Tai nedideli, truputį saldūs miltiniai mielinės tešlos desertukai su aguonomis.
Būna valgomi ir sausi, bet įprastai Kūčių vakarą patiekiami mirkyti aguonpienyje arba su spanguolių kisieliumi.
Ingredientai:
- 500 gramų kvietinių miltų
- 280 mililitrų vandens (šilto)
- 4 šaukštai aliejaus
- 7 gramai sausų mielių
- 6 šaukštai cukraus (arba pagal skonį)
- 4 šaukštai aguonų
- 1 žiupsnelis druskos
Gaminimo būdas:
- Į dubenį suberti pusę miltų, sausas mieles ir išmaišyti. Suberti cukrų, druską, dar kartą išmaišyti.
- Pamažu maišant supilti truputį pašildytą (bet ne karštą) vandenį. Gerai išmaišyti, pridengti indą rankšluostėliu ir palikti tešlą šiltoje vietoje 1-1.5 val, kad pakiltų.
- Į pakilusią masę įmaišyti aliejų, tada aguonas, galiausiai – likusius miltus ir užminkyti tešlą.
- Ji turėtų būti minkšta, elastinga, gali būti lengvai lipni. Jei atrodo labai lipni, įberkite dar šiek tiek miltų ir perminkykite, o jei atrodo per kieta, įpilkite dar truputį šilto vandens.
- Tešlą dubenyje suspauskite į kamuolį, jo paviršių rankomis aptepkite trupučiu aliejaus. Dubenį pridenkite rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje 1-1.5 val, kad pakiltų.
- Kai pakils, įjunkite orkaitę kaisti iki 180C (kaitinimo režimas – viršus+apačia, be vėjelio).
- Gnybkite po nedidelį gabalėlį pakilusios tešlos ir tarp rankų kočiokite plonus 7-10mm storio volelius (jei tešla limpa prie rankų, pavoliokite ją truputyje miltų).
- Volelius sudėkite ant trupučiu miltų pabarstyto paviršiaus ir supjaustykite kūčiukus, kurių plotis būtų panašus kaip aukštis.
- Kūčiukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Kepkite iki 180 C įkaitintos orkaitės viduryje apie 12-15 minučių, priklausomai nuo kūčiukų dydžio, iki įgaus auksinį atspalvį.
- Kad kūčiukai keptų tolygiau, po kokių 10 kepimo minučių juos pavartykite medine mentele ar šaukštu.
- Iškepusius kūčiukus iškart perdėkite į lėkštę ar kitą indą.
- Atvėsusius kūčiukus laikykite sandariame indelyje ar maišelyje. Labai derantys su aguonų pienu.
Rašyti komentarą