Įminta didžioji mįslė: kaip pjaustyti svogūnus, kad neašarotų akys

Be svogūnų neįsivaizduojami daugelis patiekalų: jie dedami į sriubas, troškinius, karius, svogūnais gardinamos salotos, užtepėles, mėsainiai, įvairiausi žuvies ar mėsos patiekalai.

Ir nors juos pjaustant neretam ištrykšta ašara, sakoma, kad svogūnai savo populiarumo nepraranda ištisus metus.

Svogūnus lietuviai vertina ir plačiai naudoja virtuvėje nuo neatmenamų laikų, todėl iki šiol visiems yra įprasta juos turėti namuose ar reguliariai pasipildyti jų atsargas.

Rekomenduojama valgyti žalius

Svogūnai kulinariniuose patiekaluose naudojami labai plačiai, o jų veislių skaičiuojama iki 920. 

Be to, ši prieskoninė daržovė dar ir itin naudinga sveikatai.

Geriausiai naudingosios svogūnų savybės yra išsaugomos, kai jie nėra termiškai apdorojami – kepinami aliejuje ar verdami, todėl daugiausiai vitaminų gausite, jeigu svogūnus valgysite žalius.

Svogūnuose gausu gerųjų medžiagų, kurios pasižymi antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu. 

Svogūnuose yra natrio, kalio, vitaminų A,C ir E, kalcio, magnio ir fosforo, todėl šią daržovę verta įtraukti į kasdienį racioną.

Visgi, gaminant patiekalus su svogūnais neretai susiduriame su viena problema – ašarojančiomis akimis.

Mat, sulig pirmu įpjovimu svogūnuose įvyksta cheminė reakcija ir išsiskiria sieros rūgšties dujos, kurios ir graužia mūsų akis. 

Tačiau to galima išvengti, o, tam, kad tai pavyktų padaryti, maisto kespertai dalijasi keliais patarimais.

4 naudingi patarimai

Pamirkykite šaltame vandenyje.  

Pamerkite svogūnus į dubenį su šaltu vandeniu ir juos palaikykite maždaug 15 minučių,  tuomet galite imtis pjaustymo. 

Vanduo numalšina svogūno aštrumą, todėl juos supjaustyti pavyks kur kas paprasčiau.

Įdėkite į šaldiklį. 

Prieš pjaustydami svogūną 15 minučių palaikykite jį šaldiklyje. 

Šaltis neleidžia svogūnui išskirti akis dirginančių cheminių medžiagų, todėl svogūną supjaustysite neišlieję nė vienos ašaros.

Pjaustykite virš ventiliatoriaus.

Įjunkite ventiliatorių ir pjaustykite svogūnus po juo. 

Ventiliatorius gali nukreipti dujas, kurias išskiria svogūnai toliau nuo jūsų akių.

Jeigu ventiliatoriaus neturite, pjaustant svogūnus galite pasistatyti puodą su karštais garais, kurie taip pat sugers svogūnų išskiriamus dirgiklius.

Sušlapinkite peilį. 

Prieš pjaustydami svogūną pakiškite peilį po tekančio vandenio srove ir ties kiekvienu pjūviu, tai pakartokite. 

Šis metodas taip pat šiek tiek sušvelnina svogūnų išskiriamas dujas.

Dalijamės trimis receptais, kuriuose išradingai panaudosite svogūnus.

Svogūnų sriuba

Jums reikės:

6 vidutinio dydžio geltonųjų svogūnų

1 v. š. česnako miltelių

1 litro jautienos sultinio

1 v. š. cukraus

1 a. š. druskos

2 šakelių šviežių čiobrelių

100 g. sviesto

3 v. š. miltų

Gaminimas:

Dideliame puode ant vidutinės ugnies pakaitinkite sviestą. 

Kai sviestas ištirps, sudėkite žiedais pjaustytus svogūnus ir šviežius čiobrelius. 

Viską patroškinkite apie 25-30 minučių, kol svogūnai suminkštės.

Kai svogūnai gražiai apskrus išimkite šviežius čiobrelius iš puodo, suberkite miltus ir sumaišykite su svogūnais. 

Į puodą suberkite česnako miltelius, cukrų, druską, supilkite jautienos sultinį. 

Viską gerai išmaišykite ir virkite apie 45 minutes. Patiekite su šviežia duona.

Kepti svogūnų žiedai

Jums reikės:

5 didelių svogūnų

1 ½ puodelio miltų

1 a. š. kepimo miltelių

1 a. š. druskos

1 a. š. pipirų

1 kiaušinio

1 ½ puodelio pasukų

¼ puodelio vandens

¾ puodelio džiūvėsėlių

Aliejaus kepimui

Gaminame:

Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir atskirkite juos į žiedus. Svogūnus sudėkite į didesnį dubenį, supilkite ant jų pasukas ir 15 minučių palaikykite šaldytuve. Nedideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kiaušinį, druską ir pipirus.

Svogūnų griežinėlius išimkite iš pasukų ir pamerkite juos į miltų mišinį, atsargiai išmaišykite ir atidėkite į šalį. Ant lėkštės paskleiskite duonos trupinius ir iš abiejų pusių pavoliokite svogūnų žiedus.

Galiausiai juos įmerkite į įkaitusį aliejų ir kepkite, kol jie įgaus auksinę spalvą. Iškepus, padėkite ant popierinių rankšluosčių, kad nusausėtų. Valgykite su mėgstamais padažais.

Karamelizuotų svogūnų padažas su šonine ir sūriu

Jums reikės:

4 šoninės juostelių

2 vidutinio dydžio svogūnų

¼ a. š. cukraus

¼ a. š. druskos

¼ a. š. tabasco padažo

½ a. š. čiobrelių

1 puodelio kieto sūrio

½ puodelio grietinės

½ puodelio majonezo

Žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. 

Didelėje keptuvėje iškepkite šonines juosteles. 

Išimkite ir padėkite ant popierinių rankšluosčių, kad šie sugertų nuo šoninės likusį aliejų.

Kai šoninė šiek tiek pravės ja susmulkinkite. 

Tuomet į keptuvėje likusius šoninės riebalus suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus, cukrų, druską ir kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies apie 5 minutes.

Sumažinkite kaitrą ir dažnai maišydami dar šiek tiek pakepkite, kol svogūnai taps auksinės spalvos. 

Vėliau įmaišykite smulkiai supjaustytus čiobrelius ir užpilkite tabasco padažo.

Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite grietinę ir majonezą. 

Sudėkite sutrupintą šoninę, kietąjį sūrį, paruoštus svogūnus ir juoduosius pipirus. 

Viską gerai išmaišykite ir perkelkite į kepimo indą.

Kepkite orkaitėje apie 20 minučių. Galiausiai leiskite padažui šiek tiek atvėsti ir valgykite su mėgstama duonele, česnakiniu batonu arba krekeriais. 

Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder