„Pavyzdžiui, išrūgų baltymų izoliatas yra baltymas, gaunamas iš pieno, tačiau jame nėra tiek kalcio ar vitamino D, kiek yra piene".
Tai netaikoma, kai patys gaminate miltelius iš, pavyzdžiui, riešutų, sėklų ar ankštinių augalų. Vietoj to, kad išskirtumėte tik baltymus, jūs gaunate visus naudingus ingrediento komponentus – ląstelieną, sveikuosius riebalus, antioksidantus ir mineralus, tokius kaip kalcis, geležis ir magnis.
„Jų dažnai trūksta apdorotuose milteliuose". O kadangi ingredientus renkatės patys, galite pridėti papildomų naudingų medžiagų: reikia papildomo antiuždegiminio poveikio? Pagal „Nutrients" tyrimus, šaukštelis imbiero ar ciberžolės gali padėti.
Be to, kad suteikia daugiau naudos už pinigus, savadarbiai milteliai yra paprastas būdas išvengti nepageidaujamų priedų, tokių kaip tirštikliai ar saldikliai, pažymi Marisa Landetta, registruota mitybos specialistė, augalinės kilmės mitybos ekspertė.
Tai ypač svarbu tiems, kurie stengiasi valgyti mažiau apdorotą maistą. Be to, tai gali būti permaininga tiems, kurie dažnai kenčia nuo virškinimo sutrikimų, tokių kaip dujų susidarymas ar pilvo pripūtimas, nes kai kurie tyrimai rodo, kad tam tikri cukrų alkoholiai ir emulgatoriai (pvz., eritritolis, ksilitolis, polisorbatas-80 ir karboksimetilceliuliozė) gali pabloginti ar sukelti dirgliosios žarnyno sindromo simptomus.
O kas geriausia? Tam nereikia daug laiko ar pastangų. Didelę partiją pagaminti užtruksite vos kelias minutes – tereikia išmatuoti, supilti ir sumaišyti ingredientus. Sumaišius, miltelius galite laikyti stiklainyje ir įdedami porą šaukštelių, kai tik reikia baltymų papildymo.
Augaliniai baltymų milteliai (pasidaryk pats)
Šių baltymų pagrindą sudaro sausai keptos edamame pupelės, moliūgų sėklos ir kanapių sėklos. Chijos ir lino sėklos suteikia sveikų riebalų, tokių kaip omega-3 riebalų rūgštys, o migdolų miltai – subtilų riešutų skonį. Vienoje poroje šaukštelių (2 valg. šaukštų) porcijoje bus apie 8–10 g baltymų.
Prieš įdedant kitus ingredientus, gerai sutarkuokite edamame pupeles ir moliūgų sėklas. Tai – raktas, kad gautumėte smulkius miltelius, kurie geriausiai tiks kokteiliams ir proteininiams gėrimams.
Išeiga: apie 2 puodeliai miltelių, maždaug 16–18 porcijų (po 2 valg. šaukštus)
Ingredientai:
· ½ puodelio sausai keptų, nesūdytų edamame pupelių
· ½ puodelio žalių, nesūdytų moliūgų sėklų
· ½ puodelio kanapių sėklų
· ¼ puodelio chia sėklų
· ¼ puodelio maltų linų sėklų
· ¼ puodelio migdolų miltų
Gaminimo instrukcija:
Didelio galios blenderiu ar trintuvu sutarkuokite sausai keptas edamame pupeles ir moliūgų sėklas, kol jų konsistencija taps milteliška.
Įpilkite likusius ingredientus ir trumpai sumaišykite, kad masė būtų vienalytė.
Perpilkite į sandarų stiklinį indą. Laikykite vėsioje, sausoje vietoje.
Milteliai išliks švieži 3–4 savaites kambario temperatūroje arba ilgiau šaldytuve.
Saldinimas: Galite pridėti iki 2 valgomųjų šaukštų bet kokio sausaus saldiklio (pvz., cukraus pudros) į savo baltymų miltelių mišinį. Venkite skystų saldiklių, tokių kaip medus ar klevų sirupas – jie paverš miltelius lipniais.
Keičiam skonį: Pabandykite įdėti 2 valgomuosius šaukštus kakavos miltelių, 1–2 arbatinius šaukštelius vanilės miltelių arba 2 arbatinius šaukštelius cinamono. Jei norite žemės riešutų skonio, moliūgų sėklas pakeiskite lygiu kiekiu žemės riešutų miltelių.
Įmaišykite prieš vartojimą: Jei gaminate kokteilių/avižinių dribsnių/jogurto dubenį iš anksto, palaukite paskutinės akimirkos, kol įmaišysite baltymų miltelius. Chijos sėklos gali padaryti mišinį tirštesnį, jei jos stovės mišinyje per ilgai.
Šaltinis: www.wellandgood.com

Rašyti komentarą