Gydytojai įvardino gėrimą, kuris mažina širdies priepuolio ir insulto riziką

Kakava, tiek miltelių, tiek tamsaus šokolado pavidalu, gali turėti teigiamą poveikį kraujospūdžiui. Tarp organizmui naudingų gėrimų kakava dažnai laikoma vaikišku ar sezoniniu gėrimu. Tačiau mažai kas žino, kad tinkamai paruoštas šis gėrimas gali duoti apčiuopiamą naudą sveikatai.

Kakavos turtingumas natūraliais antioksidantais

Vienas iš pagrindinių kakavos lobių yra polifenoliai – medžiagos, turinčios stiprų antioksidacinį poveikį. 

Šie junginiai taip pat yra uogose, daržovėse, vynuogėse, šokolade ir raudoname vyne. 

Jie siejami su uždegiminių procesų mažinimu, kraujotakos gerinimu, cukraus ir cholesterolio kiekio kraujyje normalizavimu, taip pat kraujospūdžio mažinimu.

Nors technologinis kakavos apdorojimas ir kaitinimas gali iš dalies sumažinti naudingų medžiagų koncentraciją, pats gėrimas vis tiek turi teigiamą poveikį organizmui, apsaugodamas jį nuo laisvųjų radikalų ir užkertantis kelią lėtinių uždegimų vystymuisi.

Kraujospūdžio stabilizavimas

Tyrimai rodo, kad reguliarus kakavos vartojimas gali padėti normalizuoti kraujospūdį. 

Jame esantys flavonoliai stimuliuoja azoto oksido, medžiagos, kuri gali išplėsti kraujagysles ir sumažinti jų pasipriešinimą kraujo tekėjimui, gamybą.

Tačiau svarbu prisiminti: perdirbant kakavą, ypač pieno šokolade, flavonolių kiekis žymiai sumažėja. 

Todėl didžiausią naudą duos ne saldžios plytelės, o natūralus milteliai arba kokybiškas tamsus šokoladas su dideliu kakavos kiekiu.

Širdies ir kraujagyslių ligų prevencija

Kakava gali padėti sumažinti „blogo“ cholesterolio kiekį, pagerinti kraujo tekėjimą, normalizuoti gliukozės kiekį ir sumažinti uždegiminius procesus. 

Visa tai padeda sumažinti infarkto, širdies nepakankamumo ir insulto riziką.

Smegenų veiklos palaikymas

Pasak specialistų, kakavos sudėtyje esantys polifenoliai gali gerinti kognityvines funkcijas ir apsaugoti smegenis nuo senėjimo. 

Jie dalyvauja neuronų bei svarbių molekulių, užtikrinančių stabilų smegenų darbą, formavimosi procesuose.

Kūno svorio kontrolė

Įdomu, kad net šokolado pavidalo kakava gali turėti teigiamą poveikį svoriui. 

Ji padeda mažinti apetitą, reguliuoja energijos naudojimą, stiprina riebalų oksidaciją ir skatina sotumo jausmą.

Astmos simptomų palengvinimas

Astma yra sunki lėtinė liga, susijusi su kvėpavimo takų uždegimu ir susiaurėjimu. 

Kakava gali padėti dėl teobromino ir teofilino, junginių, turinčių bronchus plečiančio poveikio.

Teobrominas veikia švelniai, panašiai kaip kofeinas, ir padeda sušvelninti kosulio priepuolius. 

Jo kiekis 100 gramų kakavos gali siekti 1,9 g. 

Teofilinas padeda išsiplėsti bronchams, palengvina kvėpavimą ir mažina uždegimą plaučiuose.

Šaltinis: cursorinfo.co.il

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder