Kodėl svoris nekrenta? Dietologės įžvalgos apie apgaulingą sveikų produktų reklamą šiandien

Daugelis produktų, kuriuos esame įpratę laikyti sveikatai palankiais, iš tikrųjų gali tapti paslėpta kliūtimi siekiant sumažinti kūno svorį. Dietologė Sara Garone leidiniui „Eat This, Not That“ paaiškino, kodėl populiarūs „fitneso užkandžiai“ ir „dietinės“ alternatyvos ne visada veikia taip, kaip žada reklama.

Baltymų batonėliai

Jie dažnai pristatomi kaip idealus užkandis tiems, kurie rūpinasi savo figūra. Didelis baltymų kiekis iš tiesų padeda jausti sotumą, tačiau dauguma batonėlių yra intensyviai apdorojami ir juose yra didelis kiekis pridėtinio cukraus. Tokių produktų kaloringumas gali prilygti pilnaverčiam valgiui, o tai panaikina „sveiko užkandžio“ efektą.

Aromatizuoti jogurtai

Jogurtas pats savaime yra probiotikų ir baltymų šaltinis, tačiau aromatizuotuose variantuose dažnai yra tiek cukraus, kad jų nauda tampa abejotina. S. Garone pažymi: gliukozės lygio šuolis kraujyje po tokio jogurto išprovokuoja naują norą saldumynams. Siekiantiems sulieknėti optimalus pasirinkimas būtų natūralus jogurtas be pridėtinio cukraus.

Užkandžių mišiniai

Populiarūs riešutų ir džiovintų vaisių mišiniai atrodo kaip sveikas pasirinkimas, tačiau praktikoje juose būna ne tik riešutų, bet ir šokolado, cukruotų vaisių bei kitų saldžių ingredientų. Tai greitai paverčia naudingą produktą papildomų kalorijų šaltiniu. Dietologė pataria rinktis paprastus riešutus – nesūdytus arba su minimaliu saldiklių kiekiu.

Granola

„Natūralios“ mitybos simbolis, granola, dažnai asocijuojasi su sveiku gyvenimo būdu. Tačiau joje gali būti paslėptų riebalų ir cukrų, pavyzdžiui, iš avižų. Be to, granolos porcijos paprastai būna žymiai didesnės nei rekomenduojama – vietoj 1/3 puodelio žmonės dažnai įsipila pilną. Tai lemia persivalgymą, net jei produktas atrodo „lengvas“.

Glotnučiai

Glotnučiai – dar vienas dviprasmiškos reputacijos produktas. Jei jį sudaro daugiausia vaisiai ir daržovės, pavyzdžiui, špinatai, tai puikus būdas praturtinti racioną. Tačiau pridėjus medaus, riešutų sviesto ar kokosų pieno, gėrimas virsta kaloringu kokteiliu. S. Garone pataria atidžiai stebėti ingredientus ir nepadauginti papildomų komponentų.

Riebalų neturintys skanėstai

Rinkodara dažnai įtikina, kad desertai „be riebalų“ yra tinkamas pasirinkimas lieknėjantiems. Iš tikrųjų gamintojai riebalų trūkumą kompensuoja cukrumi, užpildais ir dirbtiniais ingredientais. Rezultatas – kaloringumas išlieka didelis, o nauda minimali. Dietologė pataria geriau suvalgyti nedidelę porciją įprasto deserto nei pseudo-sveiką alternatyvą.

Džiovinti vaisiai

Sumažėjęs vandens kiekis džiovintus vaisius, pavyzdžiui, džiovintas slyvas ar abrikosus, padaro kaloringesnius nei šviežius. Be to, juos lengva pervalgyti – sauja razinų ar kuragos atrodo nedidelė, tačiau energinė vertė gali prilygti keliems šviežiems vaisiams. Švieži vaisiai dėl juose esančio vandens suteikia sotumo ir gerina virškinimą.

Išvada

S. Garone pabrėžia: pagrindinė problema yra ta, kad žmonės dažnai orientuojasi į rinkodaros pažadus, o ne į realią produktų sudėtį. „Sveiko“ produkto etiketė negarantuoja naudos jūsų figūrai. Raktas į sėkmingą svorio metimą – dėmesys detalėms, porcijų kontrolė ir kuo natūralesnių produktų pasirinkimas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder