„Kasmet prasiplečia ratas klientų, kurie renkasi mūsų kulinarijos ir konditerijos meistrų paruoštus šventinius patiekalus. Kepta višta, šaltiena ar net balta mišrainė – tradiciniai patiekalai, bet jų gamyba užima nemažai laiko. Be to, įsigyti visada galima tik tiek, kiek reikia.
Per šventes neverta apsikrauti puodais – geriau savo laiką ir dėmesį skirti brangiausiems žmonėms“, – sako Ernesta Dapkienė, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.
Taip pat E. Dapkienė pastebi, kad prieš šventes padidėja įvairių salotų ir mišrainių paklausa, nuperkama daugiau mėsos patiekalų, kuriuos galima iškart dėti į lėkštes ant kalėdinio stalo. Dėmesio sulaukia ir kasmet meistrų siūlomos naujienos – modernūs, pirkėjų dar neragauti patiekalai.
Naujoves išbandyti dažniau nori jaunesni pirkėjai, o vyresni labiau linkę rinktis jau patikrintus skonius – tiesiog palengvinti sau maisto gamybą namuose.
Anot prekybos tinklo Maisto gamybos departamento vadovės Brigitos Baratinskaitės, kai kurie pirkėjai yra linkę „Maximos“ meistrams patikėti jeigu ne visą, tai bent dalį maisto ruošos. Pavyzdžiui, parduotuvėje įsigyja Kijevo kotletų, keptų vištienos ketvirčių arba gražiai apskrudusių šonkauliukų, o patys namuose pagamina tik garnyrą ar gardų padažą.
Vis labiau ryškėjant šiai tendencijai, maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė siūlo išbandyti tris receptus, kurie padės suderinti meistrų ir jūsų pastangas.
Garnyras prie Kijevo kotleto
Reikės: 2–3 saldžių bulvių, 1 didelės morkos, 3 v. š. sviesto, 100 ml pieno arba grietinėlės, svogūnų laiškų, 300 g špinatų.
Saldžias bulves ir morkas nuskuskite, supjaustykite stambiais gabalėliais ir virkite pasūdytame vandenyje ant vidutinės kaitros, kol daržovės taps minkštos.
Nupilkite vandenį, į puodą su daržovėmis sudėkite sviestą, supilkite grietinėlę arba pieną, prieskonius ir viską susmulkinkite šakute iki norimos konsistencijos. Smulkinimui nenaudokite buitinių prietaisų, nes košė išeis per skysta.
Sudėkite stambiai pjaustytus špinatus, svogūnų laiškus ir viską gerai išmaišykite. Košei gardinti galite naudoti ir kitas mėgstamas daržoves.
Garnyras prie vištienos ketvirčio
Reikės: 4-5 didesnių pievagrybių, 200 ml vištienos sultinio, 200 g plikytų ir laukinių ryžių mišinio, 2 v. š. sviesto, svogūno, morkos, saliero stiebo, šiek tiek smulkintų petražolių, druskos ir pipirų.
Užvirkite puodą su sultiniu ir jame užkaiskite virti ryžius. Kol ryžiai virs, keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintą svogūną, morkas ir salierus bei kepkite kol suminkštės – maždaug 3–4 minutes.
Sudėkite pievagrybius ir kepkite tol, kol grybai suminkštės ir iš keptuvės išgaruos skystis. Gautą daržovių mišinį suberkite į išvirusius ryžius ir gerai išmaišykite. Pagardinkite prieskoniais, apibarstykite petražolėmis.
Šventinis užkandis
Reikės: ilgo prancūziško batono, brie sūrio, 2 kriaušių, šiek tiek pekano riešutų, 2 v. š. medaus, šiek tiek sviesto, 1 skiltelės česnako.
Batoną supjaustykite riekelėmis ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Ant kiekvieno batono gabalėlio užtepkite ploną sluoksnį sviesto. Batoną dėkite į 180 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite riekeles, kol jos šiek tiek paruduos.
Kiekvieną batono riekelę lengvai įtrinkite česnaku. Tuomet dėkite brie sūrio riekelę, griežinėlį kriaušės ir pabarstykite smulkintais riešutais. Viršų lengvai aptepkite trupučiu medaus.
Riekeles vėl dėkite į orkaitę ir kepkite, kol sūris išsilydys – maždaug 10 minučių. Skanaus!
Rašyti komentarą