Nekaloringa ir skanu: išmėginkite 3 paprastus receptus su Tofu sūriu!

Vis daugiau pirkėjų Lietuvoje atranda ir pamėgsta sojų varškę arba sojų sūrį – tofu, kuris Rytų šalyse jau vartojamas ištisus šimtmečius.

Japonijoje, Kinijoje, Pietų Korėjoje ir kitose Azijos šalyse šis produktas yra tradicinės virtuvės dalis.

Tačiau kiekviena šalis ir net regionas turi savo tofu gamybos receptūras ir valgymo tradicijas.

Maisto gamybos ekspertai iš gausybės patiekalų receptų atrinko tris, kurie turėtų patikti lietuviams.

Tofu – itin naudingas mūsų organizmui

Tuo tarpu lietuviško prekybos tinklo Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad tofu yra nekaloringas produktas, kurio sudėtyje yra mažai angliavandenių ir beveik nėra riebalų.

Užtat gausu augalinių baltymų, yra geležies, cinko, seleno, fosforo ir kitų mikroelementų.

Kai kurios tofu rūšys yra du kartus turtingesnės kalcio negu karvės pienas, tad nenuostabu, kad Japonijoje sojų sūris yra privalomas produktas vaikų darželių valgiaraščiuose.

Šis maistas padeda pašalinti iš organizmo dioksinus, yra antioksidantų šaltinis, padeda sureguliuoti cukraus lygį kraujyje.

Tofu atsiradimo istorija Azijoje yra apipinta legendų, o skirtinguose regionuose šis produktas yra kepamas, troškinamas, marinuojamas, verdamas ir net rūkomas.

Ekspertai dalinasi 3 receptais, kaip tofu lengvai ir skaniai paruošti namuose.

Raudonasis karis su tofu

Tofu marinatui reikės: 200 g tofu sūrio, 3 v. š. kokosų pieno, 1 v. š. kario pastos, 2 v. š. kukurūzų krakmolo, 1 v. š. kokosų aliejaus, šiek tiek druskos ir pipirų

Kariui pagaminti reikės: 1 v. š. kokosų aliejaus, 2 v. š. raudonojo kario pastos, 1 raudonojo svogūno, 4 skiltelių česnako, 1 brokolio, 1 raudonosios paprikos, 1 žaliosios paprikos, 3 morkų, šiek tiek druskos ir pipirų, 1 v. š. cukraus, 1 skardinės kokosų pieno, 1 žaliosios citrinos

Tofu sūrį supjaustykite nedideliais kubeliais.

Kukurūzų krakmolą sumaišykite su kokosų pienų, kario pasta ir prieskoniais.

Į marinatą suberkite tofu kubelius ir uždengus palaikykite apie 15 minučių.

Keptuvėje pakaitinkite kokosų aliejų ir sudėkite marinuotą tofu. Pakepinkite, kol sūris paruduos ir taps traškus.

Toje pačioje keptuvėje ištirpinkite dar koksų aliejaus, sudėkite raudonojo kario pastą ir gerai maišydami pakaitinkite apie 1 minutę.

Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir pakepkite dar apie 5 minutes, kol jis suminkštės.

Į keptuvę suberkite smulkintą česnaką, brokolio galvos žiedelius, juostelėmis pjaustytą papriką ir morkas.

Pagardinkite prieskoniais, cukrumi, viską gerai išmaišykite ir kaitinkite apie 10 – 15 minučių, kol morkos ir paprikos suminkštės.

Galiausiai supilkite kokosų pieną, tofu kubelius, viską gerai išmaišykite ir pavirkite apie 5 minutes. Išspauskite citrinos sultis ir nukaiskite.

Jeigu mėgstate aštriau, galite pagardinti čili pipirais ar mėgstamu aštriu padažu.

Karį patiekite su virtais ryžiais ir pabarstykite šviežiais bazilikais.

Dubenėlis su tofu

Reikės: 200 g tofu, 3 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 v. š. citrinos sulčių, 2 skiltelių česnako, 1 v. š. medaus, 1 a. š. rūkytos paprikos miltelių, 1 a. š. kumino miltelių, pusės a. š. ciberžolės miltelių, pusės a. š. aitriųjų paprikų miltelių, druskos ir pipirų, mėgstamų šviežių daržovių, 200 g ryžių

Padažui reikės: 200 g graikiško jogurto, 2 v. š. tahini pastos, 1 v. š. citrinos sulčių, druskos

Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, smulkintą česnaką, medų ir prieskonius. Tofu supjaustykite kubeliais ir sudėkite į dubenį su marinatu.

Uždenkite ir palaikykite šaldytuve apie 3 valandas, bet geriausia palikti marinuotis per naktį.

Marinuotą tofu pakepinkite ant keptuvės su aliejumi apie 5 – 7 minutes, kol paruduos.

Padažo ingredientus sumaišykite atskirame indelyje.

Ryžius išvirkite kaip nurodyta ant pakuotės ir dėkite į serviravimo indą.

Ant viršaus sudėkite iškeptą tofu bei mėgstamų daržovių – puikiai tiks morkos, agurkai, avokadai, raudonieji svogūnai.

Pašlakstykite jogurto padažu ir mėgaukitės!

Tofu desertas

Reikės: 4 v. š. kakavos, 60 g avižų kruopų, 600 g tofu, 80 g cukraus, 2 v. š. vanilės ekstrakto, šiek tiek druskos

Kakavą užpilkite maždaug 5 v. š. verdančio vandens. Mišinį suplikite į avižas ir leiskite pastovėti, kol avižos išbrinks.

Tofu supjaustykite mažesniais gabalėliais ir sudėkite į smulkintuvą kartu cukrumi ir vanilės ekstraktu bei susmulkinkite iki vientisos masės.

Jeigu mėgstate saldžiau, įdėkite daugiau cukraus.

Serviravimui galite naudoti neaukštas stiklines. Į jas paskirstykite avižas, ant viršaus dėkite tofu masę.

Pabarstykite kakavos milteliais.

Taip pat galite gardinti ir mėgstamais vaisiais, pavyzdžiui, bananais ar obuoliais.

Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder