
Ar mikrobangų krosnelės maistas yra pavojingas: kaip kenksminga valgyti tokį maistą?
(1)Tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad nuolatinis tokio maisto vartojimas gali sukelti rimtų sveikatos problemų.
Didelis natrio kiekis, pavojingos cheminės medžiagos pakuotėse ir netolygus maisto kaitinimas gali kelti daug pavojų.
Pasak eatthis.com, dažnas mikrobangų krosnelėje paruošto maisto vartojimas gali turėti nepageidaujamą poveikį organizmui.
Didesnė rizika susirgti vėžiu
Šaldytų maisto produktų etiketėse nurodytos sudedamosios dalys ne visada išsamiai parodo jų poveikį organizmui.
„Mikrobangų krosnelės veikia naudodamos elektromagnetinę spinduliuotę maistui ir pakuotėms šildyti.
Dėl to iš pakuočių gali išsiskirti kenksmingų cheminių medžiagų, kurios patenka į maistą“, - sako medicinos mokslų daktaras Spenceris Krollas.
Vienas iš šių pavojingų elementų yra bisfenolis A (BPA), kuris, 2015 m. žurnale „Medicine“ (Baltimore) paskelbto tyrimo duomenimis, prisideda prie krūties ir prostatos vėžio ląstelių vystymosi.
Padidėjęs kraujospūdis
Mažas kai kurių šaldytų patiekalų kaloringumas negarantuoja jų naudingumo. Didelis natrio, naudojamo kaip konservantas, kiekis gali turėti žalingą poveikį sveikatai.
„Daugelyje paruoštų vartoti patiekalų yra didelis kiekis druskos, o tai gali sukelti aukštą kraujospūdį ir padidinti širdies ligų tikimybę“, - perspėja Kroll.
Druskos susilaikymas ir edema
Didelis natrio kiekis maiste gali ne tik neigiamai paveikti širdies ir kraujagyslių sistemą, bet ir sukelti vandens susilaikymą organizme.
„Mikrobangų krosnelėje ruošiamame maiste dažnai būna daug druskos, o tai skatina skysčių pertekliaus kaupimąsi“, - aiškina mitybos specialistė Shana Garamillo.
2017 m. žurnale „The Journal of Clinical Investigation“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad suvalgius papildomus 6 g druskos, organizme susilaiko vanduo, kuris gali net sumažinti troškulį.
Apsinuodijimo maistu rizika
Mikrobangų krosnelės veiksmingai šildo maistą, tačiau netolygus kaitinimas gali sukelti bakterinių infekcijų riziką.
„Norint visiškai sunaikinti kenksmingus mikroorganizmus, maistas turi būti kaitinamas aukštoje temperatūroje.
Tačiau dėl netolygaus šilumos paskirstymo kai kurios patiekalo dalys gali būti nepakankamai karštos, todėl bakterijos gali išgyventi“, - aiškina medicinos ekspertė Leanne Poston.
Rizika priaugti svorio
Jei valgydami mikrobangų krosnelėje ruošiamą maistą tikitės numesti svorio, šį metodą gali tekti persvarstyti.
Žurnale „The British Journal of Nutrition“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad reguliariai vartojant paruoštą maistą gali padidėti pilvo riebalų kiekis.
Rašyti komentarą