Kaip lengvai pasisūdyti lašišą? Nebrangių ir įvairių valgių su ja turėsite visai savaitei

Žuvies patiekalai ne tik paįvairina mitybos racioną, bet ir praturtina organizmą naudingomis medžiagomis.

Vien lašiša pasižymi įvairių vitaminų ir kitų maistinių medžiagų gausa, o gardžiai ją paruošti lengva ne tik kepant, bet taip pat paprasčiausiai pasūdant ir derinant su skirtingais ingredientais.

Mitybos specialistai vieningai sutaria, kad lašišos nauda organizmui ypač vertinga – joje apstu omega-3 riebalų rūgščių, kurios padeda pagerinti smegenų sveikatą, sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką ir apsaugo nuo uždegimų.

Pusryčiams su šeima – pikantiškas lašišos pyragas

Lašišą puikiai galite panaudoti itin gardžiam pyrago receptui, kuriam paruošti reikės:

  • šaldytos tešlos;
  • 140 g šviežios atlantinių lašišų filė;
  • 60 g spalvotų smulkiavaisių pomidorų su šakelėmis;
  • 60 g mocarelos;
  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 240 ml riebios grietinėlės;
  • 4–6 v. š. šalto vandens;
  • druskos, juodųjų pipirų, raudonėlių (pagal skonį).

Gaminimas.

  1. Šaldytą tešlą palikite atšilti kambario temperatūroje, kol suminkštės. Kol laukiate, į didelį dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite grietinėlę, įberkite druskos, pipirų, raudonėlių ir atidėkite.
  2. Supjaustykite lašišos filė mažesniais gabalėliais, pagardinkite druska bei pipirais ir apkepinkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Išimkite ir nusausinkite su popieriniu rankšluosčiu.
  3. Tešlai atšilus, išklokite ja kepimo formą (apie 25 cm skersmens). Nupjaukite kraštus, jei bus išsikišę. Švelniai pabadykite apačią su šakute ir dėkite į šaldiklį maždaug 30 minučių.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių ir tuomet įdėkite tešlą kepti 15 minučių. Tešlą rekomenduojama apdengti folija ir užpilti sausų pupų ar ryžių, kad šie neleistų tešlai kilti.
  5. Kai tešla pakeps, nuimkite „svorį“, nudenkite foliją, sudėkite ingredientus: lašišą ir gabalėliais supjaustytus pomidorus. Užpilkite kiaušinių ir grietinėlės plakinio. Kepkite orkaitėje dar apie 30 minučių.

Pietums – gardūs lašišos ir pomidorų iešmeliai

Patiekalas puikiai tiks ir pietums namie, ir darbe. Jam paruošti reikės:

  • 400 g šviežios atlantinių lašišų filė; 
  • tamsių pomidorų su šakelėmis (pagal poreikį);
  • 1 raudonojo svogūno;
  • 2 skilt. česnako;
  • 2 a. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 a. š. citrinų sulčių;
  • 1 a. š. smulkiai tarkuotos citrinos žievelės;
  • džiovinto rozmarino, druskos, juodųjų pipirų (pagal skonį).

Gaminimas.

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180–200 laipsnių ir įjunkite grilio režimą. Lašišą, svogūną ir pomidorus supjaustykite nedideliais, vieno kąsnio kubeliais.
  2. Pasiruoškite marinatą: dubenyje sumaišykite prieskonius, išspaustą česnaką, alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir jos žievelę.
  3. Į marinatą sudėkite kubeliais pjaustytą lašišą ir palikite marinuotis apie 10 minučių.
  4. Praėjus laikui, lašišą išimkite, o į tą patį marinatą sudėkite dar pomidorus ir svogūnus – gerai juos išmaišykite.
  5. Lašišą, pomidorus ir svogūnus suverkite ant iešmelių. Kepkite iešmelius orkaitėje apie 8 minutes. Nepamirškite kepdami iešmelius juos apversti.

Vakarienei tarsi restorane – kreminė lašiša su salotomis

Lašiša su salotomis – restorano vertas vakarienės patiekalas, kurį pagaminti užtruks vos keletą minučių. Jam paruošti reikės:

Lašišai:

  • 400 g šviežios atlantinių lašišų filė;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį);
  • 3 v. š. sviesto;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 4 skilt. česnako;
  • 1 a. š. krakmolo (arba miltų);
  • 3–4 v. š. citrinos sulčių;
  • pusės puodelio grietinėlės.

Salotoms:

  • salotų mišinio;
  • lietuviškų avietinių pomidorų;
  • raudonojo svogūno;
  • alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas.

  1. Supjaustykite lašišos filė maždaug 4–5 centimetrų gabalėliais, pabarstykite druska ir pipirais abi jų puses. Šaukštą sviesto ištirpinkite keptuvėje, įpilkite alyvuogių aliejų.
  2. Kepkite lašišą ant mažos ugnies, po 4 minutes ant abiejų pusių, o tada išimkite iš keptuvės.
  3. Į keptuvę dėkite dar 2 šaukštus sviesto ir leiskite jam ištirpti. Sudėkite smulkiai pjaustytą česnaką ir kepkite kol bus rudai auksinės spalvos.
  4. Tuomet supilkite 3–4 šaukštus citrinos sulčių. Pakaitinkite, kol pradės virti.
  5. Atskirame dubenyje sumaišykite krakmolą (arba miltus) su dviem šaukštais citrinos sulčių iš keptuvės. Išmaišykite dubenėlio turinį, o tada jį supilkite į keptuvę.
  6. Maišykite, kol padažas pasidarys kreminis. Leiskite padažui pavirti apie 1 minutę, o tada pamažu supilkite grietinėlę ir gerai išmaišykite.

Tuomet pasigaminkite salotas:

sudėkite supjaustytus salotų ingredientus, pagardinkite juos alyvuogių aliejumi ir prieskoniais pagal skonį. Lašišą patiekite su padažu ir salotomis.

Kaip patiems sūdyti lašišą?

Na o jei žuvies vis dar liko, siūlome ją pasisūdyti – tokią ją dar 3–5 dienas galėsite naudoti įvairiems užkandžiams. Sūdytai lašišai pagaminti reikės:

  • šviežios atlantinių lašišų filė;
  • pipirų;
  • druskos;
  • cukraus;
  • krapų.

Gaminimas.

  1. Lašišą nuplaukite ir šiek tiek nusausinkite. Iš abiejų pusių ištrinkite prieskonių mišiniu bei apdėliokite smulkintais krapais.
  2. Taip paruoštus gabaliukus apvyniokite maistine plėvele ir įdėkite į gilesnį indelį oda į apačią.
  3. Indelį laikykite šaldytuve ir kas 12 valandų žuvį vis apverskite. Labai svarbu neišpilti susidariusio sūrymo – jo nebereikės tik tuomet, kai lašiša pakankamai įsisūdys.
  4. Taip pasūdytą žuvį galima ragauti jau po 1–2 dienų, tačiau dėl idealaus skonio rekomenduojama ją palaikyti apie 3–4 dienas – ilgiau sūdyta lašiša turės ryškesnį skonį.
  5. Lašišai pakankamai įsisūdžius, ją ištraukite iš sūrymo, nubraukite prieskonių ir krapų likučius – skanaukite!
  6. Likučius, susuktus į švarią maistinę plėvelę ar sudėtus į sandarų maisto indelį, galima laikyti šaldytuve dar 3–5 dienas.
Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder