Svogūnus reikėtų laikyti maždaug 20 °C temperatūroje. Prieš sodinant svarbu pašalinti visas sausas ir negyvas dalis, kurios gali atsirasti laikymo metu.
Likus kelioms dienoms iki sodinimo, daigus reikėtų pašildyti 40 °C temperatūroje, kad nesivystytų peronosporozė. Jei laikymo sąlygos nežinomos, šildoma 30-35 °C temperatūroje: dideli daigai - 12-15 dienų, maži - 8-10 dienų. Po to svogūnai mirkomi vario sulfato tirpale ir iš karto sodinami į dirvą.
Svogūnai reiklūs dirvožemio derlingumui ir rūgštingumui. Jei dirva rūgšti, lapai tampa maži ir šviesiai žali. Svogūnai geriausiai auga po moliūgų, pomidorų, ankštinių augalų, bulvių ar kopūstų. Į pradinę vietą juos reikėtų grąžinti ne anksčiau kaip po trejų metų. Sodinimo gylis turėtų būti toks, kad dirvos sluoksnis virš svogūnų būtų ne mažesnis kaip 2 cm.
Sodinimas ir priežiūra
Sodinukai sodinami į atvirą gruntą gegužės pirmąją dekadą, kai įšyla dirva.
Sodinama 20-25 cm atstumais tarp eilių, o tarp augalų, priklausomai nuo veislės, paliekami 8-12 cm tarpueiliai. Vasaros metu reguliariai atliekami tarpueilių purenimai ir laistymas, kuris nutraukiamas likus 3-4 savaitėms iki derliaus nuėmimo.
Tręšimas ir laistymas
Jei augalai vystosi normaliai, tręšti nereikia. Skurdžiose dirvose tręšiama 1-2 kartus: pirmą kartą praėjus 20-25 dienoms po pasodinimo, antrą kartą - svogūnėlių formavimosi laikotarpiu. Svarbu, kad svogūnams dygimo ir svogūnėlių formavimosi laikotarpiu netrūktų vandens.
Svogūnai nuimami išlindus plunksnoms, o lietingu oru - nelaukiant, kol pagelsta lapai. Atrinkti svogūnai paliekami džiūti lauke arba po stogu.
Šaltinis: dzen

Rašyti komentarą