Jau seniai žinoma, kad džiovintų slyvų valgymas skatina reguliarų lankymąsi tualete, tačiau mokslininkai nustatė dar vieną šių džiovintų vaisių naudą.
Taigi, "Osteoporosis International" duomenimis, džiovintos slyvos siejamos su geresne kaulų struktūra ir stiprumu moterims po menopauzės, rašo "Newsweek".
Todėl kasdien valgant džiovintų slyvų gali sulėtėti su amžiumi susijęs kaulų masės mažėjimas ir sumažėti kaulų lūžių rizika, teigia mokslininkai.
"Kasdienis džiovintų slyvų vartojimas daro įtaką veiksniams, susijusiems su lūžių rizika.
Tai kliniškai neįkainojama", - sakė tyrimo bendraautorė Mary Jane De Souza, Pensilvanijos universiteto profesorė.
Pažymima, kad kaulų tankis su amžiumi turi tendenciją mažėti.
Iš dalies taip yra dėl to, kad natūraliai mažėja organizmo gebėjimas atkurti kaulinį audinį.
"Pasikeičia pusiausvyra tarp kaulų rezorbcijos (procesas, kurio metu kaulas sunaikinamas, o jo mineralai patenka į kraują) ir kaulų formavimosi, todėl kaulų masės netenkama daugiau nei susidaro", - rašoma medžiagoje.
Pavyzdžiui, menopauzės metu sumažėjęs estrogenų kiekis gerokai pagreitina kaulų masės nykimą, o tai reiškia, kad moterims po menopauzės kyla ypatinga rizika.
Estrogenai padeda apsaugoti kaulų tankį, todėl mažas jų kiekis lemia padidėjusią kaulų rezorbciją.
Vyrams laipsniškas testosterono kiekio mažėjimas taip pat gali prisidėti prie kaulų susilpnėjimo.
"Padidėjęs kaulų masės mažėjimas gali sukelti osteoporozę, kai kaulai tampa porėti, mažiau tvirti ir labiau linkę lūžti.
JAV osteoporoze serga daugiau kaip 10 mln. žmonių, dauguma jų - moterys po menopauzės.
Džiovintose slyvose yra daug cheminių medžiagų, pavyzdžiui, polifenolių, kurie stabdo kaulų masės nykimo procesą", - teigia ekspertai.
Rašyti komentarą