5 faktai, kurių nežinojote apie šokoladinius ledus

Retas iš mūsų žinome, kad šokoladiniai ledai buvo pagaminti anksčiau už vanilinius ir net kadaise rekomenduojami vartoti kaip vaistai.

Pirmasis receptas siekia XVII amžių

Pirmasis pasaulyje žinomas šokoladinių ledų receptas buvo paskelbtas 1693 metais Italijoje, Neapolyje. Šį receptą galima rasti Antonio Latinio knygoje „The Modern Steward“. A. Latinis ledus gamino iš atšaldyto karšto šokolado, kuriam reikėdavo vos dviejų ingredientų – šokolado ir cukraus.

Kas pirmiau: vaniliniai ar šokoladiniai?

Į klausimą, kas atsirado pirmieji – vaniliniai ar šokoladiniai ledai, daugelis greičiausiai atsakytų, kad tai buvo vaniliniai. Vaniliniai ledai neva yra klasikiniai, paprastesnės receptūros, tačiau vis dėlto aplinkybės lėmė tai, kad šokoladiniai ledai atsirado anksčiau.

Šaldytais desertais pirmiausia buvo paversti tokie įprasti gėrimai, kaip karštas šokoladas, kava ir arbata. XVII amžiuje karštas šokoladas tapo populiariu gėrimu Europoje, kur ir atsirado šaltoji šio deserto versija.

JAV šokoladiniai ledai išpopuliarėjo XIX amžiaus pabaigoje, čia 1777 metais pasirodė ir pirmoji ledų reklama, skelbusi, kad nuo šiol ledai yra oficialiai prieinami „beveik kiekvieną dieną“. Tačiau iki 1800 metų ledai buvo retas ir egzotiškas desertas, kuriuo daugiausia mėgavosi tuometinis elitas.

Šokoladiniai – populiariausi rinkoje

Šokoladiniai ledai ne tik pasirodė pirmieji – gali būti netikėta, bet jie taip pat yra ir populiaresni už klasika tapusius vanilinius bei užima didžiausią ledų rinkos dalį. Šio skonio ledų pardavimai sudaro net 35 procentus visos pasaulinės rinkos, rodo rinkos tyrimų bendrovės „Grand View Research“ duomenys. Vanilinių ledų parduodama mažiau ir jie sudaro 28 proc. visų pasaulinių ledų pardavimų. O trečiojoje vietoje puikuojasi vaisių skonių ledai.

Susiduriama su kakavos trūkumu

Šokoladiniais ledais įprastai gali vadintis tokie, kurių sudėtyje yra bent 2–2,5 proc. kakavos. Kadangi jie yra patys perkamiausi pasaulyje, kasmet ledų gamybai reikia itin didžiulio kiekio kakavos pupelių. Deja, gamintojai vis dažniau susiduria su pagrindinės šių ledų žaliavos – kakavos – trūkumu. Gamybai tinkamos kakavos stygių didina prastėjančios žaliavos auginimo sąlygos, daugeliu atvejų susijusios su neatsakingu ūkininkavimu ir klimato kaita.

Šokoladiniais ledais gydė ligas

XVIII amžiuje šis saldumynas buvo gydytojų rekomenduojamas įvairių sveikatos sutrikimų gydymui. 1775 metais italų gydytojas Filippas Baldinis leidinyje „De sorbetti“ rekomendavo šokoladinius ledus vartoti kaip vaistus, nes jie neva gydo podagrą ir skorbutą.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder