Kol laukiame žalumos gamtoje, pasidžiaukime ja lėkštėse: tokių salotų dar nevalgėte

Prasidėjus kalendoriniam pavasariui, pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės šviežių salotų lėkštės su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, su įvairiais gardžiais priedais ar pikantišku padažu jos gali atstoti sočią vakarienę ar pietus.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad šviežių salotų parduotuvėse galima įsigyti ištisus metus, bet būtent pavasario pradžioje gerokai išauga jų paklausa, todėl stengiamasi aprūpinti pirkėjus kuo didesne salotų įvairove: kiekvienas gali išsirinkti pagal savo skonį ir pasiruošti pigių patiekalų.

Atraskite mėgstamas salotų rūšis

Žalia spalva mums asocijuojasi su gaivia atgimstančios gamtos žaluma, todėl kelia pačias geriausias emocijas. O žalia salotų spalva daugiausia priklauso nuo chlorofilo – grupės žalių, magnio turinčių augalų pigmentų.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad  sveikatai palankios mitybos sampratoje žalia spalva asocijuojasi su augalinės kilmės geležimi, mineralinėmis medžiagomis ir fitochemikalais, kurie yra ypač naudingi sveikatai: „Visos žalios spalvos lapinės daržovės ir salotos mums naudingos tuo, kad jose gausu magnio, kalcio, kalio, folatų, B grupės vitaminų, skaidulų.

Maisto medžiagos įvairiose salotose skiriasi labai mažai, panašus ir skaidulų pobūdis. Kadangi skirtumai visai minimalūs, verta salotas rinktis pagal skonį ir išbandyti įvairias.“

Ekspertė primena, jog salotas vertėtų išties dažniau įtraukti į savo dienos racioną: „Kiekviena jų turi skirtingą skonį, o juk tai – nauja emocija, nauja patirtis. Salotos – vienas iš maisto produktų, kuriuos reikia vartoti kuo dažniau.

Sveikos mitybos piramidėje jos priskiriamos prie tamsiai žalios spalvos daržovių, o vertinamos dar ir kaip didelį tūrį, bet mažą kaloringumą turintis maisto produktas.“

Kaip išlaikyti salotas nesuvytusias

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad populiarėja plautų salotų mišiniai, kurie labai patogūs greitiems pietums ar vakarienei.

„Saltos su priedais – vienas pigesnių pietų ar vakarienės pasirinkimų šiltuoju laikotarpiu, tad reikia tik kūrybiškai keisti salotų komponentus ir kaskart valgysite naują patiekalą.

Fasuotus salotų mišinius reikėtų laikyti neatidarytoje pakuotėje, šaldytuve, daržovėms skirtame skyriuje. O jei visko nesunaudojote per vieną kartą, sudėkite salotas į indelį, kurio dugne reikėtų įtiesti popierinio rankšluosčio lapelių drėgmei sugerti.

Tokias salotas suvartoti rekomenduojama per dvi paras“, – pataria specialistė.

Ji priduria, kad salotos mėgsta vėsą: „Jei nusipirkote salotų su šaknimis ir žeme, į šaldytuvą dėkite jas nuskynę. Dažnai salotų „Iceberg“ išoriniai lapai būna kiek aptrinti, bet jų neišmeskite – nuimkite ir atidėkite.

Paskui atsilaužkite reikiamą kiekį lapų, o visą gūžę įvyniokite į tuos išorinius lapus – taip salotos ilgiau išliks šviežios. Šias salotas pjaustykite tik prieš pat vartojimą, nes jos oksiduojasi ir paruduoja.“

Ekspertė sako, kad visos salotos vazonėliuose, užaugintos Lietuvoje, parduodamos žemėje, tad jas galima sunaudoti tvariai.

Ant jų pakuotės pažymima, kad salotose nėra jokių priedų šviežumui palaikyti, o jas nuskynus šaknis galima pasisodinti į vazonėlį ir užsiauginti savo salotų namuose, tokiu būdu pavyks dar pigiau pasigaminti ir gardžiuotis naminiais salotų patiekalais.

O. Suchočeva primena, jog pigiau įsigyti daržovių ir kituose skyriuose padės vietinės produkcijos pasirinkimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Kviečiame pasigaminti salotų su itin ypatingu užpilu: toks lengvas patiekalas neapsunkins ir bus puikus bei pigus užkandis.

RECEPTAS

Pavasarinės salotos su žalumynų užpilu

Patiekalui reikės:

  • 2 ryšulėlių salotų lapų;
  • 1 ryšulėlio krapų;
  • 1 ryšulėlio svogūnų laiškų;
  • 1 vnt. ilgavaisio agurko;
  • 10 vnt. ridikėlių;
  • 50 ml kefyro
  • 0,5 vnt. citrinos sulčių;
  • druskos, pipirų – pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Supjaustykite salotas ir sudėkite į didelį indą.
  2. Nulupkite ir supjaustykite agurką, nupjaukite ridikėlių lapelius ir sudėkite į maisto trintuvą. Suberkite ten pasmulkintus krapų stiebus ir laiškinius svogūnus.
  3. Įpilkite kefyro ir citrinos sulčių.
  4. Sutrinkite, kol susidarys padažas.
  5. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Užpilkite padažą ant salotų.

Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder