Jau prasidėjo lietuviškų kopūstų sezonas: išbandykite neįprastą, bet pigų ir skanų derinį
Parduotuvėse jau pasirodžiusios šios Lietuvos ūkininkų užaugintos daržovės iškart patraukė pirkėjų dėmesį, sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Būtent vasara yra pats geriausias metas mėgautis kopūstais, mat tada juos paruošti yra paprasčiau, jie yra ne tik skanesni, bet ir sveikesni.
O patraukli jų kaina lemia, kad vakarienė nevargins ir kišenės. Daugiau informacijos – prisegtame pranešime žiniasklaidai.
„Lietuviai yra dideli kopūstų gerbėjai – ši daržovė yra viena iš TOP 5 perkamiausių mūsų tinkle. Stebime, kad piką kopūstų pardavimai pasiekia rudenį, kai lietuviai ima rūpintis jų atsargomis žiemai ir juos raugti.
Tačiau vasarą šviežių lietuviškų kopūstų derlius yra labai laukiamas, mat jie būna ypač traškūs, o kaina – patraukli. Kaip ir pernai, pirmųjų baltagūžių kopūstų kilogramas kainuoja 1,49 Eur“, – sako V. Budrienė.
Šviežiuose – 4 kartus daugiau vitamino C nei raugintuose agurkuose
Prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pastebi, kad derliaus sezono pradžioje kopūstų skonis gana skiriasi nuo vėliau užaugintų.
Jų lapai būna trapesni, traškesni, o skonis – saldesnis. Vasaros pabaigoje kopūstai tampa jau šiek tiek kietesni, jų terminiam apdorojimui reikia daugiau laiko.
„Nuo seno žinome, kad rauginti kopūstai yra vitamino C šaltinis. Tačiau kai kam šis faktas bus naujiena – šviežiuose kopūstuose vitamino C yra net keturis kartus daugiau. Be to, suvalgę vos 100 g kopūstų, gausite 40 proc. vitamino K normos.
Kopūstuose gausu ir kitų naudingų elementų, kurie padeda reguliuoti kraujospūdį, blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, organizmo rūgštingumą“, – atkreipia dėmesį daržovių žinovė.
Ši daržovė pamėgta įvairių kultūrų virtuvėse – kopūstą paruošti yra nesunku, receptų yra gausybė, tai neužima daug laiko, be to puikiai tinka ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras.
Nebrangu, greita ir gaivu – kopūstų ir rabarbarų derinys
J. Sabaitienė siūlo išbandyti netikėtą, bet ypač skanų derinį – šviežių kopūstų ir rabarbarų troškinį. Per pusvalandį bus paruošta vakarienė, kuri nustebins naujais sezoninių daržovių skoniais.
Troškiniui reikės: 1 galvos šviežio kopūsto, 2 rabarbarų stiebų, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukštelio miltų, 1 šaukštelio cukraus, saujos krapų, druskos ir pipirų.
„Gaminti bus taip paprasta, kad nepavykti tiesiog negali. Gan smulkiai supjaustytus kopūstus dėkite į puodą su vandeniu ir virkite, kol pradės minkštėti.
Vandens nereikia pilti daug, kad troškinys nevirstų sriuba. Vietoj vandens galite naudoti ir daržovių ar mėsos sultinį – taip suteiksite patiekalui dar daugiau skonio natų“, – pataria J. Sabaitienė.
Kopūstams verdant, rabarbarus nulupkite ir supjaustykite stambiais griežinėliais. Dėkite į puodą, paskaninkite druska, pipirais, šiek tiek cukraus (nebūtina) ir virkite apie 20 minučių.
Daržovėms išvirus, jas nukoškite, jeigu liko per daug vandens. Tuomet keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite miltus. Energingai maišykite, kad nesusidarytų gumuliukų.
Paruoštą mišinį supilkite į puodą su kopūstais ir išmaišykite. Jeigu reikia, dar pagardinkite druska ir pipirais. Pakaitinkite kelias minutes – ir patiekalas paruoštas. Gausiai apibarstykite smulkintais krapais ir patiekite.
„Šis receptas patrauklus tuo, kad reikalingi ingredientai yra lengvai prieinami, nebrangūs, o dabar – pats jų valgymo sezonas.
Troškinys taip pat lengvai tobulinamas pagal tai, ką turite namuose. Čia puikiai derės šviežios jaunos bulvės ar šparaginės pupelės, norintys daugiau sotumo gali jį papildyti jautienos, kiaulienos ar vištienos gabalėliais“, – pataria J. Sabaitienė.
Jeigu nesinori karšto maisto, kopūstų ir rabarbarų salotų derinys taps vasaros atradimu.
Salotoms „coleslaw“ reikės:
2-3 rabarbarų stiebų,
1 nedidelės kopūsto galvos,
1 nedidelis raudonojo svogūno,
2 morkų, citrinos žievelės,
1/3 puodelio obuolių sidro acto,
1 šaukšto medaus,
druskos ir pipirų
Gaminame:
„Nedideliame puode arba mikrobangų krosnelėje pakaitinkite actą ir į jį sudėkite medų.
Rabarbarus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
Apipilkite juos šiltu actu, išmaišykite ir atidėkite į šalį.
Sutarkuokite kopūstą, plonais griežinėliais supjaustykite svogūną, o morkas – plonais šiaudeliais.
Visa tai sudėkite į dubenį su rabarbarais.
Įtarkuokite citrinos žievelės, pabarstykite maždaug po šaukštelį druskos ir pipirų.
Viską išmaišykite ir palikite bent 20 minučių, kad visi skoniai susilietų.
Dar geriau – viską pasiruošti išvakarėse ir leisti šaldytuve pastovėti per naktį.
Taip daržovės įgaus dar išraiškingesnį skonį“, – pataria J. Sabaitienė.
Skanaus!
Rašyti komentarą