Prieš pradedant ruošti, obuoliai turi būti kruopščiai nuplauti, išvalyti nuo šerdies ir supjaustyti plonais vienodo dydžio gabalėliais – tai užtikrins tolygų terminį apdorojimą. Tada obuoliai turi būti sumaišyti su cukrumi santykiu 1:1 ir palikti kelioms valandoms, kad vaisiai išskirtų sultis.
Toliau prasideda pagrindinis procesas – daugiaetapis virimas. Kiekviename etape obuolių masė užvirinama ir virinama ant lėtos ugnies 5–7 minutes. Po to uogienė visiškai atvėsinama. Šis ciklas kartojamas 3–4 kartus. Dėl to skiltelės nesuverda, o sirupas įgyja tirštą konsistenciją ir tampa panašus į skystą gintarą.
Uogienę rekomenduojama virti plačiame emaliuotame inde, kad drėgmė išgaruotų tolygiai. Masę nereikia maišyti šaukštu – pakanka atsargiai pakratyti puodą sukamaisiais judesiais, kad nesugadintumėte skiltelių.
Džemo parengtį galima įvertinti pagal sirupą – lašas, užlašintas ant šaltos lėkštelės, neturi išsilieti. Paruoštas karštas uogienės mišinys atsargiai supilamas į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždaromas.
Teisingai atlikus visus veiksmus, rezultatas bus įspūdingas: pusiau permatomi gabaliukai, tarsi cukruoti vaisiai, plūduriuoja tirštame gintaro spalvos sirupe, skleisdami subtilų šviežių obuolių ir karamelės aromatą. Toks uogienės ne tik papuoš bet kokį arbatos gėrimą, bet ir taps išskirtine dovana šventėms.
Beje, specialistai rekomenduoja laikyti uogienę vėsioje tamsioje vietoje – tada skonis ir spalva išliks iki kito sezono. Uogienė išlieka šviežia ir sodri iki 12 mėnesių.

Rašyti komentarą