Svečių nereikės kviestis dukart, jei pažadėsite jiems sultingą mėsainį su grilinta jautiena (receptas)

Ilgai lauktas pavasaris jau eina nesidairydamas: ieškome ne tik lengvesnių drabužių, bet ir kepsninių – valgyti terasoje ar gamtoje kur kas smagiau nei namuose.

 

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė grilio patiekalams pataria rinktis liesesnę jautieną, o matomus riebalus ruošiant mėsą nupjauti – taip išvengsite papildomų riebalų kiekio mityboje.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad mėsainių variacijų yra daugybė: į juos galima dėti ne tik maltą mėsą.

O iki balandžio 8 d. verta pasinaudoti nuolaida ir pigiau įsigyti 2 rūšių jautienos maltinių „Rimi“ (240 g), kurie kainuos tik 2,49 Eur.

Puikios kokybės baltymų gausa

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad be aukštos kokybės baltymų jautienoje gausu mineralų: geležies, cinko, fosforo, seleno.

„Baltymai būtini raumenų augimui ir atstatymui, imuninės sistemos veiklai palaikyti bei įvairiems kitiems žmogaus organizmo procesams. Ši medžiaga taip pat labai svarbi fermentų ir hormonų gamybai. B

Be to, jautiena turtinga ir B grupės vitaminais: joje yra B12, B6, niacino (B3), riboflavino (B2) ir pantoteno rūgšties (B5).

Jie yra būtini baltymų bei energijos gamybai, kraujodarai, nervų veiklai, sveikos odos, plaukų ir akių būklei“, – apie jautienos naudą pasakoja dr. E. Gavelienė.  

Jautieną specialistė pataria vartoti bent kartą per savaitę ir rinktis liesesnes mėsos dalis: „Verta jautieną ruošti taip, kad nereikėtų pridėti papildomų riebalų. Tam puikiai tinka, pavyzdžiui, kepimas ant grotelių. Rekomenduojamas jautienos porcijos dydis – 85–113 gramų.“

Prižiūrintys cholesterolio kiekį turėtų suklusti

Gydytoja dietologė perspėja, kad asmenys, kurie serga širdies ligomis, turi aukštą kraujospūdį ar padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat ir tie, kurie skundžiasi lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, cukriniu diabetu, turėtų apriboti raudonos mėsos, įskaitant – jautieną, vartojimą.

„Kalbant apie raudoną mėsą, reikėtų žinoti, kad joje gali būti daug sočiųjų riebalų, dėl kurių gali padidėti cholesterolio kiekis ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligų rizika.

Taip pat ir šiuolaikinės medicinos duomenys patvirtina, jog per gausus raudonos mėsos kiekis susijęs su kai kurių vėžio lokalizacijų, pavyzdžiui, storosios žarnos, vystymusi.

Tad vadovaujantis sveikatai palankios mitybos principais vertėtų atsiminti, kad maisto įvairovė – svarbiausia norint užtikrinti, jog organizmas gautų kuo daugiau naudingųjų maistinių medžiagų“, – pabrėžia dr. E. Gavelienė.

Kaip išsikepti sultingą maltinį mėsainiui

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, kepama ant grilio mėsa turėtų būti truputį riebesnė.

„Nepamirškite, kad naudojant sausą mėsą, reikėtų ją sumalti ir pridėti priedų – truputį česnakinio ar salotoms skirto padažo. Taip ji taps sultingesnė ir gerokai skanesnė“, – pataria ekspertė.

Atšilus orams jautieną reikėtų palikti originalioje pakuotėje: „Jei ji pažeista arba atidaryta – perkelkite mėsą į sandarų indą, įvyniokite į plastikinę plėvelę arba aliuminio foliją.

Taip pat šaldytuve jautieną laikykite atskirai, kad išvengtumėte galimo kryžminio užteršimo su kitais maisto produktais. Svarbu užtikrinti, kad temperatūra šaldytuve būtų nuo 0 iki 4 laipsnių.“

Specialistė taip pat siūlo jautieną užšaldyti, jei mėsos neplanuojate sunaudoti iškart:

„Jei pavyksta pigiau įsigyti didesnį kiekį jautienos, tai perteklių galima išsaugoti: prieš užšaldymą ją sandariai suvyniokite į maistinę plėvelę, aliuminio foliją arba naudokite vakuuminius maišelius.

Ant pakuotės užklijuokite etiketę su užšaldymo data, kad galėtumėte sekti jos galiojimo laiką. O geriausia atšildyti šaldytuve.

Dar galima naudoti ir mikrobangų krosnelės atšildymo režimą arba įdėti jautieną į sandarų plastikinį maišelį ir panardinti drungną vandenį, kas 30 minučių jį keičiant.“

Kviečiame savaitgaliui su draugais pasigaminti mėsainių – toks universalus ir paprastas maistas dažniausiai turi daug gerbėjų.

Jautienos mėsainiai (6 porcijos)

Patiekalui reikės:

  • 600 g jautienos maltinių;
  • 3 vnt. svogūnų;
  • 6 v. š. aliejaus;
  • 6 vnt. čederio sūrio
  • 6 vnt. mėsainių bandelių;
  • 6 vnt. kiaušinių;
  • 3 vnt. pomidorų;
  • 150 g marinuotų agurkų;
  • 3 v. š. kečupo;
  • 3 v. š. garstyčių;
  • 3 v. š. majonezo
  • 3 saujų gražgarsčių;
  • keletos lapų salotų.

Kaip gaminti:

  1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais.
  2. Jautienos maltinius patepkite aliejumi ir kepkite ant grotelių po 4–8 minutes iš abiejų pusių. Baigdami kepti mėsainį, uždėkite čederio sūrio riekelę ir palaukite, kol sūris pradės lydytis.
  3. Bandeles paskrudinkite ant kaitros.
  4. Garstyčias sumaišykite su majonezu ir mišiniu aptepkite skrudintas bandelių puseles. Ant bandelės vienos puselės dėkite salotų lapus, gražgarsčių, iškeptą maltinį su sūriu, marinuotą agurką, griežinėlį pomidoro ir keptą kiaušinį. Uždėkite kitą bandelės pusę.

Skanaus!

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder