Kiek dienų šaldytuve galima laikyti naminę šaltieną: šaldyti ar nešaldyti
(1)Šaltiena gaminamas iš mėsos (dažniausiai vištienos, kalakutienos, kiaulienos ar jautienos), kuri užpilama sultiniu ir paliekama sustingti iki drebučių konsistencijos.
Naminės šaltienos galiojimo laikas priklauso nuo laikymo sąlygų, temperatūros ir ingredientų, iš kurių jis buvo pagamintas. Pirktą šaltieną iš jautienos ar kiaulienos rekomenduojama laikyti šaldytuve 0-6 laipsnių temperatūroje sandariame inde ne ilgiau kaip 10-15 dienų.
Jei parduotuvėje pirktos šaltienos sudėtyje yra kalakutienos ar vištienos, tokioje pačioje temperatūroje jį galima laikyti apie mėnesį. Atidarius pakuotę, galiojimo laikas, žinoma, sutrumpėja. Gamintojai visada tai nurodo etiketėje, tačiau paprastai jis neviršija 12 valandų.
Jei šaltieną gaminote namuose, tuomet šaldytuve ją galima laikyti ne ilgiau kaip 3 dienas. Tačiau šaldiklyje ją galite užšaldyti iki -18 laipsnių temperatūros ir tada ji gali stovėti 2-4 mėnesius.
Ar galima užšaldyti jau pagamintą šaltieną?
Kartais norisi išvirti daug šaltienos, ją užšaldyti, kad paskui būtų galima mėgautis er šventes. Taip daryti galima, tačiau pakartotinai užšaldyti nerekomenduojama, nes tai gali pabloginti ne tik gaminio tekstūrą, bet ir skonį.
Norint tinkamai užšaldyti šaltieną, reikėtų laikytis toliau nurodytų veiksmų:
Išvirtą šaltieną reikia atvėsinti. Jei šaltienos daug, geriau ją padalyti į atskiras porcijas.
Mėsą supjaustykite nedideliais gabalėliais, sudėkite į fasuotės maišelius arba supakuokite į maistinę plėvelę.
Atvėsusį sultinį supilkite į vienkartinius indus ar talpas ir sandariai uždarykite dangteliu.
Geriausia visus indus ir maišelius pasirašyti, įrašant sultinio supylimo datą.
Indus ir maišelius įdėkite į šaldiklį.
Kartais mėsa ir sultinys šaltiienai neatskiriami, o atšaldomi ir užšaldomi viename inde su sandariai uždarytu dangčiu.
Kaip atšildyti šaltieną, kad ji neprarastų savo savybių
Jei mėsą ir sultinį šaldote atskirai, vadovaukitės nurodymais:
Perkelkite mėsą iš šaldiklio į šaldytuvą, kad palaipsniui atitirptų.
Atšildytą mėsą sudėkite į stiklinius indus.
Perkelkite užšaldytą sultinį į puodą ir užvirinkite ant silpnos ugnies. Svarbu, kad sultinys nebūtų drumstas.
Supilkite mėsą į indus ir atvėsinkite.
Nusiųskite į šaldytuvą užšaldyti.
Jei užšaldėte jau pagamintą visą šaltieną, ją reikia išimti iš šaldiklio, perkelti į puodą ant mažiausios ugnies, palaukti, kol patiekalas suskystės. Supilkite į indus arba lėkštes, padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
Šaltinis: tsn.ua
Rašyti komentarą