Nebevarkite: gudrybė, kaip supjaustyti arbūzą greičiau ir valgyti patogiau

Šią savaitę vėl grįžtant karščiams, arbūzo norėsis kaip niekad – šis sultingas vaisius vasarą yra skaniausias užkandis, turintis nepaprastų gaivinimo galių.

 

Vasara ir arbūzai lietuviams yra neatsiejami, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Nors jų prekyboje būna ir kitais metų laikais, būtent vasarą, kai arbūzų kaina ir kokybė yra išskirtinai geros, jų nuperkama net keliolika kartų daugiau.

O arbūzas atrodys net dar skanesnis, jeigu išmoksite triuką, kaip jį supjaustyti paprasčiau – išvengsite netvarkos ir limpančių pirštų.

„Arbūzus pirkėjai graibstyti pradeda vos pradėjus šilti orams, ir jie visą vasarą išsilaiko populiariausių vaisių tope. Mėgstama išbandyti ir mažiau įprastus, pavyzdžiui, mažuosius, tačiau tradiciniai didieji raudoni yra dažniausias pasirinkimas.

Tą lemia ne tik puikiai pažįstamas skonis, akį viliojanti spalva, bet ir gera kaina. Šią savaitę su „Iki“ kortele jie tekainuoja 79 centus už kilogramą“, – sako G. Kitovė.

Arbūzai – kone tobulas vasaros valgis. Juos sudaro 90 proc. vandens, todėl jie turi labai mažai kalorijų. Jie nėra pernelyg saldūs, todėl maloniai gaivina. O jų raudona spalva traukia akį, gražiai atrodo netgi salotose.

Be to, arbūzai naudingi ir sveikatai. Be vitamino C, juose taip pat yra kalio, kalcio, magnio ir beta karotino, kuris ypač naudingas akims bei odai. Tad valgyti jų vasarą galima į valias – tik kaip arbūzą supjaustyti lengviau?

Pjaustykite ne riekėmis, o lazdelėmis

Arbūzas yra labai skanus, bet jį pjaustyti, deja, gali būti gana sudėtinga. Nuo seno daugelis įpratę jį raikyti riekėmis, kurios tiesiog varva nuo saldžių, gaivių sulčių. Tačiau atriekti stambų vaisių ne visada lengva, o nukramsnoti sultingą minkštimą ne visiems patogu. Po pasigardžiavimo dažnai lieka lipnūs ne tik pirštai, bet ir veidas.

„Išvengti netvarkos galima visai lengvai – naudojant paprastą pjaustymo būdą. Pastaraisiais metais socialiniuose tinkluose plačiai išpopuliarėjo metodas sultingą arbūzą pjaustyti ne riekėmis ar trikampiais, o ilgomis stambiomis lazdelėmis, kurias labai patogu valgyti.

Paimti patogu už gale liekančios žievės, tad pirštai taip pat susiteps tik minimaliai. Bus gerokai praktiškiau“, – pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Ji dalijasi būdu, kaip arbūzą supjaustyti be vargo žingsnis po žingsnio:

  1. Paimkite visą arbūzą ir padėkite jį ant stabilaus pjaustymo paviršiaus.
  2. Dideliu aštriu peiliu atsargiai perpjaukite arbūzą per pusę.
  3. Vieną iš arbūzo puselių padėkite ant pjaustymo paviršiaus nupjauta puse žemyn. Tai užtikrins stabilumą pjaustant.
  4. Supjaustykite arbūzą išilgai maždaug 2-3 cm pločio juostelėmis. Griežinėlius tvirtai laikykite, kad jie neišsiskleistų.
  5. Pasukite lentą su arbūzu 90 laipsnių kampu ir dabar skersai supjaustykite jį 2-3 cm pločio juostelėmis.
  6. Viskas – paruoštas arbūzų lazdeles tiesiog traukite ir mėgaukitės arba jas išdėliokite lėkštėje.

Kiek laiko arbūzas išsilaiko ir kaip jį laikyti?

Arbūzui sunku atsispirti, todėl dažniausiai jo nelieka dar tą pačią dieną po grįžimo iš parduotuvės. Tačiau geros akcijos vilioja jo įsigyti daugiau, tad verta atsiminti ir kaip jį laikyti namuose.

„Nepjaustyti arbūzai paprastai išsilaiko apie savaitę, jeigu jų nepaliksite šviesioje vietoje. Dar ilgiau jie išstovės, jeigu laikysite šaldytuve. Tiesa, nors jame arbūzas ilgiau išliks šviežias, jis neteks dalies savo malonaus aromato.

Tuo tarpu perpjautų arbūzų galiojimo laikas yra trumpesnis. Juos reikėtų uždengti maistine plėvele, padėti į šaldytuvą ir suvalgyti per kelias dienas“, – pataria J. Sabaitienė.

Tobula ir pigi atgaiva vasarai: naminis arbūzų šerbetas arba sorbetas

Kadangi jo skonis nėra viską užgožiantis, arbūzas labai dera ir su kitais ingredientais – pavyzdžiui, sūriu, mėtomis, šilauogėmis. Iš šių paprastų ir nebrangių ingredientų verta ruošti salotas, kurias norėsis valgyti jau akimis.

O užklupus karščiams, tikrai išgelbės arbūzų šerbetas – išleidę visai mažai, namuose pasigaminsite gaivinantį desertą, pasakoja „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Reikės:

½ arbūzo, 100 ml citrinos sulčių, 50 g medaus, 150 ml kondensuoto pieno arba tiršto kokosų pieno.

„Jei norite gaivaus, vaisinio tokio gėrimo varianto, bet nenorite naudoti pieno, vietoj jo tiesiog įpilkite vandens su mėtomis arba mėtų sirupo. Be to, puikiai tiks trintos braškės, mėlynės arba persikai. Taip pieniškas šerbetas, kuris būna riebesnis ir sodresnis, virs gaiviu sorbetu“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Gaminame:

  1. Iš arbūzo išskobkite minkštimą ir sutrinkite.
  2. Į minkštimą įpilkite citrinos sulčių ir kondensuoto arba kokosų pieno.
  3. Medų pašildykite, kad būtų skystas. Jei jis jau tokios konsistencijos, tiesiog įmaišykite į mišinį.
  4. Viską gerai išmaišykite ir perkelkite į metalinį indą.
  5. Įdėkite į šaldiklį maždaug 25 minutėms.
  6. Tada įdėkite į ledo smulkintuvą arba blenderį ir sumaišykite, kad gautųsi į košę panaši konsistencija.
  7. Patiekite su ledo kubeliais ir mėtomis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder