Mikrobangų krosnelė – buitinė technika, kuri naudoja elektromagnetines bangas, kad greitai ir patogiai pašildytų ar paruoštų maistą. Nuo XX a. vidurio šis prietaisas tapo neatsiejama kone kiekvienos virtuvės dalimi.
Jos taupo laiką, išsaugo skonį ir aromatą, leidžia greitai pašildyti likučius arba per kelias minutes paruošti visavertį patiekalą.
Tačiau kartu su šiuo patogumu gimė ir daugybė mitų – nuo baimės dėl „žalingų spindulių“ iki teiginių, kad mikrobangos „žudo vitaminus“.
Nepaisant kelių dešimtmečių populiarumo, daugelis žmonių vis dar klausia: kaip mikrobangų krosnelė veikia maistą ir ar tikrai saugu ją naudoti kasdien? – rašo VeryWell Health.
Kaip veikia mikrobangų krosnelė – paprastai paaiškinta
Norint suprasti, kodėl mikrobangų krosnelė nėra pavojinga ir kodėl ji „nesugadina“ maisto, svarbu suprasti jos veikimo principą. Jis iš tiesų gana paprastas:
1. Elektromagnetinės bangos išgaunamos iš elektros
Krosnelėje esantis magnetronas naudoja elektros energiją tam, kad sukurtų mikrobangas. Šios bangos verčia vandens, riebalų ir cukraus molekules maiste vibruoti – tai sukelia trintį ir šilumą. Taip maistas ir šyla.
2. Poveikis vandens molekulėms
Mikrobangos labiausiai veikia vandenį – todėl drėgni produktai sušyla greičiau nei sausi. Vis dėlto mikrobangos taip pat šildo ir riebalus bei kitus komponentus.
3. Šilumos sklidimas per visą produktą
Nors šildymas vyksta išorėje, šiluma pasklinda į vidų – kaip ir įprastoje kaitinimo ar virimo situacijoje.
4. Tekstūros pokyčiai
Kadangi vanduo virsta garais, daržovės suminkštėja, o mažiau drėgni produktai gali išsausėti, jei laikomi per ilgai.
5. Maistinių medžiagų išsaugojimas
Naudojant mikrobangų krosnelę tinkamai, galima netgi geriau išsaugoti vitaminus, nei verdant ar kepant. Kai kuriais atvejais net padidėja antioksidantų ir atspariojo krakmolo kiekis.
Ar mikrobangų krosnelė sunaikina vitaminus?
Maistinės vertės pokyčiai priklauso nuo produkto ir terminio apdorojimo būdo. Mikrobangų ruošimas saugo vitaminus geriau nei virimas ar kepimas, nes vyksta trumpiau ir žemesnėje temperatūroje.
Pvz., vitaminas C geriau išlieka, nei jį verdant. Taip pat gali padidėti antioksidantų ir maistinių polisacharidų kiekis. Vienintelis pavojus – pernelyg kaitinant, kai suyra vandenyje tirpūs vitaminai (pvz., C ir B grupės).
Ar mikrobangų krosnelė pavojinga sveikatai?
Jei naudojama tinkamai, mikrobangų krosnelė yra saugi. Jos gamybą ir saugumą reglamentuoja FDA (JAV Maisto ir vaistų administracija). Tačiau aplink ją vis dar sklando daugybė klaidingų nuomonių:
Mikrobangos nėra jonizuojančios, jos negali pažeisti DNR ar ląstelių. Maistas netampa radioaktyvus.
Jei krosnelė pažeista ar įskilusi, gali įvykti spinduliuotės nutekėjimas – tokią krosnelę būtina keisti.
Netinkami plastikai mikrobangų krosnelėje gali išskirti kenksmingų medžiagų. Tyrimai rodo, kad tokiu atveju į maistą patenka daugiau mikroplastiko nei laikant ar šildant kitu būdu.
Kaip saugiai naudoti mikrobangų krosnelę
Užtikrinkite vienodą pašildymą. Dideli mėsos gabalai gali ne iki galo sušilti – taip išlieka pavojus bakterijoms.
Leiskite patiekalui „pailsėti“. Maistas dar kelias minutes „verda“ net ir išjungus krosnelę – tai normalu.
Nenaudokite metalo, folijos ar tam netinkamų maisto produktų, pvz., žalių kiaušinių ar dešrelių – gali kilti kibirkštys.
Būkite atsargūs su karštu vandeniu. Jis gali perkaisti ir staiga išsilieti ar apsipilti.

Rašyti komentarą