„Laikausi tradicijų ir grįžtu pas mamą“, – sakys Gian Luca apsikabindamas Genutę ir smalsiai laukdamas pamatyti, kas ūkyje pasikeitė per tą laiką, kol jo nebuvo.
O ji, savo ruožtu, papasakos, kaip prasidėjo jų draugystė. „Prisimenu tą momentą, kai tu atėjai į Tymo turgelį ir pamatei, kad aš turiu smidrų. Nuo tos dienos mes patapome draugais. O tada paprašei, kad užauginčiau ir baklažanų. Deja, dar kažkaip nepavyksta“, – šypsosis ji.
Šiemet moteris turi gerų naujienų – ji neprisimena, kada gegužės pradžioje būtų buvę tiek smidrų! „Prisimenu, kad darželyje smidrus augino ir mano močiutė, tik neleisdavo mums jų valgyti. Sakydavo, kad negalima. O pasirodo, kad jie – labai skanūs. Jei tik būtume tai žinoję, būtume nusiaubę visus močiutės darželius“, – juoksis Genutė.
O štai dabar ji pati jau 14 metų augina net trijų skirtingų veislių žaliuosius smidrus. „Smidrai man duoda daug energijos. Kai ateina ruduo, nuovargis jaučiasi – pagalvoju, kad kitais metais to paties nebedarysiu. Bet, kai ateina pavasaris ir jie pradeda lįsti iš žemės, viskas vėl apsiverčia. Vėl norisi lėkti laukais ir daryti smidrų festivalius“, – pripažins ji.
Anot Genutės, smidrus auginti – nesunku, mat jie yra daugiamečiai, nelepūs augalai. „Vienoje vietoje jie gali augti net 20 metų“, – atskleis moteris.
Tiesa, ji neslėps – kai prieš daugelį metų pradėjo auginti smidrus, lietuviai prie jų dar nebuvo pratę. „Mūsų misija buvo juos išpopuliarinti. Galvoju, kad mums pavyko. Dabar rengsime jau 8-ąjį smidrų festivalį. Žmonės ne tik apie juos sužinojo, bet ir patys pradėjo auginti“, – pasakos ji.
Taip pat Genutė augina ir braškes. Anot Gian Lucos, jų galima gauti tik anksti ryte – jei ateisite braškių pirkti pavėlavę, viskas bus iššluota! „Taip pat mes turime ir perdirbimo cechą. Dalį uogų pasiliekame ir iš šaldytų arba šviežių uogų verdame uogienes arba darome sultis. Taip žiemą turime darbo – vyksta gamyba“, – pasakos moteris.
Tačiau smidrams neabejingas Gian Luca šįkart laidos žiūrovus nuspręs nustebinti smidrų pyragu su sūriu. Tokio pyrago dar būsite neragavę!
Norėdami išsikepti pyragą namuose, pirmiausiai į dubenį suberkite miltus, mieles ir druską bei supilkite nealkoholinį alų. Viską gerai išmaišykite. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir leiskite jai pastovėti 2 valandas.
Per tą laiką paruoškite pyragui įdarą. Susmulkinkite smidrus, o kiaušinius išplakite dubenyje. Pagardinkite parmezanu, rozmarinų druska, čiobreliu ir mėta. Įpilkite grietinėlės. Sudėkite lydytą tepamą sūrį ir gerai išmaišykite.
Kepimo formą ištepkite aliejumi ir įklokite tešlą. Ant jos supilkite įdarą ir papuoškite nesmulkintais smidrais. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 35 minutes.
„La maistas“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!
Rašyti komentarą