Ar galima vartoti sugižusį pieną
Pirmiausia reikia suprasti, kas nutiko produktui. Piene yra laktozės, kuri yra palanki terpė bakterijoms augti. Kuo ilgiau skystis stovi (ypač šiltu oru), tuo greičiau jame dauginasi mikroorganizmai. O naujieji gyventojai pradeda išskirti pieno rūgštį, kuri kaupiasi ir naikina baltymus. Todėl pienas rūgsta.
Panašus procesas vyksta ir ruošiant pieno rūgšties produktus. Tačiau čia veikiama pagal receptūrą ir naudojamos tik atrinktos bakterijos.
Ar sugižusį pieną galima naudoti įvairiems patiekalams gaminti? Jei jis stovi rūgštus ne ilgiau kaip 3 dienas, o skystis yra išlaikęs savo struktūrą, spalvą, ant jo nesimato apnašų, pelėsio, tuomet jis vis dar tinka maisto gaminimui.
Žinoma, kalbama tik apie natūralų arba pasterizuotą pieną, nes itin pasterizuotas produktas gali sugesti tik tada, kai bakterijos patenka iš išorės.
Jei nesate tikri, kodėl pienas rūgštus, geriau tokio produkto nenaudoti.
Nesant abejonių, galite pasigaminti įvairių skanių patiekalų.
Blyneliai iš sugižusio pieno: receptas
Tai bene paprasčiausias variantas, ką daryti su sugižusiu pienu. Blyneliai gaunasi ploni, tinkliniai ir šiek tiek rūgštoko skonio.
Jei įdėsite šiek tiek daugiau cukraus nei įprastai, gausite puikų desertą prie arbatos. 15-18 vidutinio dydžio blynų reikės šių ingredientų :
400 ml sugižusio pieno;
150 g kvietinių miltų;
2 kiaušinių;
4 valgomųjų šaukštų sviesto;
50 ml vandens;
1 arbatinis šaukštelis cukraus;
0,5 arbatinio šaukštelio druskos;
kepimo sodos ant peilio galo.
Paruošimo būdas:
Likus 1-2 valandoms iki gaminimo, visus produktus reikia išimti iš šaldytuvo. Jie turi būti kambario temperatūros, tada tešla bus vientisa ir be gumulėlių.
Pusę miltų persijokite į gilų dubenį. Suberkite druską, cukrų ir vandenį. Viską kruopščiai išmaišykite.
Grietinę pašildykite iki 40 laipsnių, kad būtų lengviau dirbti. Skystis neturi deginti pirštų, bet turi būti šiek tiek šiltas.
Išplakite kiaušinius iki vientisos masės, supilkite šiltą pieną ir 2 valgomuosius šaukštus augalinio aliejaus. Sujungti su sausais ingredientais giliame dubenyje. Maišykite, kol masė taps vientisa.
Vėl persijokite pusę miltų ir dar kartą išmaišykite. Jei tešla per tiršta, įpilkite vandens. Ji turėtų būti panaši į dvigubą grietinėlę.
Įkaitinkite keptuvę ir kepkite blynus, kol iš abiejų pusių taps auksiniai.
Rūgštūs pieniški blyneliai
Kad tešloje neliktų gumuliukų, reikia nedidelėmis porcijomis įpilti sugižusio pieno ir gerai išminkyti.
Štai jums reikalingi ingredientai:
Reikės: 400 ml sugižusio pieno;
350 g kvietinių miltų;
2 kiaušinių;
2 šaukštai cukraus;
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
0,5 arbatinio šaukštelio druskos.
Paruošimo būdas:
Kiaušinius reikia sumaišyti su cukrumi ir druska, tada išplakti iki vientisos masės. Pūstos putos šiame recepte nėra būtinos.
Pieną pašildyti iki 40 laipsnių, į kiaušinių masę įpilti 300 ml ir gerai išmaišyti.
Suberkite persijotus miltus ir vėl išmaišykite.
Supilkite likusį pieną ir vėl gerai išmaišykite. Labai svarbu, kad nebūtų gumuliukų. Tešla turi būti panaši į grietinę. Jei mišinys tirštas, galite įpilti daugiau vandens, jei skystas - daugiau miltų.
Suberkite kepimo miltelius ir atsargiai išmaišykite, kad viduje neliktų oro burbuliukų.
Palikite 10-15 minučių. Per tą laiką galite įkaitinti keptuvę. Kepkite iš abiejų pusių, kol apskrus.
Nesaldus grietinėlės pyragas iš sugižusio pieno
Jums reikės šių ingredientų :
500 ml sugižusio pieno;
260 g kvietinių miltų;
2 kiaušinių;
pusės ryšulėlio krapų;
1 arbatinio šaukštelio sodos;
0,5 arbatinio šaukštelio druskos;
2 vištienos krūtinėlės;
150 g kietosios varškės;
1 svogūnas;
1 morką;
2 šaukštai vandens.
Paruošimo būdas:
Vištieną susmulkinkite, svogūną smulkiai supjaustykite, o morką sutarkuokite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apkepkite svogūną, kol taps auksinis. Sudėkite mėsą ir troškinkite, kol pakeis spalvą.
Sudėkite morkas, įpilkite vandens ir troškinkite, kol suminkštės. Įdaras paruoštas.
Į gilų dubenį persijokite miltus, suberkite sodą ir druską. Įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite.
Į miltus ir kiaušinius supilkite šiltą sugižusį pieną, dar kartą išmaišykite.
Sudėkite smulkintus krapus. Tešla turi būti panaši į tirštą grietinę.
Kepimo indą patepkite aliejumi, supilkite ploną tešlos sluoksnį, sudėkite įdarą, pabarstykite tarkuotu sūriu ir supilkite tešlą.
Šaltinis: tsn.ua
Rašyti komentarą