Soti vakarienė vos už kelis eurus: alkanų nepaliks ir abejingų nebeliks

(1)

Jei norite itin greitai pagaminamos vakarienės, kurią noriai valgys vaikai, griebkite parduotuvėje meksikietiškų kukurūzų traškučių nachos ir užkepkite orkaitėje su sūriu bei kitais norimais priedais.

 

Šiam patiekalui būtini ingredientai tik du, tai nachos ir sūris, o visa kita – jūsų fantazijos klausimas. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad organizmas įsisavina net 90 proc. sūryje esančio kalcio.

Sūris – kalcio šaltinis

Sveikatai palankios mitybos specialistė dr. Edita Gavelienė sako, kad organizmas įsisavina net 90 proc. sūryje esančio kalcio, kuris būtinas ne tik kaulų ir dantų sveikatai palaikyti, bet ir dalyvauja kituose svarbiuose procesuose. Be to, fermentinis sūris, kaip ir kiti fermentuoti produktai, turi gerųjų žarnyno bakterijų – probiotikų.

„Kalcis dalyvauja kraujo krešėjimo procese, gerina raumenų ir nervų sistemos veiklą, padeda stiprinti imunitetą, yra svarbus kardiovaskulinės  – širdies ir kraujagyslių – sistemos būklei, o kalcio trūkumas sukelia tokias problemas kaip kaulų trapumas, nervų sistemos sutrikimai“, – vardija gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, žmogui vidutiniškai reikia 1 g kalcio per parą, daugiau – nėščioms ir maitinančioms moterims, taip pat vyresnio amžiaus moterims osteoporozės prevencijai.

Visgi fermentinio sūrio pertekliaus, pasak gydytojos dietologės, irgi reikėtų vengti: dėl pakankamai aukšto riebalų kiekio jis turi išlikti priedu ir pagardu, o ne patiekalo pagrindu.

„Sūriu gardinti patiekalus turime taip, kad jis netaptų patiekalo pagrindu. Proporcijos yra svarbios: fermentinių sūrių dienos norma yra žmogaus nykščio dydžio, bet jei tokio sūrio neskanavote kelias dienas, tikrai paruošus atskirą patiekalą su sūriu jo galima suvalgyti daugiau“, – sako dr. E. Gavelienė.

Pomidorai – superdaržovė

Sūris puikiai dera su pomidorais, kurie sveikatai palankios mitybos sistemoje užima ypatingą vietą: juose gausu polifenolių, vitaminų, mineralinių medžiagų, todėl juos rekomenduojama įtraukti į kasdienį racioną.

„Vienas vidutinio dydžio pomidoras žmogaus organizmui užtikrina net 30 procentų reikalingos dienos vitamino C dozės normos. Pomidoruose taip pat gausu kalio bei vitamino K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui bei kaulų sveikatai“, – pastebi dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, pomidorai svarbūs ir dėl juose randamų antioksidantų: likopeno, beta-karoteno, pomidoruose esančios chlorogeninės rūgšties ir naringenino.

„Tai antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai“, – pažymi gydytoja dietologė.

Dr. E. Gavelienė priduria, kad pomidorai turi nedaug kalorijų, todėl jie tinka reguliuojantiems svorį. Pomidoruose esančios skaidulos suteikia sotumo jausmą, o daržovių per dieną galima suvalgyti daugiau nei 500 gramų.

Galėsite sunaudoti likučius

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad vakarienei ar pigesniems savaitgalio pietums pagaminus užkeptų kukurūzų traškučių labiausiai apsidžiaugs vaikai, o gaminant nachos galima sunaudoti šaldytuvo likučius, taip išvengiant maisto švaistymo ir kartu sutaupant.

„Kukurūzų traškučius galima užkepti su faršu ar kita mėsa, tačiau iš esmės galite sunaudoti viską, kas užsilikę šaldytuve ir taip patiekalą pasigaminti pigiau. Kepėte vištą ir liko likučių – supjaustę gabalėliais apkepkite su daržovėmis ir dėkite ant nachos.

Po savaitgalio liko ant grilio keptų šonkauliukų – nuo kaulų nuimta mėsa puikiai tiks į nachos. Taip pat galite sunaudoti link galiojimo pabaigos artėjančius rūkytus mėsos gaminius, dešreles, pomidorų padažo likučius, sūrio galelius, viską, ką tik rasite šaldytuve“, – sako ekspertė.

Vakarienė vos už kelis eurus, bet patiekus šį nachos pigų padėklą alkanų neliks!

RECEPTAS

Su sūriu ir faršu užkepti kukurūzų traškučiai

Patiekalui reikės:

  • 200 g faršo;
  • 1 skiltelės česnako;
  • aliejaus;
  • 3 šaukštų konservuotų kukurūzų;
  • 3 šaukštų konservuotų pupelių;
  • 100 g kokteilinių pomidorų;
  • 3 šaukštų „Santa Maria Tako“ prieskonių mišinio;
  • 3 šaukštų „Santa Maria“ švelnaus tako padažo;
  • 1 pakelio „Santa Maria“ kukurūzų traškučių „Nachos“;
  • 150 g tarkuoto  „Rokiškio Gouda“ sūrio;
  • 4 šaukštų grietinės ir žaliosios citrinos patiekimui.

Gaminimo eiga:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, išspauskite česnaką, iškepkite faršą, tuomet įmaišykite pupeles, konservuotus kukurūzus, prieskonius, padažą ir dar apie 1 min. pakaitinkite.
  2. Skardoje paskleiskite kukurūzų traškučius, ant jų kiek įmanoma lygiau paskirstykite mėsos padažą, užberkite sūriu, kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
  3. Ant iškepusių nachos skirtingose vietose uždėkite šiek tiek grietinės, per pusę perpjautų kokteilinių pomidorų.
  4. Užpilkite šiek tiek „Santa Maria“ padažo ir apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis.

Skanaus!

 

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder