Kava nieko nevalgius ryte: ar galima ją gerti, ar nerekomenduojama?
(1)Ar galima gerti kavą tuščiu skrandžiu?
Ekspertai teigia, kad kava tuščiu skrandžiu yra žalinga.
Jie nurodo dvi pagrindines priežastis, kodėl nereikėtų gerti kavos tuščiu skrandžiu:
Geriant tuščiu skrandžiu padidėja skrandžio rūgštingumas ir išsiskiria skrandžio sultys, kurios atakuoja sieneles; taip pat sukelia rėmenį, o vėliau gali išsivystyti virškinamojo trakto problemų, dėl kurių gali išsivystyti gastritas, pankreatitas ir opos;
Ryte geriant kavą tuščiu skrandžiu, išsiskiria kortizolis - streso hormonas, kurio koncentracija jau pabudus būna didelė ir kuris yra pavojingas sveikatai.
Tačiau nemažai kitų ekspertų, remdamiesi kitais tyrimais, šiuos teiginius paneigia.
Kofeinas iš tiesų skatina skrandžio rūgšties gamybą, tačiau tik nedidelė dalis žmonių po kavos patiria rėmens, pykinimo ir kitų reakcijų simptomus.
Tai aiškinama organizmo jautrumu kofeinui, nepriklausomai nuo to, ar geriama tuščiu skrandžiu, ar po pusryčių.
Kava taip pat prisideda prie kortizolio, kurio, kaip minėta, padaugėja žmogui pabudus, sekrecijos. Tačiau trumpalaikis šio hormono padidėjimas nesukelia sveikatos problemų.
Kaip tinkamai gerti kavą
Pirmiausia mitybos specialistai pataria kavą gerti su pienu, o ne gryną - gėrime esantis kofeinas ir alkaloidai iš organizmo šalina kalcį, o pienas šį poveikį atsveria.
Antra, juoda kava pasižymi ryškiu diuretiniu poveikiu, todėl būtina papildyti prarastą skysčių kiekį. Yra tradicija kavą patiekti su stikline vandens - tai teisinga.
Ir trečia, teisingai, rytą reikėtų pradėti nuo puodelio vandens, o ne kavos.
Kiek kavos galite išgerti per dieną
Visi ekspertai sutaria: per dažnas gėrimo gėrimas keičia "smegenų chemiją", t. y. žmogui kaskart reikia vis daugiau ir daugiau kavos, kad būtų pasiektas laukiamas poveikis.
Per didelis kavos kiekis sukelia širdies plakimą, galvos skausmus, aukštą kraujospūdį ir nemigą.
Nesvarbu, ar geriate kavą tuščiu skrandžiu, ar ne - svarbu suvartotas kiekis.
Pasak ekspertų, kavos dozė yra individuali ir priklauso nuo jūsų organizmo jautrumo.
Tačiau norint išvengti priklausomybės ir šalutinio kavos poveikio, rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 400 mg kofeino - 3 puodelius per dieną.
Šis kiekis daugumai žmonių neturi neigiamo poveikio, tačiau pasižymi išreikštu antioksidaciniu ir hepatoprotekciniu poveikiu, t. y. saugo kepenų ląsteles.
Ypač jautrūs žmonės turėtų rytinę kavą derinti su užkandžiu arba gerti ją po valgio.
Jei patiko straipsnis, nepamirškite pasidalinti su draugais Facebook!
Taip pat skaitykite:
- Jokių sūrio pyragėlių ir kruasanų: maisto produktai, kurių negalima valgyti su kava
- Tobula šalta kava - pasigaminkite ją namuose!
- Geriausias laikas, kada gerti kavą
- Šis gėrimas gali apsaugoti nuo daugelio ligų - sužinokite koks
- Šalta kava – būdas atgauti energiją ir atsigaivinti saulėtomis dienomis: išmėginkite ypatingą receptą
- Geriau nei kava: kodėl turėtumėte išbandyti cikorijas
Rašyti komentarą