Kada geriausia valgyti greipfrutą: nauda virškinimui ir širdies sveikatai

Greipfrutas – tai ne tik skanus vaisius, bet ir itin naudingas organizmui produktas. Jame yra virškinimą skatinančių fermentų, taip pat širdies veiklą palaikančių antioksidantų. Tačiau jo poveikio efektyvumas didele dalimi priklauso nuo to, kada jį vartojame. Apie tai praneša tinklapis „Verywell Health“.

Svorio kontrolei

Pasak JAV žemės ūkio departamento (USDA) duomenų, optimalus laikas valgyti greipfrutą norint sulieknėti – prieš valgį. Vaisius pasižymi keliomis savybėmis, padedančiomis sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį ir kontroliuoti apetitą:

Mažas kaloringumas: pusėje greipfruto yra tik apie 52 kalorijas.

Sotumo jausmas: tirpios skaidulos padeda ilgiau jaustis sočiam.

Virškinimo gerinimui

Greipfrutas gali teigiamai paveikti žarnyno veiklą, ypač valgant jį ryte arba prieš valgį. Jo skaidulos skatina reguliarų tuštinimąsi, o pektinas lėtina maisto virškinimą, mažina pilvo pūtimą ir palaiko naudingąsias žarnyno bakterijas. Didelis vandens kiekis padeda palaikyti hidrataciją, o tai taip pat palanku virškinimui.

Svarbu: Žmonės, kenčiantys nuo gastroezofaginio refliukso ligos (GERL), turėtų būti atsargūs – vaisiaus rūgštingumas gali sukelti diskomfortą.

Širdies sveikatai

Greipfrute yra polifenolių, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais ir pasižymi kraujagysles plečiančiu poveikiu. Vartojant vaisių prieš valgį arba valgio metu padedama palaikyti normalų kraujospūdį ir sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

Dėmesio: Jei vartojate statinus cholesterolio kiekiui mažinti, apribokite greipfruto ir jo sulčių vartojimą – šis derinys gali sustiprinti šalutinį vaisto poveikį.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder