Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, varškė turėtų būti įtraukta į kasdienį vaikų ir suaugusiųjų mitybos racioną, nes joje gausu žmogaus organizmui reikalingų baltymų, mineralų ir vitaminų.
Varškė yra puikus pasirinkimas ir pusryčiams, todėl verta išmėginti pigesnį, bet gardų varškės omleto receptą, kuris paįvairins pusryčių meniu.
Pusryčių sotumas – pagal poreikį
Anot gydytojos dietologės Editos Gavelienės, pusryčiai yra svarbi kasdienės mitybos grandinės dalis: „Siekiant jaustis gerai, svarbu įtraukti į dienotvarkę pusryčius.
Ryte, kaip ir kitu dienos metu, valgyti reikėtų neskubant, ramiai kramtant, mėgaujantis maisto skoniu. Nebūtina pusryčiauti vos tik pabudus – tai reikėtų padaryti per pirmas dvi ar tris valandas atsikėlus.“
Sveikatai palankios mitybos konsultantė teigia, kad pusryčių sotumą kiekvienas galime pasirinkti pagal suplanuotą dienos veiklą.
Jei diena bus fiziškai aktyvi, tai pusryčiai galėtų būti sotesni, o jų pagrindą turėtų sudaryti daugiau baltymų, šiek tiek riebalų ir angliavandenių turintys produktai, todėl varškė galėtų būti puikus pusryčių pasirinkimas.
„Varškė – žmogaus organizmui reikalingų baltymų šaltinis. Kaip žinia, baltymai reikalingi visiems organizme vykstantiems procesams, todėl varškė galėtų būti vienas iš visaverčių pusryčių produktų“, – sako dr. E. Gavelienė.
Ji priduria, kad visi pieno produktai, įskaitant varškę, yra reikalingi žmogaus organizmui dėl didelės biologinės vertės baltymų, mat jų sudėtyje yra puikiai subalansuotos nepakeičiamos aminorūgštys, taip pat dėl kitų naudingų medžiagų.
„Varškėje gausu kalcio, yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A ir D bei B grupės vitaminų. Varškė yra labai maistingas produktas, kuris gali praturtinti žmogaus mitybos racioną, todėl ją rekomenduojama valgyti bent 2–3 kartus per savaitę“, – rekomenduoja gydytoja dietologė.
Reikėtų atsižvelgti į laktozę
Nors pieno produktai turi gausybę naudingų medžiagų, tačiau dažnai kalbama ir apie tai, kad ne visi žmonės gali juos toleruoti dėl pieno produktuose esančios laktozės.
„Laktozė yra piene randamas cukrus, kurį organizme skaido laktazės fermentas. Tačiau šio fermento organizme gali trūkti.
Jei pavartojus pieno produktų grupės gaminių apima nemalonūs pojūčiai pilve, tai gali būti ženklas, kad jūsų organizmas nepakankamai gamina šio fermento.
Dažniausi laktozės netoleravimo simptomai yra bloga savijauta, susijusi su virškinimo sistema – pilvo pūtimas, viduriavimas.
Tiesa, kai kam gali pasitaikyti ir retesni simptomai, pavyzdžiui, galvos skausmas“, – vardija gydytoja dietologė.
Visgi, dr. E. Gavelienė pastebi, kad varškėje laktozės yra tik pėdsakai, todėl šis produktas, kaip ir visi rauginto pieno gaminiai, yra puikus pasirinkimas laktozės netoleruojantiems asmenims.
„Varškė tinka asmenims, kurie netoleruoja laktozės, tačiau reikėtų nepamiršti, kad asmenims, kurie yra alergiški pieno baltymui, bet kuris pieno produktas, taip pat – varškė, nėra tinkamas“, – primena specialistė.
Pirmenybė – liesesnei varškei
Perkant varškę parduotuvėje dr. E. Gavelienė rekomenduoja rinktis liesesnę: „Riebesnėje varškėje daugiau sočiųjų riebalų rūgščių.
Jų neturi būti gausu racione, o suaugusiems asmenims sočiųjų riebalų rekomenduojama su maistu gauti kuo mažiau.
Todėl pirmenybė – liesesnei varškei, o riebesnę reikėtų vartoti saikingai. Tiesą sakant, varškė galėtų būti visų žmonių kasdieninio vartojimo produktas.“
Pasak specialistės, varškę galima valgyti įvairiais pavidalais ir skaninti ją šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais, sėklomis bei uogomis.
Kaip bebūtų, nereikėtų pamiršti, kad papildomi priedai keičia ir valgomo patiekalo maistingumą.
Svarbu laikymo sąlygos namuose
Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė atkreipia dėmesį, kad svarbu namuose varškę laikyti sandariai uždarytame inde šaldytuve, atokiau nuo stiprių kvapų, o sugedusias porcijas nedelsiant reikėtų išmesti.
„Norėdami laikyti varškę namuose, laikykite ją šaldytuve, sandariame inde, kad neįsigertų kitų kvapų.
Pasirinkite indą su sandariu dangteliu, kad išlaikytumėte šviežumą ir varškė neišdžiūtų. Be to, užtikrinkite, kad varškė nebūtų ilgesnį laiką laikoma kambario temperatūroje, nes ji yra pieno produktas ir gali sugesti.
Reguliariai tikrinkite tinkamumo vartoti terminą ir išmeskite varškę su pelėsio požymiais ar nemaloniu kvapu.
Laikydamiesi šių laikymo taisyklių, varškės kokybę ir skonį išsaugosite ilgesnį laiką“, – rekomenduoja ekspertė.
„Rimi“ kviečia rinktis sveikus ir maistingus produktus, o pritrūkus idėjų pusryčiams – namuose pasigaminti gardų varškės omletą.
Varškės omletas „Kaiserschmarrn“
Patiekalui reikės:
-
2 vnt. kiaušinių;
-
2 v. š. miltų;
-
100 ml pieno;
-
1 v. š. varškės;
-
1 a. š. cukraus;
-
1 v. š. razinų;
-
1 v. š. „ghi „sviesto;
-
žiupsnelio druskos;
-
cukraus pudros, uogų papuošimui.
Gaminimo eiga:
-
Razinas pamirkykite vandenyje mažiausiai 15 min.
-
Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų su druska.
-
Dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius, pieną, miltus, varškę ir cukrų. Į masę labai atsargiai įmaišykite plaktus kiaušinių baltymus.
-
Razinas nusausinkite. Jei dėsite dideles razinas, jas susmulkinkite.
-
Įkaitinkite keptuvę (24 cm skersmens), išlydykite sviestą. Supilkite paruoštą masę į keptuvę, suberkite razinas.
-
Kepkite omletą ant mažos kaitros, kol įgaus gražią auksinę spalvą, tada su mentele atsargiai apverskite. Omletą mentele suplėšykite į mažus, nelygius gabalėlius ir gerai apkepinkite.
-
Iškeptą varškės omletą apibarstykite cukraus pudra, papuoškite uogomis.
Skanaus!
Rašyti komentarą