Dažnai randamas mažo kaloringumo saldiklis, susijęs su širdies priepuoliu ir insultu, rodo tyrimas

(4)

Dažnai randamas mažo kaloringumo saldiklis, susijęs su širdies priepuoliu ir insultu, rodo tyrimas.

„Sveikiems savanoriams davėme tipiško gėrimo su ksilitoliu, kad pamatytume, koks bus lygis, ir jis išaugo 1000 kartų", – sakė vyresnysis tyrimo autorius dr. Stanley Hazenas, Klivlando klinikos Lerner Širdies ir kraujagyslių diagnostikos ir prevencijos centro direktorius.



„Kai valgote cukrų, jūsų gliukozės kiekis gali padidėti 10% ar 20%, bet nepadidėja 1000 kartų", – sakė Hazenas, taip pat vadovaujantis Klivlando klinikos mikrobiomų ir žmonių sveikatos centrui.



„Žmonija nepatyrė tokio didelio ksilitolio kiekio, išskyrus pastaruosius porą dešimtmečių, kai pradėjome valgyti visiškai sugalvotą ir cukrumi pakeistą perdirbtą maistą", – pridūrė jis.



Atsiranda nerimą keliančių kraujo krešulių

2023 m. tie patys tyrėjai nustatė panašius rezultatus su kitu mažo kaloringumo saldikliu, vadinamu eritritoliu, kuris naudojamas kaip cukrus produktuose su sumažintu cukraus kiekiu.



Papildomi laboratoriniai ir gyvūnų tyrimai, pateikti abiejuose dokumentuose, atskleidė, kad eritritolis ir ksilitolis gali paskatinti kraujo trombocitų krešėjimą lengviau. Krešuliai gali nutrūkti ir nukeliauti į širdį, sukeldami širdies priepuolį, arba į smegenis, sukeldami insultą.



Naujajame ksilitolio tyrime „trombocitų elgsenos skirtumai buvo pastebėti net po to, kai žmogus išgėrė nedidelį ksilitolio kiekį, būdingą porcijai, kurią išgerdavo realiame gyvenime", – sakė Sinajaus kalno Fuster Heart kardiologas daktaras Matthew Tomey. 



„Šie eksperimentai yra įdomūs, tačiau vien neįrodo, kad trombocitų anomalijos turi paaiškinti ryšį tarp ksilitolio ir klinikinių įvykių", – sakė Tomey, kuris taip pat yra medicinos docentas Icahn medicinos mokykloje prie Sinajaus kalno.



Remiantis naujausia Amerikos širdies asociacijos prognoze, iki 2050 m. maždaug 61% suaugusiųjų amerikiečių sirgs širdies ir kraujagyslių ligomis.

Krešėjimo aktyvumo mažinimas yra pagrindinis kardiologų naudojamas gydymo būdas, todėl bet koks papildomas trombocitų krešėjimas yra blogas ženklas, sakė dr. Andrew Freemanas, Denverio nacionalinės žydų sveikatos tarnybos širdies ir kraujagyslių prevencijos ir sveikatingumo direktorius.



„Kai ką nors ištinka širdies priepuolį, duodame jiems aspirino arba vaistų, tokių kaip klopidogrelis ar Plavix, kad sumažintume trombocitų aktyvumą. Atrodo, kad šie cukraus alkoholiai didina trombocitų aktyvumą, o tai kelia nerimą", – sakė su nauju tyrimu nesusijęs Freemanas.



„Tai dar vienas įspėjimas, kad turėtume pereiti prie vandens, o antrasis – nesaldi arbata ar kava", – sakė jis.



Pramonės asociacijos Kalorijų kontrolės tarybos prezidentė Carla Saunders sakė CNN, kad tyrimo rezultatai „prieštarauja dešimtmečių moksliniams įrodymams, patvirtinantiems mažo kaloringumo saldiklių, tokių kaip ksilitolis, saugumą ir veiksmingumą pasaulinių sveikatos ir reguliavimo agentūrų.

Šios išvados yra meškos paslauga tiems, kurie pasitiki alternatyviais saldikliais kaip priemone savo sveikatai pagerinti.



Kas yra ksilitolis?

Toks saldus kaip cukrus, turintis mažiau nei pusę kalorijų, ksilitolis dažnai naudojamas becukrėje gumoje, dantų pastoje, burnos skalavimo skystyje, sirupe nuo kosulio ir kramtomuosiuose vitaminuose. Didesniais kiekiais jis dažnai dedamas į saldainius, kepinius, pyragų mišinius, barbekiu padažus, kečupą, žemės riešutų sviestą, pudingą, blynų sirupą ir kt.



Ksilitolis yra cukraus alkoholis, angliavandenis, natūraliai randamas tokiuose maisto produktuose kaip žiediniai kopūstai, baklažanai, salotos, grybai, špinatai, slyvos, avietės ir braškės. Tačiau tokiuose natūraliuose šaltiniuose randamo ksilitolio kiekis yra nedidelis, sakė Hazenas.



„Jei iš tikrųjų atliekate skaičiavimus, pažodžiui reiškia, kad vaisių tona atitiktų vieną diabetinį sausainį, kuriame gali būti devyni gramai ksilitolio, o tai yra tipiškas etiketėje nurodytas kiekis", - sakė jis. „Tai būtų tarsi druskos valgymas druskos laižymo lygiu".



Tačiau komerciniam naudojimui ksilitolis gaminamas iš kukurūzų burbulų, beržų ar genetiškai modifikuotų bakterijų.



„Jis parduodamas kaip vadinamasis natūralus saldiklis, o kadangi ksilitolis nedidina cukraus kiekio kraujyje, jis taip pat parduodamas kaip tinkamas mažai angliavandenių ir keto mityboje", – sakė Hazenas.



Daugelis profesinių asociacijų taip pat rekomenduoja ksilitolį kaip cukraus pakaitalą nutukusiems, cukriniu diabetu ar prediabetu sergantiems pacientams, kad pagerintų glikemijos kontrolę, pridūrė jis.

Parengta pagal: edition.cnn.com

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder