Draugų Kalėdos – vis populiaresnės: ką patiekti ant bičiulių stalo

Šventinis laikotarpis visiems asocijuojasi su įtampa – dovanų paieškos, patiekalų gaminimas, namų puošyba sujaukia kiekvieno kasdienybę, o ką jau kalbėti apie darbus, kuriuos reikia užbaigti iki metų galo. Vis dėlto buvimas kartu su artimaisiais – svarbiausias švenčių atributas, o mus supantys žmonės – didžiausia prasmė. Galiausiai, per Kalėdas visi sustojame, įsiklausome į save ir kitus bei atrandame laiko pabūti su tais, kuriems per pastaruosius metus jo nepakakdavo. Atsigręžiame ne tik į šeimą, bet ir draugus.

Draugų Kalėdos, angliškai vadinamos „friendsmas“ – vis labiau pasaulyje populiarėjanti tradicija. Šios šventės metu visą dėmesį skiriame tiems, su kuriais dalindavomės mokyklos suolu, tiems, kurių draugijoje iškrėtėme pirmąją išdaigą, lankėmės teatruose, koncertuose, naktiniuose klubuose ir išsakėme slapčiausias svajas.

Per draugų Kalėdas sukviečiame artimiausius bičiulius, keičiamės dovanomis, ragaujame gausybę skanaus maisto ir fotografuojamės šalia eglės su juokingais kalėdiniais megztiniais. Ši šventė skiriasi nuo tradicinių Kalėdų su šeima: kalėdines melodijas pakeičia mėgstamos muzikos vinilų perklausos, o tradicinius šventinius patiekalus – pasaulinės virtuvės šedevrai.

Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pasakoja, kad per draugų Kalėdas į šventinį stalą pasižiūrima laisviau ir originaliau.

„Šventiniu laikotarpiu silkių su grybais ir ančių su bruknių padažu atsivalgome iki soties, todėl draugų Kalėdų metu vyrauja tendencija šiuos patiekalus pakeisti kitais. Žinoma, viskas priklauso nuo šventės organizatorių išmonės ir pasibuvimo idėjos: kartais draugai susineša likučius iš šeimos švenčių, o kartais sugalvojama speciali tematika, pavyzdžiui, meksikietiškos Kalėdos.

Tuomet susirinkusieji mėgaujasi tortilijomis, takais, o šventinę nuotaiką sukuria jos dekoras – kalėdinė eglė, girliandos, šventinė apranga“, – sako V. Juodkazienė.

Vis dėlto, visai atsisakyti tradicinių kalėdinių akcentų nereikėtų. Ne veltui šis bičiulių pasibuvimas vadinamas draugų Kalėdomis, o ne kaip kitaip. V. Juodkazienė teigia, kad šios šventės metu sukurti nuotaiką padės kūčiukai, mandarinai ar kalėdinis pyragas.

„Švęsti reikia originaliai, bet nuo tradicijų per daug nenutolti. Jeigu pagrindiniu patiekalu tampa įmantrus jautienos didkepsnis, desertui rinkitės šimtalapį.

Jei baltą mišrainę keičiate rytietiškomis salotomis su mangais, prieš tai paužkandžiaukite tradicinių pyragėlių su grybais. Stalui papuošti galima rinktis kūčiukus, mandarinus.

Akivaizdu, kad taisyklių čia nėra, nes draugų Kalėdų tradicijos mūsų krašte dar tik formuojasi, tačiau reikėtų nepamiršti svarbiausio: kad ir kokiais patiekalais mėgausitės, prasmė slypi buvime kartu ir bendravime“, – šypsosi V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė pateikia draugų Kalėdų stalui keletą receptų, kurie atsvertų tradicinius valgius, tačiau nuo jų per daug nenutoltų.

Draugų Kalėdoms V. Juodkazienė siūlo išbandyti naminį spanguolių limonadą, o karštuosius patiekalus pakeisti šaltais užkandžiais: vieno kąsnio krepšeliais su tunų įdaru, daržovių lazdelėmis su rikotos sūrio dažiniu ir (ne)tradicine baltąja mišraine su avokadais.

Naminis spanguolių limonadas

Jums reikės:

1 litro gazuoto vandens

Stiklinės spanguolių

Stiklinės cukraus

Gaminimo eiga:

Spanguoles sutrinkite, sudėkite į sietelį ir atskirkite sultis. Sultis sumaišykite su cukrumi, įpilkite šiek tiek vandens ir išmaišykite. Įpilkite likusį vandenį. Limonadą galite papuošti šviežiomis spanguolių uogomis, mėtomis ar citrinos griežinėliu.

Vieno kąsnio krepšeliai su tunų įdaru

Jums reikės:

Jau paruoštų trapios tešlos krepšelių užkandžiams

Skardinės tuno

Fermentinio sūrio

Ryšulėlio krapų

Skiltelės česnako, juodojo pipiro, druskos

Lieso jogurto

Gaminimo eiga:

Sutarkuokite fermentinį sūrį, krapus smulkiai supjaustykite, česnaką sutrinkite. Ingredientus sumaišykite su tunu, keliais šaukštais lieso jogurto, pagardinkite juodaisiais pipirais ir, jeigu reikia, druska. Įdarą dėkite į krepšelius ir patiekite.

Daržovių lazdelės su rikotos sūrio dažiniu

Jums reikės:

Morkų, agurkų, saliero stiebų

100 gramų rikotos sūrio

Ryšulėlio krapų

1 šaukšto citrinos sulčių

Druskos, pipirų ir skiltelės česnako

Gaminimo eiga:

Rikotą sumaišykite su pjaustytais krapais, druska, pipirais, smulkintu česnaku, citrinų sultimis. Patiekite su pjaustytomis daržovių lazdelėmis.

(Ne)tradicinė baltoji mišrainė su avokadais

Jums reikės:

5 vnt. virtų bulvių ir 2 vnt. virtų morkų

1 vnt. avokado

2 vnt. marinuotų agurkų

2 vnt. virtų kiaušinių

Kelių šauktų verdančiu vandenių užplikytų šaldytų žirnelių.

Lieso jogurto

Druskos, pipirų

Gaminimo eiga:

Bulves, morkas, avokadą, agurkus, kiaušinius smulkiai supjaustykite ir sumaišykite.

Įdėkite žirnelius, kelis šaukštus lieso jogurto, druskos ir pipirų.

Užkandžiauti galite su namine juoda duona, dėti į užkandžių krepšelius ar valgyti vieną.

Skanaus!

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder