Laužas

Kaip užkurti ugnį be degaus skysčio: mėgstamiausias patyrusių turistų triukas

Degusis skystis jau seniai yra beveik kiekvienos šeimos iškylos atributas - jo pagalba gana lengva įkurti ugnį ir išsikepti šašlykų ar daržovių. Tačiau papasakosime, ką galime naudoti vietoj padegamosios medžiagos.

Galime lažintis, kad tikrai norėsite išbandyti vieną iš šių būdų.

Kaip užkurti ugnį

Tarkime, kad išėjote kepti kebabų, bet pamiršote arba nenusipirkote skysčio anglims uždegti. Žinoma, vien degtukais problemos neišspręsite.

Pasigaminti pakurą anglims savo rankomis - toli gražu ne paprastas reikalas.

Rezultatui įtakos gali turėti įvairūs veiksniai, pavyzdžiui, vėjas, drėgmė ir net popierius. Tačiau yra vienas praktikoje išbandytas ir patikrintas būdas, kaip uždegti anglis be degaus skysčio.

Jam reikės plastikinio arba stiklinio butelio ir popieriaus (geriausia - laikraščio). 

Taigi, jūsų veiksmai atrodys taip: 

pasiruoškite anglių, degtukų, popieriaus ir butelį (jo turinį galite palikti);

paimkite vieną laikraščio lapą - visą skiautę - ir susukite jį į maždaug 6-8 cm pločio ritinį;

Apvyniokite butelio dugną laikraščiu ir suriškite galus tvirtu mazgu - per daug nesistenkite, svarbiausia, kad laikraštis laikytųsi;

pakartokite ankstesnes manipuliacijas su laikraščiu dar du kartus - iš viso ant butelio dugno turėtų būti trys tokie ritinėliai;

suvyniotą butelį įdėkite į laužą ir aplink jį pabarstykite anglių;

atsargiai išimkite butelį taip, kad laikraštis liktų kaip žiedas kepsninės viduryje.

Toliau reikės paimti kelis popieriaus lapus, sulankstyti juos laikraščio žiedo viduryje ir uždegti.

Supratę, kad ugnis įsiplieskė, galite į ją pridėti smulkių anglių, nors tai visai nebūtina.

Kai ugnis užges, paimkite vėduoklę ir stipriai pamojuokite į laužą. Paskui galite pamaišyti žarijas, kad "raudonosios" susimaišytų su vis dar neįsidegusiomis.

Pamatysite, kad anglys įsidegė - pereikite prie mėsos kepimo. 

Yra dar vienas būdas, kuris labai panašus į ankstesnįjį.

Jums reikės anglių, laikraščio ir medžio drožlių (arba mažų sausų šakų).

Laikraščio lapus sutrinkite į mažus ir palaidus kamuoliukus, sudėkite juos ant kepsninės dugno. Į vidurį sudėkite keletą medžio drožlių arba šakelių, suformuodami nedidelę palapinę. Vėliau ant viršaus galite uždėti šiek tiek anglių ir uždegti popierių.

Kai tik ugnis įkais ir pirmosios anglys pradės raudonuoti, pamažu pridėkite likusias.

Kas netinka pakurai

Dažnai internete galima rasti patarimų, kaip užkurti ugnį, kuriuose siūloma uždegimui naudoti augalinį aliejų. Tai esą ne taip kenksminga, kaip specialios parduotuvės priemonės, be to, jo tikrai yra kiekvienoje virtuvėje.

Tačiau ar vietoj padegamosios medžiagos galima naudoti aliejų?

Atsakymas yra kategoriškai neigiamas.

Problema ta, kad degdamas augalinis aliejus išskiria tiesiog milžinišką kiekį kancerogeninių medžiagų. Taip, net daugiau nei medžio anglies žiebtuvėlių skystis.

Kaip alternatyvą galite apsvarstyti specializuotas uždegimo skardines, kurių galima įsigyti internetu. 

Ne mažiau populiarus patarimas internete - uždegti ugnį su alkoholiu. Tačiau nuomonės apie tai, ar degtinę galima naudoti ir kaip padegamąją medžiagą, nėra tokios vienareikšmės.

Be jokios abejonės, alkoholis gerai dega. Tačiau jis gali palikti nedidelį kvapą ant maisto. Be to, yra vienas didelis trūkumas.

Alkoholis dega gerai, bet ir labai greitai.

Yra tikimybė, kad ugnis nespės įsiplieksti ant anglių ir užges.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder