Avokaduose yra daug maistinių medžiagų, įskaitant folio rūgštį, varį, vitaminą K, kalį ir vitaminą B5.
Juose taip pat gausu mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų bei ląstelienos.
Leidinys „Very Well Health“ nustatė, kad jei kasdien suvalgysite po avokadą.
Mažina uždegimą
Tyrimo metu nustatyta, kad valgant avokadus sumažėja C reaktyviojo baltymo (CRP), kuris yra bendro uždegimo organizme žymuo, lygis. Didelis CRP kiekis gali rodyti ligas, pvz:
tam tikrus vėžinius susirgimus;
širdies ligas;
infekcijas;
pankreatitą;
reumatoidinį artritą.
Gerina širdies sveikatą
Tyrimai parodė, kad avokadai turi nedidelį poveikį mažinant „blogojo“ cholesterolio, vadinamojo mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolio, kiekį.
Kiti tyrimai parodė, kad dalį kasdien suvartojamų angliavandenių pakeitus visu arba puse avokado pagerėjo keli širdies ir kraujagyslių uždegimo rodikliai, įskaitant:
kraujotaką;
bendrąjį cholesterolio kiekį;
bendrą trigliceridų kiekį.
Gerina kognityvinę veiklą
Kasdienis avokadų vartojimas siejamas su padidėjusiu liuteino kiekiu kraujyje, kuris yra susijęs su:
kognityviniu lankstumu;
geresniu regėjimu;
bendra kognityvine sveikata;
regimąja atmintimi.
Gerina žarnyno mikrobiomą
Tyrimas parodė, kad per dieną suvalgius maždaug vieną visą vidutinio dydžio avokadą pagerėja žarnyno mikrobiomas.
Vartojant avokadus taip pat padidėja vienos grandinės riebalų rūgščių, kurios gali padėti reguliuoti svarbius nuotaiką keičiančius neurotransmiterius, gamyba.
Avokadų maistinė vertė
kalorijų - 80;
baltymai - 1 gramas (g);
angliavandeniai - 4 g;
skaidulinės medžiagos - 3,4 g;
sočiųjų riebalų - 1 g;
kalio - 254 miligramai (mg);
vitaminas B5 - 0,73 mg;
folio rūgšties - 44,5 mikrogramų (mcg);
vario - 85 mikrogramai (mcg);
vitaminas K - 10,5 mikrogramų (mcg).
Avokaduose ypač gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, vadinamų oleino rūgštimi, kurios dažnai randama alyvuogėse ir kuri, mokslininkų nuomone, mažina suaugusiųjų širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius.
Avokadai taip pat yra puikus prebiotikų ir tirpiųjų skaidulų šaltinis.
Įrodyta, kad prebiotiškos skaidulos palengvina virškinimą, gerina imuninę ir pažinimo funkciją ir net mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
Kas neturėtų valgyti avokadų
Tyrimais nenustatyta beveik jokios rizikos, susijusios su avokadų vartojimu.
Tačiau reikia nepamiršti kelių dalykų. Nerekomenduojama vartoti avokadų, jei esate alergiški avokadams, alergiški beržo žiedadulkėms arba alergiški lateksui.
Avokadų ir kitų maisto produktų, turinčių daug kalio, nerekomenduojama valgyti tiems, kuriems diagnozuotos inkstų ligos.
Rašyti komentarą