Mišrainės Kūčių stalui, kurias galima pasigaminti ir iš anksto

(1)

Planuojant Kūčių stalą vis dažniau svarstoma ne tik ką ant jo patiekti, bet ir kaip šventėms pasiruošti ramiai, be papildomos įtampos ir skubėjimo. Ilgiau stovinčios mišrainės tampa vienu praktiškiausių sprendimų, mat šį patiekalą galima pradėti gaminti iš anksto. Vis tik, ruošiant mišraines ir norint, kad jos šviežios išliktų kuo ilgiau, svarbu žinoti kokias daržoves ir kokius padažus rinktis. 

„Šaknines, vakuumuotas ar marinuotas daržoves Kūčių mišrainėms galima pradėti pirkti jau dabar, likus savaitei iki švenčių. Burokėliai, morkos, salierų šaknys, pastarnokai, svogūnai ar bulvės, laikomos tinkamomis sąlygomis, puikiai išsilaiko ir ilgą laiką. 

Be to, dabar įvairiausių daržovių: svogūnų, šviežių ar raugintų kopūstų, morkų galima įsigyti už itin gerą kainą. Be to, kad sutaupytumėte laiko – galite įsigyti iš anksto jau paruoštų šviežių mišrainių“, – sako „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Luka Lesauskaitė-Remeikė. 

Svarbus apdorojimo būdas ir padažai 

„Rimi“ ekspertų teigimu, laikant daržoves vėsioje, tamsioje vietoje ar šaldytuvo daržovių stalčiuje suvyniotas į popierių, yra sulėtinami gedimo procesai ir išsaugoma pati aukščiausia jų kokybė. 

Ruošiant daržoves mišrainėms ir norint, kad jos kokybiškos išlaikytų kuo ilgiau, svarbus ir jų apdorojimo būdas. Burokėliai ar morkos, ilgiau laikosi jeigu jų nekepi, o verdi. Specialistai šias daržoves pataria virti su lupena, o prieš pjaustant – atvėsinti. Taip išsaugomas geriausias skonis, spalva ir tekstūra. 

Pjaustymo dydis taip pat turi reikšmės: stambesni gabalėliai ilgiau išlieka tvirti, o tarkuotos daržovės labiau tinka trumpesniam laikymui. Svogūnus verta pjaustyti itin smulkiai arba net trumpai nuplikyti su karštu vandeniu, kad jie neišskirtų per daug sulčių ir neužgožtų kitų skonių.

Norint, kad mišrainės šviežios išliktų kuo ilgiau, ne mažiau svarbūs ir padažo ingredientai. Actas, citrinos ar raugintų daržovių sultys veikia kaip natūralūs konservantai, lėtina gedimą, padeda išlaikyti ryškesnę spalvą ir subalansuoja skonį. Dėl šios priežasties burokėlių, pupelių ar kruopų mišrainės dažnai būna skanesnės po paros ar dviejų, kai visi skoniai susijungia. 

Padažai, skirti ilgesniam mišrainių laikymui, turėtų būti paruošti aliejaus ir rūgšties pagrindu. Tuo tarpu majonezinius ar jogurtinius padažus geriausia yra ant daržovių dėti prieš pat patiekiant. Lygiai tas pats galioja ir įvairiausioms vandeningoms daržovėms: pomidorams, agurkams, šviežioms žolelėms.

„Rimi“ prekybos tinklas kviečia išbandyti ne tik paprastus, tačiau ir taupius mišrainių receptus, kurie puikiai tiks Kūčių stalui. 

Burokėlių ir pupelių mišrainė 

Ingredientai:

3–4 virti burokėliai

1 stiklinė virtų arba konservuotų pupelių

1 mažas svogūnas

3 šaukštai šalto spaudimo aliejaus

1 šaukštas obuolių acto

Druska ir pipirai pagal skonį

Gaminimas:

Burokėlius supjaustykite kubeliais, svogūną – itin smulkiai. Pupeles nuskalaukite ir nusausinkite. Viską sumaišykite, pagardinkite aliejumi, actu ir druska. Šią mišrainę rekomenduojama ruošti bent dieną prieš Kūčias.

Perlinių kruopų mišrainė su grybais 

Ingredientai:

1 stiklinė perlinių kruopų

200 g džiovintų arba šviežių grybų

1 didelis svogūnas

3–4 šaukštai aliejaus

Druska ir pipirai pagal skonį

Gaminimas:

Kruopas iš vakaro užmerkite, vėliau išvirkite kol taps minkštos. Grybus smulkiai supjaustykite, apkepkite su svogūnu aliejuje. Sumaišykite su kruopomis, pagardinkite. Šis patiekalas ypač tinka ruošti iš anksto – kitą dieną jo skonis tampa dar sodresnis.

Kopūstų, morkų ir obuolių mišrainė 

Ingredientai:

300–400 g baltagūžio kopūsto

2 morkos

1 obuolys

2–3 šaukštai aliejaus

1 šaukštas citrinos sulčių

Žiupsnelis druskos

Gaminimas:

Kopūstą smulkiai supjaustykite ir lengvai paminkykite su druska. Sudėkite tarkuotas morkas ir obuolį, supjaustytą šiaudeliais. Pagardinkite aliejumi ir citrinos sultimis. Laikoma šaldytuve ši mišrainė išlieka traški iki dviejų dienų.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder