Daržovės ant grilio – ne tik garnyras, bet ir puikus pagrindinis patiekalas

Kokį grilių rinktis ir kaip pasiruošti sezonui: apie mėsos kepimą ant grotelių pasakoja maisto technologas

Įsibėgėjant pavasariui, vis daugiau lietuvių pradeda maisto gaminimo ant grilio sezoną. Juk nesvarbu, koks oras – grilinti galima visada. 

Ant grotelių dažniausiai atsiduria įvairūs mėsos gaminiai: kepsniai, dešrelės, šašlykai ar šonkauliukai. Pasak „Rimi“ mėsos eksperto Vido Nadzeikos, svarbu naujam sezonui pasiruošti ne tik gaminamus produktus, bet ir grilių.

Jei perkate naują – tinkamai jį išsirinkti. Virtuvės šefas dalinasi naudingais patarimais, kurie pravers tiek grilio naujokams, tiek ir patyrusiems kepėjams.

Prieš gaminant – privalu išvalyti kepsninę 

Prieš gaminimo lauke sezoną labai svarbu tinkamai pasiruošti turimą įrangą ar išsirinkti naują. Pirmiausia, anot  „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, privalu išvalyti kepsninę nuo užsilikusių nešvarumų, o vėliau pasiruošti maisto gamybai tinkamus įrankius.

„Jei būtent dabar pirmą kartą užkursite kepsninę, iš grilio išpilkite visas senas anglis ir pelenų likučius, kruopščiai ją išvalykite ir apžiūrėkite, ar nėra įtrūkimų.

Taip pat grilį reikėtų gerai prakūrenti bei išdeginti. Nepamirškite, kad kepsninė turėtų būti laikoma po stogu, antraip, prisirinkusią drėgmės, ją iškūrenti bus nelengvas iššūkis.

Grilio įrankius taip pat reikėtų laikyti sausai ir švariai, o jei ant jų susikaupė nešvarumų – išmirkykite ir nušveiskite juos specialiomis metalinėmis kempinėlėmis bei šepetėliais.

Visa kepsninės įranga ir kepimo įrankiai turėtų būti sutvarkomi po kiekvieno kepimo. Taip vėliau sutaupysite laiko, galėsite įrankius naudoti iš karto ir ramiai mėgautis grilinimo džiaugsmais“, – sako mėsos technologas. 

Geriausia grilio naujokui – paprastas metalinis stačiakampis

Nusprendusiems mokytis maisto gaminimo ant grilio paslapčių, pasak „Rimi“ kulinarijos technologo, nederėtų apsikrauti brangiais prietaisais – pradžioje užteks ir paprastų priemonių.

„Daugelis prieš pradėdamas ruošti patiekalus ant kepsninės, galvoja, kad reikia įvairių įmantrių įrankių, leisiančių mėsą paruošti lyg profesionalui, tačiau tobulesni griliai reikalauja ir daugiau išmanymo bei įgūdžių.

Naujokams rekomenduočiau mėsą pradėti ruošti ant paprasčiausio metalinio stačiakampio. Taip ne tik galėsite lengviau reguliuoti temperatūrą ar pajusti gaminimo ypatybes, bet ir susipažinsite su pagrindiniais kepimo principais.

Vėliau, jei toks gaminimo būdas patiks, galite išbandyti ir brangesnius prietaisus, reikalaujančius daugiau pasiruošimo“, – pataria Vidas Nadzeika.

Kiek patyrusiems ar pažengusiems kepėjams ant grilio technologas pataria atsižvelgti į savo poreikius: „Šiuo metu plačiai paplitę keramikiniai griliai yra tik vienas iš daugybės galimų grilio variantų.

Nereikėtų pamiršti, kad kartu yra ir metalinių bei dujinių kepsninių, tad renkantis svarbiausia atsigręžti į savo poreikius.

Norintiems mėsoje dūmo aromato, derėtų rinktis tik anglimi kūrenamus grilius, o jo nenorintiems vertėtų rinktis dujinius.

Keramikiniai griliai turi daugybę įvairių funkcijų ir ilgiau išlaiko šilumą, tad juos rekomenduoju gaminantiems įvairesnius patiekalus.“

Ruošiantis kepimui svarbu nepamiršti privalomų atributų – degtukų, žiebtuvėlio anglių, malkų, degaus skysčio. Svarbiausia, pasak Vido Nadzeikos, kad priemonių nepritrūktų gaminant.

„Nepamirškite degtukų, anglies ar malkų, turėkite iešmus ir kepimo groteles, o smulkesniems ingredientams pasiruoškite bambukinius iešmelius.

Prieš naudojimą juos palaikykite vandenyje, nes kitaip jie degs“, – patarimais dalijasi V. Nadzeika, primindamas kepsiantiems gamtoje nepamiršti indų, popierinių servetėlių bei šaltkrepšio, kuriame bus sudėti grilinimui paruošti produktai.

Kviečia į maisto gamybą ant griliaus žvelgti kūrybiškai

Eksperimentuoti su griliumi galima nors ir kasdien, svarbiausia – rasti tinkamų receptų. Mėsos mėgėjams ekspertas siūlo pabandyti pasikepti daržovių, sūrių, o desertui nustebinti artimuosius ant grotelių keptais vaisiais.

Pasak Vido Nadzeikos, gaminant ant griliaus galima išgauti visą skonių paletę, kuri nustebins net didžiausius gurmanus: „Griežtų taisyklių nėra, o patirtis ateina su laiku ir praktika.

Pradedantiems grilio entuziastams norėčiau duoti paprastą patarimą: bandykite ir kuo daugiau eksperimentuokite. Kepkite ant grilio kuo dažniau, nes kartu su praktika ateis ir patirtis, lavės skonis.“

Kepant daržoves ekspertas pataria neužgošti jų skonio papildomais priedais ir leisti atsiskleisti tinkamoms savybėms. Pasak technologo, užteks jas tik šiek tiek aptepti alyvuogių aliejumi ir apibarstyti prieskoniais.

„Ant žarijų kepant baklažanus, cukinijas, paprikas, pievagrybius, svogūnus ar kukurūzų burbuoles rekomenduoju supjaustyti jas stambiais, 3-4 cm gabalėliais.

Iš anksto marinuoti daržovių nebūtina, galite tai padaryti tiesiog kepimo metu, sukdami daržoves ir šlakstydami jas pasirinktu marinatu, o rezultatas jus tikrai nustebins – daržovės bus puikaus skonio ir aromato.

Nedrįstantiems eksperimentuoti yra ir kita išeitis. Įsigykite iš anksto paruoštų produktų, kuriuos „Rimi“ parduotuvėse galite rasti pažymėtus „Mano dienai“ ženklu, ir užteks tik užmauti mėsą ant iešmo arba įdėti tarp grotelių.

Greiti bei skanūs savaitgalio pietūs bus garantuoti“, – sako Vidas Nadzeika.

Visi vasaros skoniai

Nors grilio sezonas dar tik prasideda, „Rimi“ skaičiuoja, kad vos pristačius vasaros asortimentą ir davus startą kampanijai „Visi vasaros skoniai“, su maisto ruošimu lauke susijusių atributų parduodama net dvigubai daugiau.

Anot prekybos tinklo komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, tai lemia ir išaugęs asortimentas. 

„Šiais metais išplėtėme savo asortimentą mėsos ant grilio gamybos srityje ir savo pirkėjams siūlome įvairiausių prekių: skirtingų rūšių grilius, anglis ir briketus kepsninės kūrenimui, taip pat vienkartinius grilius, įvairius kepimo įrankius, platų grotelių pasirinkimą.

Be to, piknikams gamtoje pirkėjai gali pasiruošti visapusiškai ir mūsų parduotuvėse rasti ne tik su maisto gamyba susijusių prekių, bet ir žaislų, gultų, skėčių ar kremo nuo saulės“, – sako O. Suchočeva.

Grilius daugelis kūrena įvairiu kuru – anglimis, briketais, malkomis.

Anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės, parduotuvėse daugiausia perkama vienos rūšies kūrenimui skirta medžiaga: „Prasidėjus šiam kepimo mėsos ant griliaus sezonui, matome, kad daugiausia dėmesio sulaukia anglys, tačiau turime dalį pirkėjų, kurie renkasi ir malkas.

Tiesa, anglis dažniausiai renkasi skubantys žmonės, norintys mėsą paruošti kuo įmanoma greičiau, o malkas ir briketus – tie, kurie gaminimui ant grilio skiria daugiau dėmesio ir laiko.“

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder