Kaip tinkamai laikyti daigus prieš sodinimą į žemę
Čia viskas priklauso nuo to, kokios būklės jie buvo įsigyti. Jei daigai dar „miega“ (t. y. dar neišsiskleidę pumpurai), juos galima įdėti į maišelį su šiek tiek sudrėkintomis sphagnum samanomis, durpėmis ar pjuvenomis, tada palikti tamsioje ir vėsioje vietoje.
Labai svarbu palaikyti tinkamą temperatūrą - ji turi būti stabili, +1 - +2 laipsniai. Jei yra supuvusių šaknų ar nulūžusių šakelių, jos prieš tai pašalinamos, o tada apdorojamos fungicidu.
Tokius sodinukus rekomenduojama kas savaitę tikrinti, ar nepasirodė puvinio ar pelėsio. Jei reikia, taip pat galima pakeisti pakuotėje esančią „žemę“. Labai svarbu, kad ji išliktų šiek tiek sudrėkinta.
Jei daigai jau „pabudo“, t. y. ant jų matote blyškius ūglius su mažais lapeliais, vadinasi, jie jau pradėjo vegetaciją. Jų nereikėtų pirkti, nes beveik visos vidinės atsargos bus greitai išeikvotos ir augalai prieš sodinimą nusilps.
Vis dėlto, jei taip atsitiko, daigus geriau iš karto pasodinti į vazoną. Taip sukursite sąlygas, kuo artimesnes natūralioms, kol augalai atsidurs atvirame grunte.
Šiuo atveju taip pat reikalinga žema temperatūra ir prastas apšvietimas. Daigams vazonėliuose reikia minimalios priežiūros, jie nemaitinami, tik retkarčiais sudrėkinama žemė.
Kur laikyti daigus prieš sodinimą
Yra kelios vietos, kuriose lengvai sukursite tinkamas sąlygas (tam tikrą temperatūrą, drėgmę ir t. t.). Tarp jų:
daržovių skyrius šaldytuve - optimalios drėgmės ir temperatūros sąlygos, tačiau tinka tik mažiems daigams, gumbams ar svogūnėliams;
rūsys - čia galima laikyti labai didelius sodinukus, pavyzdžiui, obelų, abrikosų, kriaušių, vyšnių, slyvų, jų papildomai nevyniojant į plėvelę (šaknis galima užkasti į drėgnas pjuvenas) ir palaikyti +2-3 laipsnių temperatūrą;
rūsyje - čia palaikoma optimali temperatūra (apie 0 laipsnių) ir drėgmė, todėl, tinkamai vėdinant, nesunkiai sukursite tinkamas sąlygas.
Jei pasirinkote rūsį, svarbu įsitikinti, kad daigų negraužia pelės.
Šaltinis: tsn.ua
Rašyti komentarą