Tam puiki ir sveika alternatyva galėtų būti vaisių arba daržovių glotnučiai. Šie kokteiliai tampa ypač gaiviu ir maistingu pasirinkimu vasarą – juos galima rinktis vietoje pusryčių ar kaip priedą prie kitų patiekalų.
Be to, glotnučiai yra maistingas produktas, kuriame gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų, baltymų ir sveikųjų riebalų.
Tačiau, pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, glotnutis neturėtų tapti vienintele vartojama vaisių ar daržovių forma
Neturėtų pakeisti pagrindinių dienos valgymų
Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, glotnutis – tai puiki galimybė žmonėms, kurie valgo mažiau vaisių ir daržovių į savo racioną įtraukti šias produktų grupes.
„Glotnučius reikėtų vartoti atsižvelgiant į dienos vaisių ir daržovių normą ir tos normos neviršyti. Jeigu tai vaisių glotnutis, juo galima mėgautis maždaug kartą dienoje. Daržovių glotnutis gali būti vartojamas ir dažniau.
Tačiau jis neturėtų tapti vienintelevartojama vaisių ar daržovių forma“, – perspėja E. Gavelienė.
Pasak gydytojos dietologės, ypatingo pranašumo prieš natūralias sultis glotnučiai neturi: „Tai truputėlį daugiau skaidulų turintis produktas ir iš didesnio produktų kiekio pagamintas gaminys nei sultys.
Glotnutis gali būti kaip tarpinio valgymo komponentas ar net kaip desertas, o savo vietą dienoje suras pagal tai, ką pasirinks vartotojas.“
Tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė taip pat atkreipia dėmesį, kad glotnučiai neturėtų pakeisti pagrindinių dienos valgymų – pusryčių, pietų bei vakarienės, nebent retais atvejais, o juos gaminant reikėtų naudoti kuo daugiau žalumos, daržovių ir papildomai nedėti cukraus.
Vitaminų šaltinis vaikams
Daugeliui žmonių kartais sunku valgyti pakankamą vaisių ir daržovių kiekį, ypač sudėtinga įvairesnius produktus pasiūlyti vaikams. Be to, kai kurie vaikai dažnai nenori išbandyti naujų skonių ar maisto produktų, o atsisakius valgyti daržoves ir vaisius gali pradėti trūkti vitaminų ir mineralų.
Gydytoja dietologė sako, kad glotnučiai gali būti puikus būdas vaikams suvalgyti daugiau vaisių ir daržovių, tačiaurenkantis pramoniniu būdu pagamintą glotnutį reikia atkreipti dėmesį į jo sudėtį, kurioje gali būti tiek tirštikliai, tiek saldikliai, papildomi riebalai ar baltymai.
„Svarbu skaityti pakuotės aprašymus ir matyti visus komponentus.
Kartais glotnučiai yra praturtinami ir pridėtiniu cukrumi, todėl rekomenduojama pasižiūrėti, kad juose būtų kuo daugiau natūralių produktų – vaisių ir daržovių“, – teigia dr. Edita Gavelienė.
Gaminant glotnutį namuose gydytoja dietologė pataria atsižvelgti į tai, kam jis ruošiamas.
Jeigu tai mažas vaikas, iki 3 metų amžiaus, tokios amžiaus grupės vaikai turi didesnį polinkį įvairioms alerginėms reakcijoms, tad kuo mažiau komponentų bus glotnutyje, tuo bus lengviau suprasti, kas pablogino vaiko sveikatą.
Anot E. Gavelienės, vasara yra puikus metų laikas stiprinti vaikų imunitetą ir ruošti juos šaltajam metų sezonui, tad pakankamas kiekis vaisių, uogų bei daržovių tam gali puikiai pasitarnauti.
Kviečia vasarą atsigaivinti glotnučiais ir dalijasi gardžiais žaliųjų glotnučių receptais.
Kivių, bananų ir žaliųjų lapinių kopūstų („Kale“) glotnutis
Reikės:
2 kivių;
1 avokado;
25 g mažųjų špinatų;
1 banano;
2 lapų be kotų žaliųjų lapinių kopūstų;
1-2 saujų ledo kubelių.
Želmenų glotnutis su mėtomis
Reikės:
3 šaukštų susmulkintų kviečių želmenų;
2 mėtos šakelių;
0,25 vnt. supjaustyto ananaso;
1 didelės kriaušės;
0,5 ilgojo agurko;
1-2 saujų ledo kubelių.
Žaliųjų vynuogių, avokadų, špinatų ir ispaninių šalavijų sėklų glotnutis
Reikės:
200 g žaliųjų vynuogių;
25 g mažųjų špinatų;
1 avokado;
200 ml augalinio pieno (migdolų, sojų ar kt.);
2 šaukštelių ispaninių šalavijų sėklų.
Želmenų, geltonųjų kivių ir bananų glotnutis
Reikės:
3 šaukštų smulkintų kviečių želmenų;
2 geltonųjų kivių;
0.25 vnt. ananaso;
1 banano;
250 ml kokosų vandens;
2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių.
Špinatų, mangų ir bananų glotnutis
Reikės:
50 g mažųjų špinatų;
1 mango;
1-2 bananų;
250 – 300 ml augalinio pieno (migdolų, sojų ir kt.).
Gaminimo eiga:
Viską sutrinkite su elektriniu plakikliu iki vientisos masės.
Jei per tiršta, įpilkite skysčio –norimo augalinio pieno arba vandens.
Skanaus!
Rašyti komentarą