Virtuvės galvosūkiai: kaip prisijaukinti maisto ruošimo indus iš nerūdijančiojo plieno?

Maisto ruošimu besidominčių draugų kompanijoje paklauskite apie nerūdijančiojo plieno keptuvę ir išgirsite pačių įvairiausių nuomonių. Nuo „oi, kaip sunku su ja“ iki „geresnį daiktą sunku surasti“ – plieno indams abejingų nėra.

Išties yra vos keli dalykai, kurie padeda meistriškai įvaldyti visą spektrą šių vienu metu ir šiuolaikiškų, ir klasikinių gastronomijos meno priemonių.



Iš nerūdijančiojo plieno gaminamos keptuvės, troškintuvai, puodai. Abejojantys šių gaminių privalumais atkreipia dėmesį į „sudėtingą“ pasiruošimo procesą, svylantį dugną, didesnį jų svorį, aukštesnę kainą ir net „eikvojamus“ gamtos resursus.

Vardijantys jų privalumus mini tobulai, su traškia plutele iškepusius žuvies ir mėsos patiekalus, gardžius troškinius, namus puošiantį indų dizainą, ilgaamžiškumą ir naujas galimybes maitintis sveikai.



Kurių pusėje tiesa? Perfrazuojant žymų posakį, nuo neapykantos iki meilės yra vienas žingsnis. Bet dėl meilės verta nueiti ir kelis, tiesa?



Plieno indai – ne visai „žaliems“

Jeigu virtuvėje dar esate pradinukai, pradėkite nuo įprastesnių keptuvių ar troškintuvų – jos lengviau atleis pirmuosius prisvilusius blynus. Nors šie indai yra verta investicijos patiekalų skonio prasme, tam reikia minimalios patirties prie viryklės.

Be to, su plieno gaminiais reikės kiek pasitreniruoti tam, kad suprastumėte jų kaitimo trukmę, šilumos išlaikymą, surastumėte optimalų naudojamų riebalų kiekį. 



Ar plieno indus reikia paruošti prieš naudojimą?

Internete galima surasti patarimą, kad naują plieno keptuvę reikia paruošti panašiai kaip ir ketaus – gerai iškaitinti su aliejumi. Pasak „Fiskars“ atstovės Lietuvoje Ingos Derenkaitės, tai nėra būtina. 



„Plieno ir ketaus struktūra kiek skiriasi – ketus yra labiau porėtas, todėl jo gaminių kaitinimas su aliejumi turi prasmės. Plienas riebalų taip neabsorbuoja, be to, kai kurie plieno indai dabar būna padengti papildoma danga, pavyzdžiui, keramikine.

Naujus plieno indus visiškai pakanka nuplauti šiltu vandeniu su lašeliu indų ploviklio, ir jie bus paruošti naudojimui“, – sako I. Derenkaitė.



Esminis klausimas: ką daryti, kad maistas neliptų?

Kai maistas yra padedamas ant bet kurio gerai įkaitusio paviršiaus, tarpe susidaro garų (ir riebalų, jeigu naudojate) sluoksnis, kuris šiek tiek pakelia maistą. Dėl to jis neprisvyla prie paviršiaus.



Tad pirmoji kepimo plieno keptuvėje ar troškintuve taisyklė – prieš kepimą indą gerai įkaitinti. Tačiau ir čia nereikėtų persistengti: tą darykite nustatę vidutinę kaitrą, pavyzdžiui, ant 4-5 indukcinės viryklės reguliatoriaus padalos.

Po kurio laiko patikrinkite indo šonus. Jeigu jau negalite laikyti pirštų priglaudę, ant dugno įlašinkite kelis lašus vandens. Stipriai garuoja ar net šokinėja? Puiku, pirmas žingsnis padarytas.



Antrasis žingsnis – įpilkite pasirinktus riebalus. Geriausia naudoti vadinamuosius aukšto smilkimo taško riebalus, t. y. galinčius įkaisti ir nedegti aukštoje temperatūroje.

Tai gali būti rafinuoti rapsų, saulėgrąžų, kukurūzų aliejai, lydytas sviestas, kiaulienos taukai. Riebalų ilgai kaitinti nereikia, kelios sekundės ar kol išsilydys, ir jūsų maistas jau gali keliauti į keptuvę.



Anot I. Derenkaitės, nerūdijančiojo plieno indai patys praneša, kada įdėtą maistą galima apversti: „Ypač kepant baltyminį maistą, pavyzdžiui, žuvį ar mėsą, nereikėtų iškart jų maišyti ar kilnoti.

Po kurio laiko apkepusi kepsnio pusė, net jeigu ir pradžioje kiek prilipo prie pagrindo, pati atšoks. Tą pajusite vos vos pajudinę ruošiamą patiekalą“.



Ar reikia nuogąstauti dėl nuo karščio atsiradusių dėmių?

Jeigu jau jų atsirado, baimintis nereikia, nes indų kokybei tai įtakos neturi. O tam, kad jų išvengtumėte, vadovaukitės aukščiau paminėta taisykle – statydami ant viryklės, nustatykite vidutinę kaitrą.



Kaip plauti nerūdijančiojo plieno indus?

Daugumą šiuolaikinių plieno indų galima plauti indaplovėje, bet ir rankomis juos išplauti nėra sudėtinga. Tik ir čia egzistuoja plieninė taisyklė – į vandenį negalima kišti dar neatvėsusių indų. Leiskite jiems visiškai atvėsti.

Plaudami naudokite švelnesnes, aplinkai draugiškas plovimo priemones. Jeigu gaminimo metu vis dėlto kažkas prilipo prie dugno, indą atvėsinkite, įpilkite šilto vandens bei šaukštą druskos, pakaitinkite, vėl atvėsinkite su vandeniu inde, ir perbraukite kempine. Neliks jokių degėsių!



Ar plieno indai yra aplinkai draugiška prekė?

„Fiskars“ atstovė I. Derenkaitė sako, kad Suomijos bendrovės gaminami nerūdijančiojo plieno indai šiuo metu yra vieni iš labiausiai aplinkai draugiškų maisto ruošimo priemonių, kurias galime turėti virtuvėje.

„Taip yra dėl to, kad jie gaminamos iš perdirbto plieno. Buvo paskaičiuota, kad, pavyzdžiui, keptuvių gamybos procese aplinka teršiama 80 proc. mažiau. Be to, jos taip pat sėkmingai gali būti perdirbtos, tačiau labai tikėtina, kad plieno indai taps šeimos relikvija, kurią naudosite ne vieną dešimtmetį“, – teigia I. Derenkaitė.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder