Balta ar juoda: kuri duona sveikesnė ir kodėl?
Joje taip pat gausu vitaminų B, E, H ir A, jodo, silicio ir riebiųjų aminorūgščių.
Tačiau nepersistenkite, nes tai gali sukelti nutukimą.
Duona turėtų sudaryti mažiau nei 5 proc. dienos raciono.
Suaugusiam žmogui tai yra trys riekelės. Didelį fizinį krūvį patiriantiems žmonėms - penkios.
Kuri duona yra sveikesnė - juoda ar balta
Svarbu ne duonos spalva, o ingredientai, iš kurių ji pagaminta.
Sveikiausia duona yra viso grūdo duona. Šiame produkte yra kviečių lukštų, kuriuose gausu vitaminų ir maistingųjų medžiagų.
Tokia duona yra dar maistingesnė, jei į ją dedama įvairių grūdų ir sėklų, riešutų, sėlenų ir džiovintų vaisių.
Iš viso grūdo miltų pagaminta duona yra sveikesnė nei duona, pagaminta iš itin greitai paruošiamų miltų.
- Sveikuoliškų bananinių vaflių receptas
- Ypatingas naminės duonos receptas: kartą pabandę – negalėsite sustoti
Todėl perkant produktą svarbu perskaityti etiketėje nurodytą jo sudėtį.
Balta duona dažniausiai kepama iš kvietinių miltų.
Jie ilgiau išsilaiko nei viso grūdo miltai, todėl gamintojai juos renkasi.
Tačiau šiuose miltuose beveik nėra maistingųjų medžiagų.
Malant prarandami mineralai ir vitaminai.
Todėl jie mažiau naudingi kepiniuose.
Jei pageidaujate tokios baltos duonos, atsižvelkite į tai, kad pirmoje vietoje pagal kiekį turėtų būti kvietiniai miltai, ne aukščiausios, bet bent jau pirmos rūšies.
Juodoji duona kepama iš ruginių miltų, kurie yra rupesni už kvietinius miltus, skirtus baltajai duonai.
Tai padeda išsaugoti daugiau maistinių medžiagų.
Juoda duona taip pat yra mažiau kaloringa, todėl geriau tinka dietų besilaikantiems žmonėms.
Tačiau tokia duona ilgiau virškinama.
Tačiau svarbu prisiminti, kad iš tiesų gamintojai į tamsią duoną dažnai deda karamelinių dažiklių.
Todėl spalva ne visada rodo, kad duonoje yra daug skaidulų.
Rašyti komentarą