Tikriausiai kiekviena namų šeimininkė turi ne vieną butelį saulėgrąžų aliejaus.
Dažniausiai jis naudojamas kepimui ir kepiniams, taip pat įvairioms salotoms gardinti.
Tačiau mokslininkai nerekomenduoja šio aliejaus naudoti kepimui, nes jis gali būti labai pavojingas.
Štai kodėl nereikėtų kepti maisto su saulėgrąžų aliejumi ir koks yra geresnis pakaitalas.
Kodėl kepimui nereikėtų naudoti saulėgrąžų aliejaus: mokslininkų paaiškinimai
Šios rūšies produkte gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios veikiant aukštai temperatūrai skyla į laisvuosius riebalus ir gliciną.
Mokslininkai aiškina, kad kepant aliejus praranda visas naudingąsias savybes, o blogiausiu atveju gali išsiskirti toksiški aldehidai.
Apie tai dar 2012 m. paskelbė Ispanijos mokslininkai. Per daugelį metų trukusius tyrimus jie nustatė, kad šie pavojingi toksinai gali sukelti tam tikrų rūšių vėžį.
Peru universiteto Farmacijos ir maisto technologijų katedros dėstytoja Maria Dolores Guillén paaiškino, kad kaitinant aliejų išsiskiria aldehidai, kurių dalis išgaruoja, o likusi dalis lieka keptame maiste.
Toksinių junginių koncentracija patiekaluose, keptuose saulėgrąžų aliejuje, 200 kartų viršija Pasaulio sveikatos organizacijos nustatytą paros normą.
Mokslininkai teigia, kad ilgalaikis aldehidų poveikis gali pažeisti DNR struktūrą ir sukelti širdies ir kraujagyslių bei vėžines ligas.
Todėl rekomenduojama naudoti rapsų aliejų, kuris yra saugus sveikatai.
Labai svarbu žinoti, kad keptuvės nereikėtų perkaitinti ir vengti produkto rūkymo.
Būtent tada, kai aliejus sudega, prasideda pavojingų toksinų gamyba.
Specialistai taip pat pataria naudoti aliejų mišinius, kuriuose saulėgrąžų aliejaus kiekis neviršija 30 % - jis laikomas saugiu net ir kaitinant.
Rašyti komentarą