Į pagalbą ateis motina gamta ir puikus sąjungininkas – maišytuvas, kuris per kelias akimirkas paruoš sočius, skanius ir energijos suteikiančius kokteilius.
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad jau pastebimi gerokai išaugę įvairių atgaivą nuo karščių suteikiančių produktų pardavimai: arbūzų, ledų, gaiviųjų gėrimų bei vandens.
„Įšilus orams pirkėjams norisi ne tik atsivėsinti, bet ir pasirūpinti sveikatai palankia mityba, vengti riebių ir sudėtingai paruošiamų patiekalų.
O vasarą maitintis sveikai visai paprasta, nes galime mėgautis gausiu šviežių vaisių, uogų ir daržovių derliumi.
Matome, kad atėjus karščiams, stipriai išaugo paklausa gaivinančioms prekėms: pirkėjai mėgaujasi šaltais ledais, gėrimus vėsina ledukais, rūpindamiesi savo sveikata taip pat perka gerokai daugiau vandens ir dažniau įsigyja šviežių vaisių bei uogų.
Be to, stipriai į viršų šovė ir kefyro pardavimai, kuris ne tik būtinas šaltibarščiams, bet ir puikiai dera sveikuose kokteiliuose“, – sako V. Budrienė.
Klaidos, kurių reikėtų vengti
Prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pastebi, kad tiek įgudę kokteilių gamintojai, tiek jų ruošimo naujokai neišvengia kelių dažnai pasitaikančių klaidų, kurios gali sumažinti net ir sveikų produktų gaminamų kokteilių naudą organizmui.
„Pirmoji klaida – dedama per daug daržovių ir vaisių. Atrodytų, kuo jų daugiau, tuo sveikatai palankiau, tačiau tai nebūtinai tiesa.
Jei sumaišysime per daug šviežių ingredientų, galime sukurti tokį mišinį, kuris bus sunkiai virškinamas ir apsunkins skrandžio veiklą, sukurs diskomforto jausmą. Todėl geriausi yra vos kelių ingredientų kokteiliai – pavyzdžiui, žalumynai derinami su dviem vaisiais ir šiek tiek pasirinkto skysčio“, – pataria J. Sabaitienė.
Vietoj plačios vaisių ir daržovių įvairovės vienoje stiklinėje, ji rekomenduoja pasitelkti prieskonius – verta įmaišyti žiupsnelį cinamono ar imbiero, ispaninio šalavijo sėklų, įtraukti į receptą riešutų.
„Antroji dažna klaida – kasdien naudoti tas pačias žalias lapines daržoves, pavyzdžiui špinatus, lapinius kopūstus. Visų pirma, taip organizme kaupiasi oksalatai – augalinės kilmės junginiai, kurie vartojami dideliais kiekiais gali skatinti inkstų akmenų susidarymą ir uždegimą.
Be to, kokteiliai iš tų pačių daržovių po kurio laiko tampa monotoniški, o jų vartojimas nebėra toks malonus skonio receptoriams. Verta atsiminti, kad žaliųjų augalų, iš kurių galime paruošti kokteilį, sąrašas yra ilgas: drąsiai dėkite ir petražoles, sviestines ar romanines salotas, rukolą, salierus, netgi dilgėles ar kiaulpienes“, – vardija daržovių žinovė.
Galiausiai, pasak jos, svarbu paprasčiausias saikas ir geros kokybės produktai. Vasarą rinkitės tokius vaisius ir uogas, kurie yra švieži ir tvirti, idealu – užauginti ekologiškai, be pesticidų ir trąšų. Ir nepamirškite, kad kokteiliai negali pakeisti pusryčių, pietų ir vakarienės – taip kiltų rizika organizmui pritrūkti tokių vertingų medžiagų kaip skaidulos.
J. Sabaitienė siūlo šią karštą vasarą savo meniu paįvairinti kokteiliais iš sveikatai naudingų produktų, kurie bus ir skanūs, ir puikiai atgaivins karštą dieną.
1. Aviečių ir mėlynių kokteilis su jogurtu
Reikės: 15 g kviečių arba grikių sėlenų, 10 g linų sėmenų, 100 g aviečių, 50 g mėlynių, 100 g „Skyr“ ar kito jogurto be priedų, 10 g graikinių riešutų arba šaukštelio žemės riešutų sviesto.
Gaminame: linų sėmenis ir sėlenas užpilkite maždaug 40 ml verdančio vandens ir palaikykite 5-10 minučių. Kai išbrinks, sumaišykite su likusiais ingredientais maišytuve.
2. Miško samanų spalvos kokteilis
Reikės: stiklinės pieno, pusės banano, 70 g aviečių, 50 g mėlynių, 50 g špinatų.
Gaminame: bananą nulupkite ir tiesiog sumaišykite su kitais ingredientais maišytuve. Mėgaukitės skoniu ir patrauklia žalia spalva.
3. Kokteilis „Snikeris“
Reikės: 1 stiklinės pieno, 1 banano, 1 arbatinio šaukštelio kakavos, 1 šaukšto žemės riešutų sviesto, 2 datulių.
Gaminame: nulupkite bananą, o datules apie 5 min. pamirkykite karštame vandenyje, nusausinkite. Visus ingredientus sudėkite į indą, supilkite pieną ir sumaišykite.
4. Veganiškas braškių kokteilis
Reikės: stiklinės braškių, pusės stiklinės kokosų gėrimo, šaukšto medaus arba agavų sirupo ir šaukštelio rožių vandens (nebūtina).
Gaminame: tiesiog sumaišykite visus ingredientais maišytuve. Jeigu naudojate rožių vandenį, jo dėkite saikingai – šis ingredientas gali užgožti kitus.
5. Avokadų ir migdolų kokteilis
Reikės: 1 avokado, 1,5 puodelio augalinio pieno, 2 šaukštų medaus, 30 g migdolų.
Gaminame: iš avokado pašalinkite kauliuką, o minkštimą sudėkite į dubenį ir gerai sutrinkite.
Tada supilkite pieną, sudėkite medų, migdolus ir vėl viską sumaišykite maišytuve, kol gausite vientisą konsistenciją. Paruoštą kokteilį įdėkite į šaldytuvą maždaug 15 minučių.
Rašyti komentarą