Alavijas kilęs iš Persų įlankos, esančios tarp Arabijos pusiasalio ir Irano, o šiuo metu egzistuoja apie 500 jo rūšių.
Nors lietuviams alavijas labiau asocijuojasi su kambariniu augalu, jis gali tapti nepamainomu ingredientu ir ruošiant pačius įvairiausius, itin maistingus patiekalus. Jeigu dieną mėgstate pradėti nuo stiklinės vaisių ar daržovių kokteilio – praturtinkite juos sauja pjaustyto alavijo.
Visgi kokteiliai toli gražu nėra vienintelis būdas alavijui panaudoti. Jis puikiai tinka ir įvairiausioms sriuboms: azijietiškam stir fry, Indijos įkvėptiems kariams ar paprasčiausioms salotoms gaminti.
Prieš įvairiausiems patiekalams naudojant alaviją, reikėtų žinoti kelias jo paruošimo taisykles. Pirmiausia alaviją reikėtų supjaustyti norimo dydžio griežinėliais.
Tuomet jį panardinti į pasūdytą vandenį. Taip ne tik nusiplaus visi nešvarumai, bet ir pasišalins didžioji dalis jo gelio, kuris gali patiekalams suteikti kartaus skonio.
Tokiame vandenyje šį augalą palaikyti reikėtų apie 10–20 min. Be to, per tiek laiko suminkštės ir jo žievė.
Sveikuoliški kokteiliai
Alavijas – nuostabus pagrindas, gaminant tirštus kokteilius. Šis augalas puikiai dera su įvairiausiomis uogomis, bananais, žalumynais.
Kokteiliai su alaviju taip pat gali būti paskaninti ir žiupsneliu cinamono ar ciberžolės. Šie prieskoniai įvairiausiems kokteiliams ne tik suteiks nepaprasto skonio, bet ir naudingų medžiagų.
Alavijas taip pat derinamas gali būti ir su kokosu. O jeigu norite įgauti tirštesnę kokteilio su alaviju konsistenciją – derinkite jį su datulėmis ar kitais džiovintais vaisiais bei uogomis.
Gardinkite jogurtą, ispaninio šalavijo pudingą
Alavijo kubelius keletą minučių ant silpnos ugnies pavirę nedideliame vandens kiekyje su cukrumi bei žaliosios citrinos sultimis, gausite želės konsistencijos pagardą, kuriuo gardinti galėsite natūralų jogurtą, ispaninio šalavijo pudingą, kokteilius, netgi arbatą.
Sriubos
Gaminant sriubą su alaviju, reikėtų jį pamirkyti. Tuomet mėgstamus ingredientus: morkas, salierus, svogūnus, česnakus – reikėtų pakepinti svieste.
Pagardinti prieskoniais ir sudėti į verdantį sultinį, supjaustyti alaviją, jį kartu su kitomis daržovėmis šiek tiek pavirti. Jeigu norisi – sriubą galima pagardinti grietinėle. Mėgstantiesiems trintas sriubas ją siūloma tiesiog sutrinti.
Stir fry
Gaminant stir fry su alaviju, jį derinti patariama su jautiena, čili pipirais, imbieru, įvairiausiomis daržovėmis. Viską pagardinti azijietiškais pagardais – žuvies, austrių, sojų padažu – ir galiausiai patiekti su ryžiais.
Pirmiausia wok keptuvėje labai aukštoje temperatūroje reikėtų apkepti mėsą, tuomet sudėti daržoves bei sūriame vandenyje išmirkytą alaviją ir, beveik baigus gaminti, viską pagardinti mėgstamais padažais.
Rašyti komentarą