Skonių fejerverkas grilio vakarėlyje: šiam desertui neatsispirs nei mažas, nei suaugęs

Kepti vaisiai ant grotelių yra itin universalūs: jais galima mėgautis kaip gaiviu desertu, naudoti salotoms ar derinti su grilyje kepta mėsa.

 

Kokie grilinti vaisiai atskleis turtingiausią savo skonį?

Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pataria kepti įvairius vaisius:

„Viskas priklauso nuo jūsų skonio. Populiariausi yra ananasai, kriaušės, persikai, arbūzai, mangai, bananai ir net citrusiniai vaisiai kaip apelsinai ar citrinos. Pavyzdžiui, bananus galima kepti su odele arba be jos, o grilintos kriaušės pasižymės išties išskirtiniu skoniu.“

V. Nadzeika taip pat rekomenduoja vaisius kepti ant folijos, pabarstant ruduoju cukrumi arba cukraus pudra: taip cukrus karamelizuosis ir suteiks dar geresnį skonį vaisiams.

Pasak eksperto, saldesni vaisiai tinka desertams, o rūgštesni gali būti patiekiami su mėsa ar žuvimi. „Vaisių grilinimą reikia vertinti kaip kūrybišką eksperimentą, o vasaros savaitgaliais galima išbandyti daugybę ant grotelių keptų vaisių variantų.“

Mėsos technologas priduria, kad norint tinkamai paruošti vaisius grilinimui, reikia įkaitinti kepsninę iki vidutinio karščio: „Vaisius supjaustykite griežinėliais, skiltelėmis arba puselėmis, priklausomai nuo jų dydžio ir formos, o mažesnius vaisius galite palikti nepjaustytus.

Juos lengvai patepkite alyvuogių aliejumi arba lydytu sviestu, kad šie nepriliptų prie grotelių ir įgautų sodrumo. Tada dėkite vaisius tiesiai ant grotelių ir kepkite po kelias minutes iš kiekvienos pusės, kol ant jų atsiras grilio žymių ir jie karamelizuosis.“

Pigesnis, neįprastas pagrindinių patiekalų garnyras

V. Nadzeikos teigimu, kepti vaisiai ant grotelių yra ne tik skani, bet ir pigesnė deserto alternatyva, ypač patinkanti vaikams: „Kepant ant grotelių vaisius, natūralus juose esantis cukrus karamelizuojasi, todėl jie tampa saldesni ir tokiu atveju nebūtinai reikia pridėtinio cukraus. Tokie vaisiai puikiai papildo vasaros meniu savo skoniais bei tekstūromis.“

Ekspertas pabrėžia, kad kepti vaisiai taip pat įgauna įspūdingą dūmo skonį, todėl jie puikiai tinka salotų gardinimui. „Be to, juos galima patiekti kaip garnyrą prie keptos mėsos ar jūros gėrybių, suteikiant gaivų skonių kontrastą visam patiekalui.

Taip pat tokie vaisiai puikiai tinka desertams papildyti, pavyzdžiui, ledams, jogurtui, pyragams, arba unikaliems receptams, kaip keptų vaisių salsa ar iešmeliai.“

Išmėginkite pigesnio, bet gardaus vasaros deserto receptą – pranoks tortus, pyragus ir keksiukus.

Vaisių kebabai su žaliųjų citrinų padažu

Vaisių kebabams reikės:

  • 1 vnt. ananaso;
  • 2 vnt. mangų;
  • 2 vnt. bananų;
  • 6 vnt. figų;
  • 4 vnt. kriaušių.

Padažui reikės:

  • 400 g graikiško jogurto;
  • 150 g kreminio sūrio;
  • 1 vnt. žaliosios citrinos;
  • 2 v. š. medaus;
  • 1–2 v. š. kokosų drožlių;
  • 1 a. š. kapotų mėtų.

Gaminimo eiga:

  1. Medinius iešmelius palaikykite vandens vonelėje apie 10 min.
  2. Vaisius supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, suverkite ant iešmelių, dėkite kepti ant vidutinės kaitros griliaus.
  3. Ananasus, mangus ir kriaušes kepkite iki 10 min.
  4. Bananus, figas kepkite apie 2 min.
  5. Dubenyje sumaišykite graikišką jogurtą su sūriu, kokosų drožlėmis, žaliosios citrinos sultimis ir kapota mėta.
  6. Vaisių kebabus patiekite su paruoštu padažu.

Skanaus!

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder