Ekspertai papasakojo, kokius patiekalus kenksminga gaminti: maistas virs tikrais nuodais

Beveik kasdien ruošiame, laikome ir valgome maistą nesusimąstydami apie tai, kad kai kurių rūšių indai gali būti subtiliai kenksmingi mūsų organizmui.

Treneris ir mitybos specialistas Jurijus Popka socialiniame tinkle „Facebook“ papasakojo, kokių indų geriau nenaudoti dėl organizmo sveikatos.

Dauguma žmonių net nežino, kad įprasti virtuvės indai, kuriuose gaminame ir laikome maistą, gali kelti pavojų sveikatai. Ir net aukščiausios kokybės produktai gali prarasti savo naudingąsias savybes arba tapti kenksmingi, jei susilies su netinkamomis medžiagomis.

Vienas dažniausių tokių indų pavyzdžių yra aliuminis, ypač folija, kuri dažnai naudojama maistui kepti ar laikyti.

Nors aliuminis gali atrodyti patogi medžiaga maisto ruošimui, iš tikrųjų jis yra sunkusis metalas, kuris kaitinamas gali prasiskverbti į maistą.

Jo laipsniškas kaupimasis organizme gali turėti rimtų pasekmių sveikatai, ypač nervų sistemai.

Mokslininkai aliuminio perteklių organizme sieja su padidėjusia rizika susirgti neurologiniais sutrikimais, pavyzdžiui, Alzheimerio liga.

Teflono indai, kurie vis dar plačiai naudojami kasdieniame gyvenime, taip pat pavojingi.

Kaitinant iki aukštos temperatūros, teflono danga gali išskirti nuodingų medžiagų, įskaitant perfluoroktano rūgštį.

Jei temperatūra viršija 220 °C, iš paviršiaus gali išsiskirti kancerogeniniai junginiai, pavyzdžiui, benzenas. Dėl šios priežasties itin svarbu vengti perkaitinti tefloninius indus ir nedelsiant atsikratyti bet kokių keptuvių ar puodų su subraižyta ar pažeista danga - jie tampa tikru pavojaus sveikatai šaltiniu.

Nepaisant estetinių savybių ir puikaus šilumos laidumo, variniai indai nėra saugūs naudoti gaminant maistą.

Varis gali oksiduotis, reaguoti su rūgščiais maisto produktais, todėl į maistą gali patekti kenksmingų medžiagų.

Dėl šios priežasties varinių indų nerekomenduojama naudoti maisto ruošimui.

Kita pavojinga medžiaga yra melaminas, kuris dažnai naudojamas dėl savo pigumo ir spalvų įvairovės.

Tačiau kaitinant (ypač aukštesnėje nei 70 °C temperatūroje) iš melamino gali išsiskirti formaldehidas - kancerogenas, kenksmingas sveikatai, ypač jei tokiuose induose laikomas ar patiekiamas karštas maistas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder