dokumentinės, ikonografinės medžiagos, surinktos Lietuvos, Izraelio, JAV, Rusijos archyvuose, muziejuose, privačiuose archyvuose.

Klezmerių muzika - Salantuose

Rugsėjo 21 d. 17 val. į Salantų kultūros centrą (buvusią sinagogą) atriedės „Valerijos klezmer muzikos karieta“. 

Skambės žaismingi, kibirkščiuojantys akordeono, tūbos, klarneto ir būgnų pasažai, klezmerių ir egzotiškų balkanų melodijų aranžuotės, jidiš ir hebrajų kalba atliekamos dainos, originalūs klezmerių kūriniai, kuriuos parašė kvarteto įkūrėja ir vadovė klarnetininkė Valeria Conte.

Rugsėjo 24 d. 17 val. Gargždų krašto muziejuje gyventojai turės neeilinę progą susipažinti su dainininkės, vadinamos „žydų lakštingala“, Nechamos Lifšicaitės (1927-2017) gyvenimu ir kūryba.

Apie talentingąją N. Lifšicaitę mums papasakos istorikė, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejininkė-parodų kuratorė Aušra Rožankevičiūtė savo paskaitoje „Tarp poezijos, muzikos ir dailės: Arno Nadelio (1878-1943) fenomenas.“

Pažintis su sefardais ir chazanut

Rugsėjo 26 d. 17.30 val. Tautinių kultūrų centre Vroclavo universiteto (Lenkija) Taube žydų studijų katedros docentė dr. Agnieszka August-Zarębska paskaitoje „Atrakinti Ispaniją. Sefardų žydų istorija, muzika, kultūra“ papasakos apie žydų išvarymą iš viduramžių Ispanijos, sefardų diasporos formavimąsi ir pokyčius XIX ir XX a.

Paskaitos dalyviai turės unikalią galimybę susipažinti su sefardų muzika, papročiais, literatūra, sužinoti apie ladino kalbos ypatybes ir dabartinę situaciją.

Rugsėjo 27 d. 17 val. taip pat Tautinių kultūrų centre vyks dar viena labai įdomi paskaita „Chazanut. Didieji XX amžiaus dainininkai“, kurią skaitys vienas žymiausių klezmer muzikos tradicijas puoselėjančių smuikininkų Markas Kovnatskiy (Vokietija).

Chazanut (arba chazonos) judaizme reiškia tradicinį kantorinį giedojimą. Kantoriaus giedojimas buvo ir yra įprasta žydų pamaldų dalis sinagogose. Lydimas choro profesionalus kantorius savo balsu gali priversti besimeldžiantį net verkti.

Festivalį rugsėjo 28 d. 18 val. užbaigs koncertas „Žydiška siela“ Klaipėdos šventojo Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno bažnyčioje. Šio koncerto svečiai - smuikininkas Mark Kovnatskiy ir pianistas, akordeonistas Dr. Alan Bern (Vokietija) pakvies į nepakartojamą pažintį su jidiš muzika. 

Dueto atliekamame koncerte skambės tradiciniai klezmerių kūriniai, kompozitoriaus litvako Josef Achron, rusų-žydų kompozitoriaus Joel Engel ir pačių atlikėjų sukurti muzikiniai kūriniai.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder