Tris Karalius pasitikite karališkai: prancūzų konditeris atskleidė visai paprastą, bet neįtikėtinai gardų migdolinio pyrago receptą

Didžiosios metų šventės praūžė, bet progos pasilepinti – toli gražu ne.

Šeštadienį, minint Trijų Karalių dieną, begalės žmonių pasaulyje keps prancūzišką klasiką – nuostabaus skonio
karališką migdolinį pyragą „Galette des Rois“.

Prancūzai garsėja įmantriais kepiniais, tačiau jau beveik du dešimtmečius Lietuvoje gyvenantis „Iki“ konditeris Thierry Lauvray išdavė,
kaip šį pyragą paruošti visai nebrangiai ir paprastai, o rezultatas neabejotinai sužavės artimuosius.

Trys karaliai – saldumynų diena

Praėjus 12-ai dienų nuo Kalėdų – metas ir vėl gardumynams bei dovanoms. Sausio 6-oji krikščionių pasaulyje žymi dieną, kai Betliejaus žvaigždė atvedė Tris Karalius pas ką tik gimusį Jėzų.

Kai kuriose šalyse ji yra tokia pat svarbi šventė kaip ir pačios Kalėdos, yra švenčiama su ypatingais kepiniais, o vaikai dažnai gauna mažų dovanėlių.

Pavyzdžiui, Ispanijoje ir Lotynų Amerikoje per „El Dia de los Reyes“ vyksta paradai, į dangų kyla fejerverkai, o naktį iš sausio 5 į 6-ąją Trys išminčiai vaikams neša dovanas.

Neatsiejama dalimi yra ir iškilmingi kepiniai. Ispanai gamina puošnų „Roscon de Reyes“ („Karalių karūną“) – žiedo arba ovalo formos pyragą su cukruotais vaisiais lyg brangakmeniais.

Italijoje diena pasitinkama su linksmybėmis, saldumynais ir... ragana. La Befana, panašiai kaip Kalėdų senis, įvertina vaikų paklusnumą. Neklaužadoms į vaikų paliktas kojines prie židinio įdeda anglių.

Jei jie buvo geri, ji ten paslepia saldžias dovanėles. Laikui bėgant šis paprotys pasikeitė ir vietoj anglių geri vaikai gauna šokolado arba saldainių, o kiti – saldymedžio. Dažni namai tądien pakvimpa ir „befanini“: tai skanūs sviestiniai sausainiai, pagardinti žiemos sezono simboliu – citrusiniais vaisiais.

Anglijoje ir kai kuriose kitose šalyse Trijų Karalių šventės proga ruošiamas Dvyliktosios nakties pyragas. Šis sotus vaisių pyragas dažnai pagardinamas prieskoniais ir alkoholiu.

Tuo tarpu Šveicarijoje ir kai kuriose Vokietijos dalyse Trijų Karalių pyragas vadinamas „Dreikönigskuchen“.

Ši saldi duona dažnai būna žiedo arba pynės formos, ji gali būti puošiama razinomis arba migdolais.

Prancūziško pyrago valgymo tradicija

Neabejotinai garsiausias Trijų Karalių dienos kepinys išplito iš Prancūzijos. „Galette des Rois“ – prancūzų numylėtas bemielės tešlos pyragas, kur po traškia tešla slypi svaiginantis migdolinis įdaras, pagardintas plikytu kremu.

„Lietuviai išties yra smaližiai – netgi, pasak mūsų konditerio Thierry, didesni nei prancūzai, – sako Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė. – Jiems svarbu, kad parduotuvėse rastų plačią konditerinių gaminių įvairovę, todėl asortimentą atnaujiname kelis kartus per metus.

Jau ne vienerius metus esame įvedę ir pirkėjų ypač palankiai sutinkamą naujovę – proginius tortus, skirtus
įvairioms šventėms.

Nuo „Eurovizijos“ ir Mamos, Tėvo dienų – o šiemet skanėstą siūlome ir Trijų Karalių šventei. Šia proga konditeriai iškepė tradicinį prancūzišką migdolinį pyragą, kuris prekyboje bus tik ribotą laiką.“

„Galette des Rois“ gimtinė – Šiaurės Prancūzija, kurioje augęs ir Th. Lauvray. Jis pasakoja, kad per
Tris Karalius tradicija yra ne tik pats pyrago kepimas, bet ir jo valgymą lydinčios tradicijos.

„Būtina detalė – šiai dienai skirtame pyrage paslepiamas sėkmės simbolis, tai gali būti migdolas, maža figūrėlė ar džiovinta pupelė.

Turime ir smagų paprotį: kol pyragas pjaustomas, jauniausias vaikas pasislepia po stalu. Tuomet jam tenka užduotis paskirstyti pyrago gabalėlius kiekvienam  mnvalgytojui.

Siurprizą savo porcijoje radęs šventės dalyvis paskelbiamas dienos „karaliumi“ ar mn„karaliene“ ir turi teisę visą dieną nešioti karūną“, – pasakoja Th. Lauvray.

„Galette des Rois“ – prabangaus skonio pyragas su migdoliniu įdaru, kuris suteikia kepiniui unikaluų skonį. Pasak konditerio, nors pyragas yra itin šventiškas, jo ruoša gali būti ir nesudėtinga. Galima pasinaudoti keliomis laiką taupančiomis gudrybėmis.

Pavyzdžiui, vietoje namų gamybos bemielės sluoksniuotos tešlos iš kameros išsitraukti du lakštu pirktinės šaldytos. Taip pat šio pyrago dekoravimui nereikės skirti daug laiko – pakaks tik išėmus iš šaldytuvo ant jo paviršiaus peiliu lengvai išraižyti norimą formą, pavyzdžiui, spiralę ar langelius.

Prancūziškas migdolinis Trijų Karalių pyragas

Gaminimo laikas: 60 min. (20 min. ruošti ir 40 min. kepti)
Reikės: tešlai: 2 lakštų šaldytos sluoksniuotos tešlos, 1 kiaušinio trynio, 20 ml vandens. Migdoliniam
įdarui: 4 kiaušinių, 100 g cukraus pudros, 60 g kambario temperatūros sviesto, 150 g maltų migdolų.
Gaminame:
1. Visų pirma paruoškite migdolinį įdarą. Kiaušinių trynius iki baltumo suplakite su cukraus
pudra. Į plakinį įmaišykite sviestą, tik vėliau – maltus migdolus.
2. Kepimo formą ištepkite sviestu ir dėkite pirmą sluoksniuotos tešlos lakštą. Patepkite jį
paruoštu kiaušinio plakiniu.
3. Ant lakšto dėkite migdolinį įdarą, bet netepkite jo iki kraštų. Nepamirškite įdėti ir vieno
migdolo riešuto!
4. Dėkite antrą sluoksniuotos tešlos lakštą ir gražiai sulipdykite pirmojo ir antrojo kraštus.
5. Pyrago viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.
6. Dar kartą aptepkite pyragą kiaušinio plakiniu ir kepkite 40 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje
orkaitėje.

SKANAUS!

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder