Kaip vyšnios veikia miegą: patyrę mitybos specialistai atskleidė šio vaisiaus naudą

Vyšnios ne tik suteikia sezoniniams patiekalams spalvos ir skonio, bet ir yra gana naudingos sveikatai. Kaip šis produktas veikia organizmą ir kaip geriausia jį vartoti, portalui „MarthaStewart“ papasakojo dietologai.

Vyšnios yra kaulavaisiai, kaip ir persikai bei slyvos. Juos vienija tai, kad vaisiai turi nevalgomų kauliukų. Yra dvi pagrindinės vyšnių rūšys: saldžiosios ir rūgščiosios, dar vadinamos rūgščiosiomis.

Leidinyje pažymima, kad vyšnių valgymas turi daug naudos organizmui.

1. Palaiko miego režimą

Vyšnios, ypač rūgščios, yra natūralus melatonino šaltinis, sako dietologė Daniela Novotney. Melatoninas yra hormonas, reguliuojantis miego režimą, padedantis užmigti naktį.

Nustatyta, kad vyšnių sultys pagerina „miego trukmę ir kokybę, ypač tiems, kurie kovoja su nemiga“, - sako dietologė Amy Cohn.

2. Mažina ligų riziką

Vyšnios yra puikus antioksidantų - junginių, kovojančių su uždegimu ir oksidaciniu stresu organizme - šaltinis. Būtent ilgalaikis uždegimas ir oksidacinis stresas gali pažeisti sveikas ląsteles ir padidinti lėtinių ligų riziką. 

Pasak Novotney, pagrindiniai vyšnių antioksidantai yra antocianinai ir vitaminas C.

3. Gerina virškinimą

Dėl didelio skaidulų kiekio vyšnios laikomos vienu geriausių virškinimą gerinančių maisto produktų.

Pasak Novotny, skaidulos naudingos reguliuojant tuštinimąsi, todėl padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Ji taip pat skatina sveiką mikrobiomą, kuris yra pagrindinis sveiko virškinimo komponentas.

4. Naudinga širdžiai

Dar viena vyšnių nauda - teigiamas jų poveikis širdžiai. Pasak Novotney, vaisiuose esančios skaidulos mažina MTL („blogojo“) cholesterolio kiekį kraujyje.

MTL didina širdies ligų riziką, nes blokuoja kraujagysles ir trukdo tinkamai kraujotakai, todėl svarbu jį kontroliuoti.

Vyšniose esantys antioksidantai mažina širdies ligų riziką, nes mažina uždegimą ir oksidacinį stresą.

5. Palaiko imuninę funkciją

Vartojant vyšnias bus naudinga jūsų imuninei sistemai. Taip yra dėl vitamino C - galingo antioksidanto, kuris, Con teigimu, apsaugos jūsų ląsteles ir palaikys sveiką organizmą. 

Vitaminas C taip pat būtinas baltųjų kraujo kūnelių, kurie dalyvauja kovojant su infekcijomis, gamybai, pažymėjo Novotney.

Kaip išsirinkti vyšnias

Kaip paaiškino Niujorko kulinarijos mokymo instituto virėja ir konditerijos meno instruktorė Kirin Baldwin, kokybiškos vyšnios yra šiek tiek minkštos liečiant, o jų spalva svyruoja nuo ryškiai raudonos iki tamsiai raudonos. Jis sako, kad svarbu atkreipti dėmesį, ar ant vaisių nėra rudų dėmių arba pažeistos odelės - tai gali reikšti, kad vyšnios yra pasenusios.

Kaip vartoti vyšnias

Norint gauti maksimalią naudą, vyšnias geriausia valgyti atskirai. Užkandžiams tinka saldžios veislės. Rūgštokos vyšnios gali būti naudojamos kaip patiekalų ingredientas.

Tiek saldžios, tiek rūgščios vyšnios puikiai dera su pieno ingredientais, riešutais ir kitais vasaros vaisiais, pavyzdžiui, persikais.

Vyšnios dažnai dedamos į saldumynus, tačiau ne tik.

„Rūgščios vyšnios puikiai dera su mėsa, sūriais ir prieskoniais pikantiškuose patiekaluose“, - sakė Baldwin. Jų taip pat galima dėti prie anties ar žvėrienos, nes jų rūgštumas subalansuoja bendrą patiekalo skonį.

Saldžiuose patiekaluose, pavyzdžiui, pyraguose, sūrio pyraguose, vyšnios subalansuoja skonį. Jos sėkmingai dera ir su juoduoju šokoladu.

Vyšnios yra populiarus džemų ir uogienių ingredientas. Tokius patiekalus galima patiekti su jogurtu, ledais, varške, avižiniais dribsniais.

Šaltinis: unian.net

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.