Kaip krevetės tapo tokios populiarios: kokia jų sudėtis, kaloringumas, teikiama nauda ir žala

Evoliucija sako, kad mes visi atsiradome iš jūros, ir, sprendžiant iš visko, žmonija šiuo keliu pasiėmė su savimi ir krevetes. Mokslininkai randa suakmenėjusių šių vėžiagyvių liekanų mūsų tolimiausių protėvių gyvenvietėse. 

Senovės Graikijoje ir Romoje jie buvo laikomi prestižiniu maistu, vertu Aristotelio ir Plinijaus Vyresniojo paminėjimo, o viduramžių Europoje turėjo delikateso reputaciją.

Pastaraisiais dešimtmečiais šis delikatesas yra populiarumo viršūnėje.

Kalbant apie rūšis, visuotinį populiarumą turi tigrinės – mėsingiausios ir didžiausios, taip pat karališkosios.

Šiandien ši jūros dovana patenka ant mūsų stalų visais kulinariniais pavidalais: virta, kepta, troškinta ir net džiovinta (kaip prieskonis), o atskiras delikatesas – ikrai. 

Tačiau vėžiagyvių naudojimo spektras yra daug platesnis: iš kiauto gautas chitinas yra vaistų, maisto papildų, žaizdų tvarsčių substratas; kiautas ir mėsa dedami į kačių ir šunų pašarą. 

Pasirodė net dekoratyvinės rūšys, kurios naudojamos akvariumų papuošimui.

Krevečių sudėtis ir kaloringumas

Energijos vertė, priklausomai nuo rūšies, gali svyruoti nuo 80 iki 110 kcal, bet vidutinis rodiklis yra nuo 85 iki 90 kcal. 

80–85 % kaloringumo sudaro baltymai, 100 g yra nuo 19 iki 24 g baltymų – tai labai aukštas rodiklis. 

Net kalmarai, laikomi svarbiu baltymų šaltiniu, šiek tiek atsilieka – juose yra 17–18 g/100 g. 

Taip pat verta paminėti platų amino rūgščių spektrą, didelę nepakeičiamos amino rūgšties arginino, naudojamos audinių regeneracijai ir medžiagų apykaitos procesams, koncentraciją.

Riebalų masės dalis sudaro 12–14 %, įskaitant naudingiausias omega-3 riebalų rūgštis.

Mažiausiai angliavandenių: 0,5–1,5 g/100 g. Gliukemijos indeksas lygus 0, todėl krevetės puikiai tinka lieknėjantiems ir diabetikams. 

Be to, su kiekviena porcija „jūros gėrybių“ mes gauname daug svarbių vitaminų ir mineralų, kurių kiekis svyruoja priklausomai nuo rūšies, laiko ir gavimo vietos.

Vitaminai ir mineralai

Procentas nuo paros normos 100 g

B12

Iki 55

B4 (cholinas)

25–30

PP (nikotino rūgštis)

Iki 25

B5

6–10

B6

7–12

E

15

A

7–11

Selenas

55–90

Varis

26–85

Fosforas

15–25

Cinkas

14–19

Magnio

9–15

Kalcio

9–11

Jodo

7–9

Dar vienas junginys, dėl kurio mokslininkai ir gydytojai labai vertina šį jūros gėrybę, yra astaksantinas, vienas iš galingiausių natūralių antioksidantų. 

Tyrimai rodo, kad šis karotinoidas 10 kartų veiksmingiau kovoja su laisvaisiais radikalais nei karotinoidai, esantys daržovėse ir vaisiuose. 

Savo indėlį į šį procesą įneša selenas, kuris yra aktyvių antioksidantų fermentų sudėtyje.

Krevečių nauda ir žala žmogaus organizmui

Krevetėse yra daug baltymų ir beveik nėra angliavandenių (shutterstock)

Tai turtingiausias amino rūgščių, omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų, vitaminų ir mineralų šaltinis: visa tai yra pagrindas akivaizdžiam teigiamam poveikiui sveikatai.

Teigiamas poveikis

Kokybės baltymų, reikalingų raumenų augimui, biologiškai aktyvių molekulių (hormonų, fermentų ir kt.) sintezei, audinių pažeidimų atstatymui ir atsinaujinimui, šaltinis.

Aterosklerozės ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktika: omega-3 lipidai padeda reguliuoti cholesterolio lygį, astaksantinas apsaugo kraujagyslių gleivinę nuo laisvųjų radikalų poveikio.

Nervų sistemos palaikymas dėl didelio B12 ir kitų šio grupės vitaminų kiekio.

Imuninės sistemos stiprinimas: produkto sudėtyje yra daug seleno ir kitų mikroelementų, palaikančių organizmo apsaugines funkcijas.

Smegenų veiklos gerinimas, atminties stimulavimas, demencijos profilaktika.

Medžiagų apykaitos sutrikimų, nutukimo, cukrinio diabeto profilaktika.

Skydliaukės veiklos palaikymas dėl seleno ir jodo.

Kuo gali būti pavojingi

Krevečių nauda ir žala žmogui priklauso nuo individualių savybių. 

Pavyzdžiui, pavojus gali būti susijęs su padidėjusiu jautrumu produkto sudėtyje esantiems baltymams. 

Alergija šiems ir kitiems jūros produktams vidutiniškai pasireiškia 2–3 žmonėms iš 100, tai vienas iš aukščiausių rodiklių tarp alerginių reakcijų provokatorių. 

Kontaktas su alergenu gali sukelti sunkias komplikacijas, netgi gyvybei pavojingą kvėpavimo takų patinimą.

Kiti potencialūs pavojai

Apsinuodijimo tikimybė

Jei krevetės sugautos ekologiniu požiūriu nepalankiose zonose, jie gali kaupti šviną ir kai kurias kitas pavojingas toksines medžiagas.

Rizika padidėti cholesterolio kiekiui

Jei organizme sutrikusi lipidų apykaita arba jei pernelyg mėgaujasi šiuo delikatesu, gali sutrikti riebalų pusiausvyra kraujyje, o tai ilgainiui gali sukelti aterosklerozinių plokštelių susidarymą, infarktus ir insultus.

Virškinimo sutrikimai

Pasitaiko individualus netoleravimas, kuris pasireiškia pilvo pūtimu, vidurių sutrikimais.

Atskirai reikia paminėti apie žalios krevetės vartojimo pavojų: yra užsikrėtimo parazitais, bakterijomis, virusais tikimybė. Ir, žinoma, jokiu būdu negalima vartoti produkto, kurio šviežumas kelia abejonių: apsinuodijimas gali būti labai sunkus!

Krevetės: nauda ir žala moterims

Krevetėse yra daug medžiagų, padedančių išsaugoti jaunystę ir grožį (shutterstock)

Tinkamas produktas dietai, skirtai svorio mažinimui ar lieknos figūros palaikymui. Krevetės suteikia sotumo jausmą, yra mažai kaloringos, nesukelia gliukozės kiekio kraujyje šuolio, o tai padeda išvengti insulino rezistentiškumo.

Palaiko odos grožį

Jūros gėrybės turi amino rūgščių, reikalingų odos atsinaujinimui, riebalų, reikalingų ląstelių membranų formavimui, ir antioksidantų, apsaugančių nuo oksidacinio streso ir priešlaikinio senėjimo.

Krevetės rekomenduojamos įtraukti į vyresnių nei 50 metų moterų mitybą. 

Baltymai padeda išvengti sarkopenijos skeleto raumenų masės mažėjimo, kuris yra pagrindinė kritimų ir traumų priežastis; prisideda prie aterosklerozės ir sisteminio uždegimo rizikos mažinimo, mažina širdies ir kraujagyslių ligų, demencijos riziką.

Šie jūros gėrybės gerai veikia reprodukcinę sistemą, rekomenduojama įtraukti į nėščiųjų mitybą kaip statybinė medžiaga vaisiaus audiniams formuotis, daug makro ir mikroelementų šaltinis. 

Būtina įsitikinti, kad nėra alergijos, jokiu būdu nevalgyti žalios ir stebėti, kad tiek žali, tiek paruošti patiekalai būtų švieži ir kokybiški.

Jūrose ir vandenynuose gyvenantys vėžiagyviai yra naudingi nėščioms moterims, ypač dėl didelio omega-3 riebalų rūgščių kiekio: jos yra reikalingos kūdikio nervų sistemai ir kitiems organams. 

Tačiau būsimoms motinoms jas į racioną reikėtų įtraukti tik virtas, nes žaliose dažnai yra potencialiai pavojingų patogenų.
 

Brittany Lübeck,

dietologė-mitybos specialistė, Memfio universitetas (JAV)

Krevetės: nauda ir žala vyrams

Subalansuotas baltymų šaltinis, padedantis išlaikyti raumenų masę sportuojant ir dirbant fizinį darbą.

Mažina širdies ir kraujagyslių ligų, kurios dažnai ištinka vidutinio amžiaus vyrus, riziką; palaiko arterijų sienelių jaunystę, profilaktiškai veikia trombozę ir kraujotakos sutrikimus audiniuose.

Selenas ir cinkas aktyviai dalyvauja spermatozoidų sintezėje ir užtikrina jų aukštą kokybę bei potenciją.

Naudingos riebalų rūgštys organizmas naudoja testosterono gamybai.

Maistinių medžiagų šaltiniai, apsaugantys smegenis nuo senėjimo, kurį sukelia lėtinis uždegimas ir per didelis laisvųjų radikalų oksidacija nervinėse ląstelėse ir skaidulose.

Kiek krevečių galima valgyti per dieną

Krevetes rekomenduojama atšildyti po šiltu vandeniu arba šaldytuve, o ne palikti ilgam šiltoje vietoje (shutterstock)

Optimalus kiekis, leidžiantis gauti viską, kas vertinga, ir neperkrauti organizmo kalorijomis bei cholesteroliu, dietologai laiko 100–150 g porciją. 

Tačiau jūros gėrybes rekomenduojama valgyti ne kasdien, o 2–3 kartus per savaitę.

Vartojimas sergant

Artritas, osteoartritas

Kodėl žmonėms, kenčiantiems nuo sąnarių problemų, verta atkreipti dėmesį į krevetes? 

Jų naudingumas grindžiamas biologiškai aktyviomis molekulėmis, naudingaisiais riebalais ir antioksidantais. 

Jie apsaugo jautrią sąnarių audinį nuo agresyvių deguonies formų ir slopina lėtinį uždegimą. Amino rūgštys yra būtinos, kad „užtaisyti“ pažeistas vietas ir sudaryti sąlygas greitai regeneruotis.

Mukoviscidozė

Sergant mukoviscidoze – paveldima liaukų veiklos sutrikimu – žmogus turi gauti pakankamą kiekį amino rūgščių „remontiniams darbams“ organuose, todėl jūros baltymų šaltinis racione bus labai naudingas.

Taip pat naudingos omega-3 rūgštys kaip energijos šaltinis ir membranų statybinė medžiaga, o vitaminų ir mineralų kompleksas palaikys fermentų veiklą.

 Tuo pačiu metu sergant šia liga gali kilti problemų su maistinių medžiagų įsisavinimu, todėl mitybą reikia suderinti su gydytoju.

Cukrinis diabetas

Puikus produktas diabetikams, beveik nereikalauja insulino, greitai sotina, tiekia junginius audiniams atkurti, gerina kraujotaką organuose, mažina tokių komplikacijų kaip diabetinė pėda, akių kraujagyslių pažeidimai ir kt. riziką. 

Labai „tinkamos“ antioksidacinės savybės, nes esant šiai patologijai padidėja laisvųjų radikalų koncentracija, taip pat stiprinamas imunitetas ir mažinama infekcinių ligų rizika.

Kaip rinktis ir laikyti krevetes

Pirkdami šviežias krevetes, pirmiausia atkreipkite dėmesį į kvapą – jis turi būti lengvas, jūrinis. Bet koks nemalonus prieskonis – priežastis atsisakyti pirkimo. Jūros gėrybės turi būti lygios ir blizgios, o palietus – elastingos.

Jei renkatės šaldytą produktą, žiūrėkite, ar pakuotė yra nesugadinta, o pačios krevetės – kietos. 

Patikrinkite galiojimo laiką, įvertinkite ledo kiekį pakuotėje: jei jo per daug, galbūt produktas buvo atšildytas ir vėl užšaldytas.

Kitas pasirinkimo kriterijus – valytos ar su kiautais. Pirmasis variantas yra patogesnis, o antrasis pasižymi sodresniu skoniu.

Šviežias krevetes reikia suvartoti nedelsiant arba per artimiausią parą, o iki to laiko laikyti šaldytuvo šaldymo skyriuje. Geriausia – konteineryje, pastatytame ant ledo.

Užšaldytus jūros gėrybes padėkite į šaldiklį, kur jie lauks savo valandos. Krevetės gali būti laikomos ten iki vienerių metų (patikrinkite galiojimo datą ant pakuotės), tačiau ekspertai rekomenduoja jas sunaudoti per 3–5 mėnesius.

Parengta pagal užsienio spaudą

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder