Kečupas
Dėl šio produkto laikymo buvo diskutuojama ilgą laiką. Visgi dėl didelio acto, druskos ir cukraus kiekio kečupą saugu laikyti kambario temperatūroje.
Pomidorai
Šaldytuvo temperatūra pažeidžia pomidorų membranas, todėl jie tampa vandeningi ir miltingi.
Laikant juos šaldytuve pastebimai sumažėja ir pomidorų skoninės savybės.
Prieskoninės žolelės
Su minkštomis žolelėmis, tokiomis kaip bazilikas, kalendra, mėtos, petražolės ir krapai, reikia elgtis ypatingai – supjaustykite ir laikykite juos stiklinėje su gėlu vandeniu.
Laikomi šaldytuve prieskoninių žolelių lapai greit nuvys.
Tačiau kietąsias žoleles, tokias kaip rozmarinas, čiobrelis, šalavijas ir raudonėlis, reikia suvynioti į popierinį rankšluostį ir laikyti sandariame inde šaldytuvo traškučių stalčiuje.
Šampanas
Jei per ateinančias penkias dienas neplanuojate atidaryti šampano ar putojančio vyno butelio, nelaikykite jo šaldytuve, nes svyruojanti durelių atidarymo ir uždarymo temperatūra jį sugadins.
Šampaną geriausia laikyti ant šono, atokiau nuo šviesos, patalpoje su pastovia temperatūra. Atvėsinkite kelias valandas prieš atidarydami.
Sojų padažas
Sojų padažo butelių etiketėse gali būti nurodyta, kad jis turi būti šaldytuve, tačiau restoranai saugiai palieka pagardą ant stalų visą dieną. Tiesa?
Dėl didelio druskos kiekio jis gali būti laikomas kambario temperatūroje iki šešių mėnesių.
Marinuotos daržovės
Prekybos centruose pirktose marinuotuose daržovėse naudojami konservantai, todėl tokios marinuotos daržovės puikiai išsilaikys spintelėje.
Citrusiniai vaisiai
Citrusiniai vaisiai kambario temperatūroje yra sultingesni ir aromatingesni.
Citrinas, laimus, greipfrutus, apelsinus laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje bei stenkitės juos suvartoti per savaitę.
Prieskoniai
Šaldytuvas yra džiovintų prieskonių priešas, nes kiekvieną kartą juos išėmus gali patekti nepageidaujamo kondensato.
Kad tinkamumo laikas būtų kuo ilgesnis, prieskonius laikykite tamsioje, sausoje vietoje ir taip pat saugokite nuo didelio karščio.
Persikai
Nesusigundykite šviežių persikų įdėti į šaldytuvą, jei jie dar neprinokę. Kaip ir daugeliui kitų kaulavaisių, šalta temperatūra trukdo nokimo procesui.
Riešutų sviestas
Perdirbtas žemės riešutų sviestas šaldytuve gali tapti kietas, o tai reiškia, kad užtepti sluoksnį ant skrebučio bus sudėtinga užduotis.
Kalbant apie natūralų žemės riešutų sviestą, užtepėlė gali išsilaikyti ilgiau ją laikant šaldytuve, tačiau gaminyje esantys aliejai paprastai atsiskiria, o esant vėsesnei temperatūrai produktą išmaišyti iki reikiamos konsistencijos yra sunku.
Jei ruošiatės turimą riešutų sviestą suvartoti per 6-9 mėnesius, šaldytuvas jam tikrai nereikalingas.
Duona
Jei visą duoną suvalgysite per kelias dienas, nedėkite jos į šaldytuvą. Šalta temperatūra keičia duonos struktūrą, todėl jos skonis tampa lyg senstelėjusios duonos.
Avokadai
Avokadus, kuriuos reikia nokinti, laikykite atokiai nuo šaldytuvo maždaug penkias dienas. Prinokę avokadai gali likti šaldytuve, kol norėsite juos suvalgyti.
Medus
Jei tikrai nenorite sau papildomo darbo – nepalikite medaus šaldytuve. Dėl žemos temperatūros šaldytuve medus kristalizuosis ir sukietės.
Riešutai
Nors žemesnė temperatūra gali padėti išsaugoti natūralų riešutų aliejų, šaltis taip pat gali pabloginti jų skonį. Jei planuojate juos suvalgyti per kelias ateinančias savaites, geriausia riešutus laikyti sandariame inde sandėliuke, kur taip pat nėra per šilta.
Tačiau jei jums reikia, kad jie išsilaikytų ilgiau nei mėnesį – įdėkite juos į šaldiklį.
Svogūnai
Visus svogūnus geriausia laikyti vėsioje, tamsioje vietoje. Juose yra krakmolo, todėl laikant svogūnus šaldytuve, jie taps drėgni ir šlapi, o galiausiai suges, jei per ilgai.
Alyvuogių aliejus
Aliejų laikant šaldytuve jis dažnai tampa drumstas ir grūdėtas. Laikant jį kambario temperatūroje, išlaikoma jo spalva ir konsistencija.
Tačiau alyvuogių aliejus turi tendenciją greitai pablogėti, kai yra veikiamas aukštos temperatūros arba saulės šviesos, todėl geriau laikyti jį vėsioje, tamsioje vietoje, pavyzdžiui, virtuvės spintelėje, nei palikti ant stalviršio.
Bulvės
Šalta temperatūra reiškia, kad bulvių krakmolas virsta cukrumi, todėl bulvės gali pakeisti spalvą ir tapti beskonėmis.
Bulves reikia laikyti neplautas, gerai nuo saulės spindulių apsaugotoje vietoje.
Šokoladas
Šaldytuvas yra pati blogiausia vieta jūsų batonėliui ar šokolado dėžutei.
Šaldytuvo temperatūra ir drėgmė gali pakeisti skonį, spalvą ir tekstūrą.
Šokoladas (ypač kakavos sviestas) taip pat sugeria aplinkinio maisto kvapą, todėl geriausia jį laikyti atokiau nuo kitų kvapiųjų ingredientų.
Patartina šokoladą laikyti vėsioje, sausoje vietoje.
Shutterstock nuotr.
Jei patiko straipsnis, nepamirškite pasidalinti su draugais Facebook!
Rašyti komentarą